Hlavní obsah

Zuřící Mourinho zatočil se sympatickou černovláskou. Degradovaná lékařka získává podporu

První hlava v téhle sezóně padla v Chelsea. A to je odehrán jeden jediný ligový zápas, který ovšem skončil jen domácí remízou (2:2 se Swansea) a zklamáním pro Blues. Následek? Zapomenout na to, že bude zblízka k dění na trávníku, musí lékařka Eva Carneirová. José Mourinho na ni vrhal zlé pohledy už při střetnutí, kdy podle kouče nesmyslně vyrazila s fyzioterapeutem Jonem Fearnem ošetřit ležícího Edena Hazarda. Po utkání se o ni trenér bez rozpaků nevybíravě otřel a další projevy zloby na sebe nenechaly dlouho čekat. Jen necelé tři dny. Carneirová se propříště nebude podílet na práci pro tým během samotných zápasů! Nesmí na lavičku!

Mourinho se zlobí na svůj lékařský tým.

 
Článek

Degradace. Jinak to nazvat nelze. Potupená Carneirová může dál pracovat jen na základně v Cobhamu, na zápasy nemusí chodit. „Interní personální záležitosti nekomentujeme," zní oficiální vyjádření Chelsea k záležitosti, která vyvolává poprask.

Podpora na sítích

Carneirové se po víkendové scéně s ošetřením a Mourinhově kritických výrocích dostalo na sítích značné podpory, což písemně přivítala. „Děkuji za drtivou podporu, opravdu si toho cením," uvedla na Facebooku. A bylo zle.

Zřejmě právě to ještě dodalo Mourinhovi další impuls. Chelsea totiž pečlivě střeží vyjádření svých zaměstnanců. Sama Carneirová od svého nástupu k A-týmu v roce 2011 rozhovory pro tisk neposkytovala. A teď její slova a u veřejnosti získávané sympatie Mourinhem pořádně zalomcovaly.

Vyloučit nelze ani odchod lékařky, která zažívá asi to, co fotbalista vyhozený z kádru a nucený chystat se někde mimo hlavní scénu. Přitom ještě před pár dny se zdálo, že Mourinhovy dřívější rozpory s celým lékařským oddělením klubu jsou minulostí.

Musíte pochopit hru, zlobil se kouč

Připomeňme, co se o víkendu v prvním kole anglické ligy vlastně přihodilo. V nastavení druhé půle vběhla Carneirová s Fearnem na hrací plochu ošetřit Hazarda, což se Mourinhovi pranic nelíbilo. Blues už v té chvíli hráli bez vyloučeného brankáře Thibauta Courtoise a ošetření Hazarda znamenalo automaticky jeho alespoň chvilkové nucené opuštění hrací plochy. Mourinhova víra, že i v oslabení může jeho tým ještě strhnout vedení na svoji stranu, dostala trhliny a bouchly v něm saze.

„Nebyl jsem spokojený s mým zdravotnickým personálem, protože i když jste lékař nebo sekretářka na lavičce, musíte pochopit hru," zlobil se Mourinho na pozápasové tiskové konferenci.

Jednačtyřicetiletou černovlásku pocházející z Gibraltaru ani potom nešetřil. „Když vkročí na hřiště, musí si být jistá tím, že hráč má vážný problém. Eden nic takového neměl. Byl pouze unavený," kroutil Portugalec hlavou. „Po ošetření musel (Hazard) mimo hrací plochu, takže nám v poli zbylo jen osm fotbalistů," láteřil Mourinho.

Nestor fotbalových lékařů se jí zastal

V pozici dohledu zůstává vrchním lékařským šéfem klubu Paco Biosca. Carneirová dosud měla na starosti kromě jiného i běžné praktické záležitosti při zápasech. Kdo bude jejím nástupcem a kdo bude moci na plochu při nedělním zápase s Manchesterem City, je zatím nezodpovězenou otázkou. Není jasné ani to, jak dopadne Fearn.

Jisté je, že Carneirová nalezla zastání u jednoho z nestorů lékařské péče o hráče Briana Morrise, který během své pětatřicetileté kariéry působil i v Arsenalu či QPR. „Zranění jsou důležitější než zápas," vyjádřil se pro britská média. „Co ji (Carneirovou) sleduji, chová se maximálně profesionálně," pokračoval Morris a vyzdvihl někdy přehlíženou lékařskou roli ve fotbale. „Je to těžká práce. Pracujete sedm dní v týdnu. Musíte zůstávat v klidu i v případech, kdy lidi kolem podléhají napětí a stresu z utkání."

Spor mezi koučem a lékařem nedávno vzplanul i v dalším slavném klubu - Bayernu. Kouč Pep Guardiola si postěžoval na kvalitu práce zkušeného lékaře a odborníka Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. Ten na nic nečekal a s funkcí u mužstva se bez průtahů rozloučil. Dvaasedmdesátiletý lékař přitom působil v Bayernu už od roku 1977.

Poškodila Carneirová snažení Chelsea v závěru zápasu?
Ano, trest je zasloužený
3,9 %
Ano, ale trest je nepatřičný
4,4 %
Ne
91,7 %
Celkem hlasovalo 52135 čtenářů.

Reklama

Související témata: