Hlavní obsah

Mourinho ukázal nové doktory, po Evě sáhnul i na Terryho. Bylo to správné, tvrdil kouč

Představil nový tým, který má na starosti zdraví mužstva při zápase. Vyhnal ze hřiště ikonu Johna Terryho a hlavně zažíval hořké chvíle. José Mourinho se ani ve druhém utkání tohoto ročníku Premier League nedočkal na lavičce Chelsea vítězství. Ve šlágru kola utrpěl jeho tým porážku 0:3 na hřišti Manchesteru City. Je to poprvé od roku 1998, co Blues nezvítězili během prvních dvou kol nejvyšší anglické soutěže. K tomu porážka v Superpoháru s Arsenalem. Bídný start sezóny.

Foto: Carl Recine, Reuters

Kouč Chelsea José Mourinho (uprostřed) a jeho asistenti Rui Faria a Steve Holland při utkání s Manchesterem City.

Článek
Fotogalerie

Už po předešlé remíze 2:2 se Swansea sáhl kouč k personálním opatřením. Hodně nezvyklým. Z dosahu mužstva při zápase odstranil lékařku Evu Carneirovou, která minule spolu s fyzioterapeutem Jonem Fearnem podle něj neuváženě vběhla na trávník za ležícím Edenem Hazardem. Ošetřovaný hráč pak musel mimo hrací plochu. Tým byl v závěru oslaben, Mourinho doktorku sjel, že nechápe hru.

V Manchesteru kouč představil novou složku realizačního týmu. A fyzioterapeut Steve Hughes i konzultant v oblasti sportu a tělovýchovného lékařství Chris Hughes museli zasahovat. Třeba při zranění Garyho Cahilla.

Pocítili přitom, že nejsou tak úplně vítaní. Fanoušci obou týmů svorně skandovali "Eva, Eva". Carneirová díky Mourinhovi získala mimořádnou popularitu. Její odchod se rozpitvává na sociálních sítích. Trenér je terčem kritiky. I posměchu.

A prohra mu situaci neulehčila. Před brankářem Asmirem Begovičem, který nahradil potrestaného Thibauta Courtoise, to nemálo hořelo. Sergio Agüero měl šance, jednu v první půli proměnil. Mourinho reagoval překvapivým střídáním, sáhl na nedotknutelnou klubovou ikonu. Terry po poločase musel ze hry. Nahradil ho Kurt Zouma. Kapitán Chelsea byl střídán poprvé po 177 zápasech, ve kterých zkušeného stopera Mourinho vedl. Naposledy nedohrál 5. listopadu 2006 proti Tottenhamu. Tehdy dostal druhou žlutou kartu za faul na Pascala Chimbondu.

Šel ven z taktických důvodů

Po zápase Mourinho potvrdil, že zkušeného obránce nestřídal kvůli zdravotním problémům, ale z taktických důvodů. Chtěl mít lépe střeženého rychlíka Sergia Agüera. "Zouma je nejrychlejší obránce v týmu, bylo jasné, že soupeř bude hrát na brejky a na dlouhé míče na Agüera," vysvětloval pro Sky Sports personální manévr a mohl si pochvalovat, že Agüero už se neprosadil.

Zato Kompany při rohu přetlačil Ivanoviče a udeřil. Fábregas pak hloupě nahrál míč soupeři, což vyústilo ve Fernandinhovu pojistku manchesterského vítězství.

"Bylo to (Terryho střídání) správné," stál si za svým Mourinho. "Pokud se někdo chová opravdu svobodně, má právo na takové rozhodnutí. I proto, že jsem ten, kdo mu dal šanci být tím, čím je. Fantastickým hráčem a fantastickým kapitánem," vyjádřil se dále. Naznačil též, že Terrymu rozhodně nezavřel dveře do základu, i když matador tentokrát vydatně poznával, jaké to je na lavičce náhradníků, kde byl terčem mimořádné pozornosti. "John má určitě veškerou moji důvěru," uvedl.

Výsledek zápasu podle Mourinha vůbec neodpovídal průběhu. "Ve druhé půli jsme byli lepší tým, podobně jako byli domácí lepší v prvním poločase," řekl. "Měli jsme hru pod kontrolou, Citizens měli problémy. Spoustu problémů," tvrdil portugalský trenér.

Jeho protějšek Manuel Pellegrini byl ale s výkonem Manchesteru City zcela spokojený: "Hrát proti Chelsea je vždy obtížné, ale dnes jsme podali skvělý výkon. V první půli jsme mohli dát další tři góly a jen díky skvělému Begovičovi se nám to nepovedlo. Hráli jsme tak, jak se mi to líbí. Pořád jsme chtěli přidávat další góly," chválil domácí kouč.

Reklama

Související témata: