Hlavní obsah

Ligové milníky: Pozor na smělého nováčka. Zlín umí Spartu šokovat

Zlín

Ligová realita je trochu naruby. V neděli večer se na pražské Letné představí vedoucí tým tabulky. Nebude to však domácí Sparta, ale nováček ze Zlína. Ševci zatím šokují konkurenci, přitom právě Letenské dokázali v minulosti už nejednou překvapit. Právě památnému vzájemnému duelu v premiérovém samostatném ročníku 1993/1994 je věnován další díl historických milníků fotbalové Synot ligy.

Zlín zaskočil Spartu.Video: Synot liga

 
Článek

Ševci rozhodně nepatří k oblíbeným soupeřům Sparty. Nemá s nimi tak dominantní bilanci, jak by se dalo čekat. Z 20 vzájemných ligových utkání vyhrála jedenáctkrát, třikrát skončil zápas remízou a v šesti případech brali všechny body Moravané. Na favorita se vytáhli hned v premiérové sezóně samostatné české soutěže 1993/1994.

Tým populárního kouče Petra „Johna" Uličného tehdy uhrál na podzim doma na zlínské Letné s Nedvědem a spol. remízu 1:1. „Jelikož to byl dobrý výsledek, nemusel rozkopávat dveře, jak to uměl, ale všechny nás pochválil," směje se na účet kouče tehdejší obránce Pavel Hoftych, který už je dnes sám trenérem a vede národní tým do 18 let.

Pražané šli do vedení trefou Jozefa Kožleje, ševci vyrovnali ve druhé půli díky penaltě Stanislava Dostála. K překvapivé remíze jim pomohla i červená karta pro sparťana Pavla Nedvěda.

„Remíza se Spartou se tenkrát rovnala vítězství. My jsme si to užili se vším všudy," vzpomíná Hoftych a přiznává, že bod jeho tým hlavně vydřel.

„Špičkově fotbalový zápas asi nebyl. Určitě se to nedá srovnat třeba s tím, co dneska hraje Viktorka Plzeň. Od nás to byla vůle, dřina, bojovnost, ale i rychlost a dravost..."

Reklama

Související témata: