Hlavní obsah

Plzeň, Sparta i Liberec nakročily do Evropské ligy, nezklamal ani Jablonec v Amsterdamu

Ondřej CupalSport.cz
Aktualizováno

Tři ze čtyř českých týmů slaví po úvodních zápasech play off Evropské ligy výhru. Nejvýraznější vítězství si připsala Plzeň, která s novou trenérskou dvojicí Krejčí, Horváth porazila Vojvodinu Novi Sad 3:0. Dva góly vstřelil Kopic. Dvě branky zaznamenal také sparťan Dočkal. Pražané díky trefám v závěrech poločasů zdolali Thun 3:1. Uspěl také Liberec, který taktéž doma porazil Hajduk Split 1:0. Jen Jablonec bude muset v odvetě dohánět, ale na hřišti slavného Ajaxu prohrál jen 0:1. Jediný gól vstřelili Nizozemci z pokutového kopu. Odvety všech zápasů jsou na programu přesně za týden.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Ondřej Vaněk (vlevo) se raduje se spoluhráči z Plzně z gólu, který vstřelil do sítě Vojvodiny Novi Sad.

Článek
Fotogalerie

Do vůbec prvního soutěžního zápasu vedli Plzeň trenéři Krejčí s Horváthem a naordinovali jí ofenzivní styl hry, kterým si Viktoria v minulosti vydobyla renomé. Západočeši hráli aktivně a už po pětadvaceti minutách se dočkali odměny. Po centru z rohu se nepodařila střela Rajtoralovi, balón se ale odrazil ke Kopicovi, který naopak trefil brilantně.

Druhou branku přidal po změně stran aktivní Vaněk, který měl blízko se skórování i v úvodní půli. Domácí záložník trefil přesně k pravé tyči. Jen na lavičce zůstal Petržela, když se ale dostal na posledních třináct minut na hřiště, vnesl do hry oživení. A zejména jeho zásluhou Viktoria zaznamenala třetí branku. Nejdřív se na pravé straně zbavil obránce a pak zpětnou přihrávkou našel Kopice, který se střelou z první prosadil v zápase podruhé. Plzeň poprvé v sezóně neinkasovala.

Sparta střílela góly v závěrech poločasů

Thun měl být podle předzápasových předpokladů jednoznačným outsiderem, o to víc v páté minutě překvapila úvodní branka hostů. Po rychlém brejku střílel Sutter, jemuž sice střela nesedla a navíc se otřela o jednoho z bránících sparťanů, ale získala tak nečekanou trajektorii a balón gólmana Bičíka přeloboval. O půl hodiny bylo sparťanům ještě hůř. Ne snad kvůli další inkasované brance, ale protože hřiště musel opustit ze zdravotních důvodů defenzivní štít Vácha.

Opaření Pražané ale na konci první půle chytili tempo a nakonec se dočkali i gólů. O vyrovnání se postaral z dorážky Costa, v nastaveném čase ještě natáhl k nádherné střele Dočkal a Sparta najednou vedla. Stejný hráč se v dalším nastavení, tentokrát v 94. minutě, prosadil znovu. Z přímého kopu mířil přesně k tyči. Sparta si tak do Švýcarska veze velmi nadějný výsledek.

Ajax proti Jablonci uspěl jen díky penaltě

Jablonec odehrál v Amsterdamu takticky skvělou partii. Ajax navyklý na ofenzivní pojetí svých soupeřů v nizozemské nejvyšší soutěži nedokázal překonat kvalitní obranný val Severočechů. Byli to naopak právě Jablonečtí, kdo se do šancí po rychlých protiútocích dostávali častěji. Greguš ale minul, Mingazova, který se řítil sám na gólmana, Cillessen vychytal.

Nejdůležitější okamžik přišel v 53. minutě. Beneš zbytečně sestřelil ve vápně kapitána Klaassena a následnou penaltu bezpečně proměnil Milik. Ani vstřelená branka ale nezměnila dosavadní vývoj zápasu. Ajax, za který v posledních pěti minutách nastoupil i sedmnáctiletý český talent Václav Černý, nenacházel recept na jabloneckou defenzivu. A čeští Galácticos si mohli v Nizozemsku vybojovat i remízu. Doležal ale po Masopustově sklepnutí mířil vysoko nad.

Liberec zdolal Hajduk

Nadějně vstoupil do dvojzápasu s Hajdukem Liberec. V samotném začátku zápasu se mohl prosadit Pavelka, jeden ze stoperů ale poslal míč mimo. Na druhé straně se Vlašič pokoušel o lob, ale Koubek míč vyrazil. Nejblíž ke skórování měl chorvatský celek krátce po půlhodině hry, když Sušič napálil břevno.

Ve druhé půli se dostal do obrovské šance navrátilec Rabušic, který se objevil sám před gólmanem Kaliničem. Ten ale balón vykopl a ani dorážející Shala neuspěl. Slovan se dočkal až deset minut před koncem zápasu. Po Bartošákově centru z pravé strany se míč odrazil až k Pokornému, který zblízka protlačil míč do sítě.

Evropská fotbalová liga, 1. zápas play off:
Liberec - Hajduk Split 1:0
Branka: 79. Pokorný.
Sparta - Thun 3:1
Branky: 45.+1 a 90.+4 Dočkal, 43. Costa - 5. Sutter.
Ajax - Jablonec 1:0
Branka: 54. Milik z pen.
Plzeň - Vojvodina 3:0
Branky: 25. a 82. Kopic, 51. Vaněk.
Další výsledky play off EL zde.
Kolik českých týmů postoupí do základních skupin Evropské ligy?
Všechny čtyři
12,7 %
Tři
36,9 %
Dva
38,7 %
Jeden
6,4 %
Žádný
5,3 %
Celkem hlasovalo 12145 čtenářů.

Reklama