Hlavní obsah

Vesmírná technika proniká i do běhu

Nedávno jsme psali o nejrůznějších, někdy až pohádkově chytrých přístrojích a technických vychytávkách snažících se měnit svět běhu. Doufejme, že k lepšímu. Už brzy jejich řady rozšíří další novinka ‒ chytré sportovní triko.

Foto: Profimedia.cz

Na nejnovější trendy budete zírat jako jezevčík do klávesnice nového notebooku.

Článek

Přístrojů, které vám říkají, co a jak děláte je na trhu již poměrně hodně. Řeknou vám, jak rychle běžíte, jak rychle vám tluče srdce, jak kvalitní váš trénink byl i třeba jak dlouho byste po něm měli odpočívat. Ty sofistikovanější vám budou měřit rázové síly při dopadu, efektivitu přeměny vynaložené energie na dopředný pohyb, rozložení hmotnosti mezi obě dolní končetiny a mnohé další. Čidla jsou zkrátka všude a ve všem, stejně jako výkonné procesory zpracovávající nepřeberné množství číselných údajů z nich proudící.

Co činit?

Co tady ale ještě příliš nebylo, je technika, která vám nejen řekne, co a jak děláte, ale poskytne také doporučení, co byste dělat měli. „Je potřeba prohloubit dech, dýcháš příliš povrchně! Nesnažíš se dost, neflákej se a zaber!" a podobné příkazy by mohla technika v budoucnu chrlit jako neomylný a vševědoucí trenér. A jeden takový kousek z budoucnosti už k nám v nejbližší době přiletí.

Luxusní oděvní značka s iniciály RL totiž takové sportovní triko vyrábí. U nás by mělo stát kolem 7000 korun a v domovských USA se začíná prodávat v těchto dnech. Do látky trika jsou vetkána stříbrná vlákna snímající aktivitu lidského těla. Signály z nich zpracovává mozek celého oděvního kousku, jejž tvoří malá plochá krabička pod levým prsním svalem. Vývoj chytré textilie započal ve spolupráci s tenisty, nicméně využití najde u nejrůznějších dalších aktivit, běh nevyjímaje. Zpracování dat a jejich synchronizaci zajistí speciální aplikace do chytrých telefonů.

Jen pro pány?

Trička jsou zatím k dostání pouze pro muže. Patrně z důvodu menších profilových rozdílů v oblasti přední části hrudního koše. Ovšem na ženy prý už také brzy dojde a i ony se dočkají své varianty chytrého topu. A aby toho všeho nebylo málo, uvažuje se také o chytrém ležérním oblečení a chytrém smokingu. Ten bude patrně hlásit: „Doutník, který právě kouříš, není pravý Gurkha His Majesty's Reserve, odrbali tě. Běž ho vrátit!" Naopak od chytrého ležérního svršku se dočkáme dobrých rad z přízemnějšího soudku: „Kvalita televizního kanálu, který právě sledujete, je nevalná. Přepněte na jiný program!"

Používáte při běhu rádi technické pomůcky?
Ano, analýzou dat trávím více času než samotným tréninkem.
12,2 %
Zatím jsem na úrovni aplikace do mobilu.
32,7 %
Ne, technika jen odvádí pozornost.
55,1 %
Celkem hlasovalo 49 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Vychytávka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články