Hlavní obsah

Jablonec - Ajax 0:0Jablonec nevyužil penaltu ani půlhodinovou přesilovku. V Evropě končí

Jablonec

Slavný Ajax se při čtvrteční odvetě play off Evropské ligy na hřišti Jablonce o postup do základní skupiny strachoval, nakonec však v bitvě se Severočechy udržel čisté konto, což v součtu s výhrou z domácího duelu stačilo na postup. Domácí borci nedokázali využít Gregušem pokutový kop ani více než půlhodinovou přesilovku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jablonecký záložník Ján Greguš (vlevo) střílí svou penaltu do tyče.

Článek
Fotogalerie

Domácí podle plánu pečlivě bránili zatažení v hlubokém bloku. „K sobě, k sobě," pobízel svěřence každou chvíli od postranní čáry jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý, když jeho borci nechávali soupeři příliš mnoho prostoru a do hry se prakticky nedostali, protože nebyli schopni přesné přihrávky.

Hosté však rozehrávali velmi rozvážně a značně pomalu, čímž vytáčeli trenéra De Boera k nepříčetnosti a ještě nechávali pochopitelně dostatek prostoru Severočechům, aby se zformovali. I proto se do přestávky prakticky hrálo bez šancí. Když už po ojedinělé kombinaci s Wágnerem běžel Crnkič sám na Cillessena, dokázal brankář Ajaxu míč dopravit skluzem do bezpečí. Hosté zahrozili jedinkrát po standardní situaci, ale přetažený centr Gudelje nekrytý Veltman místo přímé střely z malého vápna ještě vracel před branku a Pernica stačil balón odpálit.

Po obrátce se obraz hry změnil. Domácím prospěl příchod Tecla, který byl na hrotu výrazně pohyblivější ve srovnání s Wágnerem. A po dlouhém autu Nováka se právě Tecl prodral do vápna, jeho střílený centr zastavil Riedewald rukou a sudí nařídil pokutový kop. Greguš však pálil do tyčky. Vzápětí pak Bazoer po druhém „žlutém" faulu musel do sprch a Severočeši získali více než půlhodinovou přesilovku.

Jenže s výjimkou střely Mingazova do náruče Cillessena a nepřesné hlavičky téhož domácího záložníka se Severočeši k ohrožení hostující branky nedostali. Ojedinělý výpad Ajaxu pak domácí ubránili jen za cenu rohu, který rozehrál Gudelj a Dijks jen o milimetry minul branku.

Severočeši se pak hnali za vyrovnáním, jenže v největší šanci po přímém kopu Pospíšila dokázal Cillessen hlavičku Tecla zkrotit. Pospíšil pak z velkého vápna pálil těsně mimo, a tak Jablonec v Evropě končí.

Odvetný zápas play off Evropské ligy
FK Jablonec - Ajax Amsterdam 0:0
Rozhodčí: Hansen - Rix, Vang Andersen (všichni Dánsko). ŽK: Crnkič, Greguš, Trávník - Milik, Bazoer, El Ghazi. ČK: 59. Bazoer. Diváci: 6040 (vyprodáno). První zápas 0:1, postupuje Ajax.
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Mingazov, Greguš (75. Trávník), Pospíšil, Crnkič (68. Doležal) - Wágner (46. Tecl). Trenér: Šilhavý.
Ajax: Cillessen - Tete, Veltman, Riedewald, Dijks - Bazoer, Klaassen, Gudelj - El Ghazi, Milik (69. Van Rhijn), Sinkgraven (46. Fischer). Trenér: F. De Boer.

Reklama