Hlavní obsah

Sparta - Thun 3:1Švýcarský muž s helmou neodolal, Sparta se ale v odvetě nadře

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Sutter 0 : 1
43. Costa 1 : 1
45. Dočkal 2 : 1
90. Dočkal 3 : 1
Záznam online reportáže

Role jasného favorita českým mužstvům nesvědčí. Fotbalisté pražské Sparty o tom v konfrontaci s posledním celkem švýcarské soutěže podali další důkaz. V prvním utkání play off Evropské ligy nakonec doma zdolali Thun 3:1, skóre však museli otáčet a nevytvořili si bezpečný náskok do odvety, která se hraje za týden na umělém trávníku v Thunu. Dva góly dal Dočkal, jeden Costa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal střílí druhý gól do sítě Thunu.

Článek
Fotogalerie

Hned ve druhé minutě se Sutter dostal ve vápně až do těsně blízkosti Bičíka a dal domácím jasně na vědomí, že žádné podcenění není vskutku na místě.

Sparta se vrátila k rozestavení se čtyřmi obránci. A než si na ně zvykla - už prohrávala. Buess v 5. minutě odcentroval do vápna na zcela volného Suttera, jemuž sice míč úplně nesedl, jenže s přispěním Hybšovy teče přeloboval Bičíka.

To byl tedy úvod... Letenským bylo hned na začátku jasné, že s vytouženým čistým kontem do odvety rozhodně nepojedou. Museli rychle zareagovat, ale přes obranu podceňovaného Thunu se neodstávali zdaleka tak lehce, jako se jim to často dařilo proti CSKA Moskva. Zdálky se do míče opřel Dočkal, ale Faivre chytající s helmou jako Petr Čech jeho bombu vyrazil. Vácha branku přestřelil a dvakrát neobsazený Lafata hlavičkoval po rohových kopech dvakrát nepřesně.

Obrat skóre ještě do přestávky

Nejenže Spartě chyběl potrestaný Matějovský, po půlhodince přišla o dalšího středního záložníka Váchu a místo zraněného hráče přišel Frýdek. Když thunský Čechíno bravurně lapil také prudkou střelu Hušbauera, bylo Pražanům ouvej. Tím spíš, když na Faivrem v tutovce pohořel i kanonýr Lafata.

Závěr poločasu ovšem naladil favorita na optimističtější notu. Fatai vybojoval roh, a když ho Dočkal rozehrál, prodloužil míč na zadní tyč, kde africkou spolupráci dokonal Costa. Ve druhé minutě nastaveného času pak Dočkal parádní střelou do šibenice ještě do přestávky skóre otočil.

Sparta potřebovala vstřelit víc gólů, ale také ve druhém poločase ji brzdilo nepřesné zakončení. V 72. minutě musela být naopak moc a moc ráda, že nikým nehlídaný obr Rapp odmítl vyrovnání. A při další Rappově tutovce mužstvo podržel pozorný Bičík.

Letenští pak byli v závěru zápasu zoufale nepřesní i v rozehrávce, Konaté nadějné sólo ani nezakončil. Až ve čtvrté minutě nastavení přidal znovu Dočkal precizně provedeným přímým kopem tolik důležitý třetí gól.

Odveta na thunské umělce však může být pro Spartu ještě perná.

První zápas play off Evropské ligy:
Sparta Praha - FC Thun 3:1 (2:1)
Branky: 45. a 90.+4 Dočkal, 43. Costa - 5. Sutter. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.).ŽK: Sulmoni (Thun). Diváci: 12 448.
Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Costa, Hybš - Dočkal, Vácha (29. Frýdek), Hušbauer (54. Konaté), L. Krejčí - Fatai (72. Paixao), Lafata. Trenér Ščasný.
Thun: Faivre - Bigler, Reinmann, Sulmoni, Wittwer - Sutter - Rapp (82. Munsy), Frontino, Hediger, Nelson Ferreira (72. Rojas) - Buess (56. Zárate). Trenér Sforza.

Reklama

Související témata: