Hlavní obsah

Ligové milníky: Penaltový labužník Jánoš vyfasoval za historickou trefu pokutu

Historie nejvyšší soutěže se minulý víkend zase přepisovala. Zdeněk Zlámal jako první gólman skóroval ze hry. Prvním brankářem, který se zapsal mezi střelce, však nebyl. Tento primát už navždy připadl jeho jmenovci Zdeňku Jánošovi, jenž se hned třikrát trefil z penalty. Právě jeho první trefě je věnován další díl historických milníků fotbalové Synot ligy.

První gól brankářeVideo: synotliga.cz

 
Článek

Stalo se v premiérové sezóně samostatné české ligy 1993/1994. Slavia tři kola před koncem hostila v Edenu už jistě sestupující Vítkovice. Sešívání hladce vedli 4:0, když pro ně sudí Legierský odpískal ještě penaltu.

Fanoušci červenobílých se chopili příležitosti a začali vyvolávat jméno gólmana Zdeňka Jánoše.

„Jeho ambice dávat branky byla vidět i na tréninku, kde byl v rámci nějaké hry schopen běžet až na hrot. Když byla šance jít za rozhodnutého stavu na pokutový kop, tak mu určitě nikdo nebránil, aby na něj šel," vzpomíná na skvělého gólmana s úsměvem Jan Suchopárek, jeho tehdejší spoluhráč ze Slavie a nyní asistent trenéra Dukly.

Jánoš fanoušky nezklamal. Bez rozpaků si postavil míč na penaltový puntík a umístěnou střelou k tyči jistě překonal svého kolegu Reného Twardzika. Slávisté nakonec vyhráli vysoko 6:0.

Nebyl jsi určený, zaplať...

V kabině se ovšem Jánoš žádného vděku nedočkal. Naopak, asistent trenéra Miroslav Beránek mu oznámil, že zaplatí pokutu pět tisíc korun za to, že kopal penaltu, aniž na ni byl určen.

„Doufám, že to myslel v legraci," reagoval svérázný šprýmař.

Od kopání penalt se Jánoš nedal odradit - v dresu Jablonce později proměnil ještě dvě.

Legendární Zdeněk Jánoš si v české nejvyšší soutěži připsal 175 startů, 67 čistých kont, 3 góly a 2 asistence. A jeho čísla by jistě byla vyšší, kdyby na podzim roku 1998 tragicky nezahynul při autonehodě.

V tátových stopách došel do nejvyšší soutěže také jeho syn Adam. Kmenový hráč Sparty hostující v Jihlavě si letos zahrál také na domácím ME do 21 let.

Reklama

Související témata: