Hlavní obsah

Kolik jich postoupí? Čtyři české kluby znají soupeře pro play off Evropské ligy

Nyon
Aktualizováno

Těžký, či dobrý? Los v Nyonu přisoudil čtyřem českým zástupcům soupeře pro play off Evropské ligy. Fotbalisté Jablonce se utkají s Ajaxem Amsterdam. Plzeň narazí na Vojvodinu Novi Sad. Liberci připadl Hajduk Split a Sparta hraje s Thunem. Evropská fotbalová unie (UEFA) ještě v pátek po losu upravila termíny jednotlivých utkání, nakonec pouze Jablonec začne na hřišti soupeře, tři ostatní české týmy doma. Zápasy se hrají 20. a 27. srpna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nigerijec Ahmed Musa (vlevo), autor dvou gólů CSKA Moskva, a obránce Sparty Praha Mario Holek.

Článek

Tak si to shrňme. Plzeň ani Sparta neprošly do play off Ligy mistrů. Viktoria si o postup do soutěže útěchy zahraje se srbskou Vojvodinou Novi Sad, která se ve třetím předkole Evropské ligy postarala o největší senzaci - v Janově uštědřila Sampdorii debakl 4:0 a ani domácí porážka 0:2 už ji o postup nepřipravila. Sparta pak půjde znovu proti švýcarskému Thunu, s nímž se před deseti lety utkala v Lize mistrů.

Těžký úkol čeká oba severočeské týmy, jež ve čtvrtek uspěly v odvetách třetího předkola.

Hlavně nenasazený Jablonec, který vyfasoval pohárově ostřílený Ajax Amsterdam. Ani Hajduk Split, jehož los přisoudil Liberci, není na evropské scéně žádným nováčkem.

Plzeň, Sparta a Liberec začnou doma, jen Jablonec venku.

Letenské reminiscence na Thun

Švýcarský Thun, který bude soupeřem Sparty, se dostal do dalšího dějství postupem přes lichtenštejnský Vaduz. Byl to ovšem hodně šťastný postup, neboť doma uhrál Thun jen bezgólovou remízu a dál ho posunula až remíza 2:2 na soupeřově hřišti.

Tým, který od června vede pětačtyřicetiletý kouč Ciriaco Sforza, figuruje po třech odehraných kolech švýcarské ligy na sedmém místě desetičlenné tabulky, neboť zatím dokázal jen jednou vyhrát. V uplynulé sezóně obsadil čtvrtou příčku se ztrátou 26 bodů na mistrovskou Basilej.

V mužstvu nastupuje několik legionářů - v obraně zkušený Ital Schirnzi, ve středové řadě Rojas z Nového Zélandu, nastupuje i Wieser z Lichtenštejnska či Munsy z Republiky Kongo.

Sparta má ovšem na Thun hodně nepříjemné vzpomínky. Potkala se s ním před deseti lety v základní skupině Ligy mistrů a na jeho hřišti mužstvo vedené Jaroslavem Hřebíkem prohrálo 0:1, doma remizovalo jen 0:0.

Ve skupině B tak v sezóně 2005/2006 skončil letenský tým, za který hráli Blažek, Petrouš, Kadlec, Šimák, Zelenka, Hašek, Došek, Slepička a spol., poslední. Vyhrál ji Arsenal, druhý skončil Ajax, třetí Thun a čtvrtá Sparta se ziskem dvou bodů.

Na Plzeň čekají nevyzpytatelní Srbové

Srbská Vojvodina Novi Sad, se kterou se potká Plzeň, je nevyzpytatelným soupeřem. V Evropské lize to letos dokázala. V konfrontaci se Sampdorií Janov totiž v Itálii senzačně vyhrála 4:0, takže doma si mohla dovolit i prohru 0:2 a přesto postoupila.

Tým vedený od letošního března trenérem Zlatomirem Zagorčičem je tvořen z 90 procent srbskými hráči. Jedinými legionáři jsou Černohorec Kordič v bráně, Radovič z Bosny a Hercegoviny a útočník Mary z Kamerunu. Nejnebezpečnějším hráčem je jednadvacetiletý Ognjen Ožegovič, který nastřílel Janovu dva góly a dvakrát se trefil i v dosavadních třech zápasech srbské ligy.

V odstartované ligové soutěži figuruje Vojvodina po třech kolech na sedmé příčce se čtyřmi body na kontě, v loňské sezóně byla čtvrtá se ztrátou 19 bodů na mistrovský Partizan Bělehrad.

Své zápasy hraje Vojvodina na stadiónu Karadore pro 14 500 diváků.

Inspiruje se Jablonec Slavií?

Nejatraktivnějšího protivníka přidělil los Jablonci, který se v play off střetne s Ajaxem Amsterdam, v jehož širším kádru je také český supertalent Václav Černý. Ajax vypadl z kvalifikace o Ligu mistrů po soubojích s Rapidem Vídeň. V Rakousku remizoval 2:2, doma senzačně prohrál 2:3 a musel se spokojit s přestupem do Evropské ligy.

Pro tým vedený Frankem de Boerem obrovské zklamání. Vždyť Ajax v minulosti čtyřikrát vyhrál PMEZ, resp. Ligu mistrů, jedenkrát Pohár UEFA a někdejší Pohár vítězů. Doma se stal mistrem třiatřicetkrát, naposledy před rokem.

V Nizozemsku startuje ligová soutěž až o tomto víkendu, loni skončil Ajax, k jehož největším hvězdám patří Jasper Cillessen, Joël Veltman, Davy Klaassen, Dán Victor Fischer, na druhém místě se ztrátou 17 bodů na Eindhoven.

S českým protivníkem se Ajax utkal naposledy před sedmi lety, kdy ve 2. kole EL remizoval se Slavií 2:2. Rok předtím v kvalifikaci Ligy mistrů Slavia dokonce Ajax vyřadila. Pražané, v jejichž bráně čaroval Martin Vaniak, totiž v Amsterdamu vyhráli 1:0 a doma slavného soupeře porazili 2:1 díky trefám Vlčka. Ve Slavii by tudíž mohl Jablonec hledat inspiraci.

Solidní šance Liberce

Docela solidní postupové šance by měl mít v Liberec, který se v play off utká s Hajdukem Split, populárním chorvatským klubem založeným studenty v pražské pivnici U Fleků v roce 1911.

Hajduk vyřadil ve 3. překole norský Strömsgodset, přemožitele Mladé Boleslavi. Oba duely skončily shodnou výhrou Chorvatů 2:0.

Tým, který vede jednapadesátiletý kouč Damir Burič, má ve svém středu celou řadu legionářů. Třeba Brazilce Jeffersona, který přišel do Splitu po angažmá v Portugalsku, ale také Sušiče a Vršajeviče z Bosny a Hercegoviny, Kamerunce Ohandzu, jenž zkoušel štěstí i v Řecku a Německu, ale třeba i Ukrajince Radčenka a Milevského nebo Arkorfula z Ghany.

Po čtyřech odehraných kolech je Hajduk, šestinásobný ligový mistr, v tabulce osmý s pouhými třemi body na kontě, v uplynulé sezóně obsadil třetí příčku, přičemž na mistrovské Dinamo Záhřeb ztratil 38 bodů.

Své zápasy hraje na známém stadiónu Poljud pro 34 500 diváků.

Los 4. předkola Evropské ligy (první zápasy 20., odvety 27. srpna):
Viktoria Plzeň - Vojvodina Novi Sad (Srb.)
Sparta Praha - Thun (Švýc.)
Ajax Amsterdam (Niz.) - Jablonec
Liberec - Hajduk Split (Chor.)
Altach - Belenenses
Milsami Orhei (Mold.) - Saint-Étienne
Žilina - Athletic Bilbao
Steaua Bukurešť - Rosenborg
Young Boys Bern - FK Karabach
Zorja Luhaňsk - Legia Varšava
Molde (Nor.) - Standard Lutych
PAOK Soluň - Bröndby Kodaň
Bordeaux - Kajrat Almaty
Panathinaikos Atény - Gabala (Ázer.)
Lech Poznaň - Videoton (Maď.)
Southampton - Midtjylland
Dinamo Minsk - Salcburk
Astra Giurgiu (Rum.) - Alkmaar
FK Rabotnički (Mak.) - Rubin Kazaň
Odds BK (Nor.) - Borussia Dortmund
Krasnodar - HJK Helsinky
Atromitos - Fenerbahce Istanbul

Reklama