Hlavní obsah

Jak se najíst před během a nezatížit žaludek

Praha
Aktualizováno

Kdo to se sportem myslí vážně, nesmí podcenit vliv stravy na výkon i následnou regeneraci. Nejinak je tomu také u běhání na amatérské i profesionální úrovni. Několik následujících tipů poradí, jak se dostatečně najíst a přitom neběžet se žaludkem těžkým jako balvan.

Foto: Profimedia.cz

Najíst se raději před výkonem, nebo až po něm? Za nejlepší běžce to řeší sama příroda.

Článek
Fotogalerie

Pokud patříte k těm, kteří ani omylem nenasadí tenisky před snídaní, asi znáte dilema, co si přichystat, aby se vám pak vůbec ještě běhat chtělo. Můžete zkusit třeba sladkou verzi obilné kaše dochucenou obilným sladem. „Dodá tělu pomalé cukry, čímž zaručí vyváženou hladinu krevního cukru," vysvětluje jedna ze zakladatelek iniciativy Jíme jinak Helena Jirsová. Složité, neboli pomalé, cukry na rozdíl od těch jednoduchých mimo jiné nezatěžují slinivku.

Další, tentokrát slanou, snídaňovou variantou je miso polévka. „Připravuje se ze zeleniny, zeleninového vývaru, mořské řasy a miso pasty. Polévka tělo hned ráno zavodní, dodá mu minerály a zároveň nezatíží," doporučuje Jirsová.

Miso pasta vzniká fermentací sójových bobů a soli, některé druhy jsou doplněné obilovinami. Někdo preferuje miso pasty s výraznější chutí, lze ovšem použít i ty jemnější s menším obsahem soli. Miso pasta bývá řazena mezi léčivé potraviny díky obsahu esenciálních aminokyselin, vitaminů, minerálů a proteinů. Je jí připisována řada pozitivních účinků na lidské zdraví.

Snídaně až za odměnu

Jestliže váš den naopak začíná běháním, protože máte problém do sebe po probuzení jakékoliv jídlo nasoukat, není proč se nutit. Živiny tělu doplňte po běhu. „Doporučuji slanou obilnou kaši s restovanou zeleninou posypanou semínky nebo oříšky. Zelenina je důležitá z hlediska zásadotvornosti," doporučuje Jirsová. Zásadotvorné potraviny vyrovnávají kyselost v organismu. O té se leckdy mluví jako o možné příčině některých civilizačních chorob.

Po běhu si můžete připravit polévku i kaši. „Pro větší zasycení lze do polévky přidat například lžíci uvařených luštěnin, těstovin nebo obilovin, případně k ní zakousnout kvalitní kváskový chléb," doplňuje Jirsová.

Závodní režim

O fyzické přípravě na závod není třeba sportovcům dlouze vyprávět. Správná strava k ní neodmyslitelně patří. I v tomto případě skvěle poslouží miso polévka. „Tělo získá hydrataci i potřebné minerály. Před závodem je dobré polévku obohatit trochou kvalitních bílkovin - jednou až dvěma lžicemi vařených fazolí, čočky, cizrny, tempehu nebo tofu. Obilnou kaši bych v tomto případě volila spíše ve sladké verzi, složité cukry budou totiž energii uvolňovat postupně, což je při závodě žádoucí," říká Jirsová.

Tip: Miso pasta se do polévky a jiných pokrmů přidává až na konci přípravy. Nesmí totiž projít varem.

Doplňuje, že pokud závodník běží dopoledne, měl by snídaňovou polévku s kaší sníst ideálně nejpozději dvě hodiny před startem. K obědu pak doporučuje těstoviny s kousky tofu nebo třeba rýži se seitanem, výživnou a lehce stravitelnou rostlinou bílkovinou.

Jíst minimálně dvě až dvě a půl hodiny před výkonem radí Jirsová i u odpoledních či podvečerních závodů. Běžcům na dlouhých tratích, jako je například maraton, doporučuje mít s sebou energetickou tyčinku, případně datle, které doplní vydanou energii.

O různých typech zmíněných potravin se lze poradit v běžných obchodech se zdravou výživou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články