Hlavní obsah

Liberec - Hajduk Split 1:0Liberec v napínavém utkání zdolal Hajduk Split a udržel nulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
79. Pokorný 1 : 0
Záznam online reportáže

Liberec

Nesmlouvavou bitvu přinesl první zápas play off o Evropskou ligu v Liberci. Fotbalisté Slovanu narazili na houževnatě bojující Hajduk Split. A vyhráli nejtěsnějším rozdílem 1:0, když rozhodující gól vstřelil v 80. minutě stoper Lukáš Pokorný.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberec se na vítězství hodně nadřel. Lukáš Pokorný (vpravo) střílí gól brankáři Hajduku Split Lovremu Kaliničovi, vlevo je jeho spoluhráč Jefferson.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí vyrukovali k zápasu před 8 530 diváky v dost pozměněné sestavě oproti lize v Jablonci. Místo záložníků Soungoleho, Sackeyho a Kerbra a útočníka Luckassena už nastoupili uzdravený kapitán Pavelka, Shala, Folprecht a Delarge. Zápas začal v bouřlivé atmosféře, o kterou se ve značné míře starali fanoušci Hajduku nejen ve svém sektoru v „kotli", ale i na hlavní tribuně.

Už ve 3. minutě po rohovém kopu hlavičkoval Hovorka do hráče soupeře, z čehož rezultoval další roh. Hosté zahrozili ve 13. min. pokusem Vlašice, jehož oblouček Koubek vyrazil do zámezí. Delargeho hlavičku na opačné straně v klidu ztlumil Kalinič. Mnohem více práce měl s dělovkou Folprechta. Vzápětí Bartošák střílel těsně vedle. Po Šuralově centru si Hajduk málem dal vlastní gól, ale brankář stačil zasáhnout.

Největší šanci první půle ale měli hosté, když Sušič z pětadvaceti metrů levačkou napálil míč do břevna. A o chvíli později po průniku téhož hráče museli Liberečtí odvracet na roh. Poté Billy hlavičkoval z malého vápna vedle tyče. Z nervozity pak vyplynuly tři žluté karty v rychlém sledu po sobě (Folprecht - Jefferson, Milič).

Bezbrankový stav nutil oba týmy po přestávce k aktivitě, jelikož vstřelený gól by znamenal zásadní zlom ve vývoji utkání. Postupně získávali víc kontrolu nad míčem domácí, kteří však dobrou kombinaci nedotáhli k zakončení. Chorvatský tým se ale nenechal zatlačit jen do defenzivy a podnikl pár brejků. Po hodině hry vystřídal Bakoše na hrotu libereckého útoku Rabušic, který vnesl do hry očekávaný důraz před soupeřovu branku. A hned se ocitl v šanci, jenže nastřelil balón jen do nohou brankáře. Dopředu se více tlačil i Delarge.

Rozhodl zblízka Pokorný

Byť hráčům na obou stranách pomalu ubývaly síly, chyběla přesnost a několik akcí zastavil praporek pro ofsajd, nešlo jim upřít snahu rozhodnout zápas. Chvilkové přerušení přineslo ošetřování Jeffersona a Rabušice po jednom z tvrdých střetů na polovině hostí. Útočník Liberce tak dohrával s obvazem na hlavě.

Až v 79. minutě se srdnatě hrající domácí přece jen dočkali vytoužené branky. Stoper Pokorný propasíroval z bezprostřední blízkosti míč do splitské sítě. A Liberec si tak splnil cíl, s nímž šel do utkání - skórovat, neinkasovat a donutit soupeře k nejistotě.

Úvodní zápas 4. předkola Evropské ligy:
Slovan Liberec - Hajduk Split 1:0 (0:0)
Branka: 80. Pokorný. Rozhodčí: Borbalán - Cabanero, Canelo (všichni Šp.). ŽK: Folprecht, Coufal, Šural - Jefferson, Milič, Bilij. Diváci: 8530.
Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge (90. Kerbr), Shala (79. Sackey), Šural - Bakoš (63. Rabušic). Trenér: Trpišovský.
Hajduk: Kalinič - Juranovič, Milovič, Bilij, H. Milič - Jefferson - Sušič, Balič (66. Maloku), Caktaš, Vlašič - Ohandza. Trenér: Burič.

Reklama

Související témata: