Hlavní obsah

Cetkovská - Wozniacká 6:4, 5:7, 7:6Bojovnice Cetkovská na US Open vyřadila loňskou finalistku! Dál jdou i další čtyři Češi

New York
Aktualizováno

Celkem pět českých zástupců proniklo ve čtvrtek na US Open do třetího kola. O největší senzaci se na centrkurtu postarala až 149. hráčka žebříčku Petra Cetkovská, která ve více než tříhodinové bitvě porazila loňskou finalistku a čtvrtou nasazenou Dánku Caroline Wozniackou ve třech setech 6:4, 5:7 a 7:6. Tomáš Berdych si poradil s Rakušanem Jürgenem Melzerem 7:6, 6:1 a 6:3. Bez potíží postoupila i Petra Kvitová, která zdolala na druhém největším dvorci Louise Armstronga domácí Nicole Gibbsovou 6:3, 6:4. Na další zápas se může připravovat Barbora Strýcová, jež porazila Číňanku Wang Čchiang 6:2, 4:6 a 7:5. O osmifinále si v New Yorku zahraje i talentovaný Jiří Veselý, jenž svedl úspěšnou pětisetovou bitvu s chorvatským ranařem Ivem Karlovičem. Dvaadvacetiletý hráč přestál 43 es soupeře a nasazenou jedenadvacítku vyřadil po třech a půl hodinách poměrem 7:6, 3:6, 3:6, 6:2, 7:6.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Obrovská radost Petry Cetkovské. Na centrkurtu strávila přes tři hodiny, ale její duel s Caroline Wozniackou měl vítěznou tečku.

Článek
Fotogalerie

Nedařilo se naopak Lukáši Rosolovi, daviscupový reprezentant prohrál s Němcem Philippem Kohlschreiberem 6:7, 2:6 a 2:6.

Třicetiletá Cetkovská mířila za senzací od prvních míčů. Wozniackou tlačila, byla aktivnější a Dánka se za základní čarou většinou bránila. Po zisku prvního setu vedla Cetkovská ve druhém 3:0 a za stavu 4:2 nevyužila dva brejkboly na 5:2. Jakoby se možnosti překvapení zalekala, začala chybovat a druhý set ztratila.

V rozhodující sadě odvrátila za stavu 4:5 první mečbol smečí. Další tři smazala o dvě hry později a vždy po odvážné hře a vítězném úderu, kterých měla v utkání celkem 61. V tie breaku Cetkovská dominovala a povolila Dánce jen jeden bod.

"Je to skvělé, neskutečné," nemohla Cetkovská skoro mluvit dojetím při rozhovoru na kurtu. "Byla jsem šťastná, že sem na turnaj vůbec můžu přijet a tohle je něco úplně neuvěřitelného. Při mečbolech jsem si říkala, že to nemůžu pustit."

Wozniacká byla skleslá. "Vinit můžu jen sama sebe. Člověk si pak vždycky říká: 'Tohle jsem měl udělat jinak a tohle taky'. Nechala jsem ji hrát dobře," řekla dánská tenistka. Na grandslamech se jí letos nedaří, ve 2. kole skončila i v Melbourne a Paříži. Jen ve Wimbledonu hrála čtvrté kolo. Po jejím vyřazení zůstaly v pavouku dvouhry z elitní desítky nasazených hráček jen tři: Kvitová (5.), Serena Williamsová (1.) a Simona Halepová (2.).

Suverénní Kvitová i Berdych

Šestý nasazený Berdych udolal Melzera v první sadě až v tie breaku, v dalším průběhu duelu ovšem na kurtu dominoval a svému protivníkovi povolil jen čtyři hry. Rodák z Valašského Meziříčí si ze sedmi vzájemných zápasů připsal pátou výhru.

"Bylo to dobrý utkání od začátku do konce. Odvrátil jsem v prvním setu pár brejkbolů a pak jsem měl zápas pod kontrolou," řekl český hráč. Jeho dalším soupeřem bude jednatřicátý nasazený Guillermo García-López ze Španělska.

Problémy neměla ani Kvitová. Česká ženská jednička zdolala o tři roky mladší Američanku před třemi lety na turnaji v New Havenu (6:2, 6:4) a téměř stejný výsledek se zrodil i dnes. Světová čtyřka nepustila soupeřku během celého utkání ani k jednomu brejkbolu a v dalším kole ji čeká Slovenka Anna-Karolína Schmiedlová, která po boji vyřadila Danku Koviničovou z Černé Hory 6:4, 5:7 a 6:4.

"Byla jsem spokojenější se svým servisem než v prvním utkání. Myslím, že to byl celkově solidní zápas. Byl to standard," hodnotila Kvitová. "První kola nejsou jednoduchý. S touhle jsem hrála před třemi lety v New Havenu a tušila jsem, co od ní čekat. Opravdu se dobře hýbala a jsem ráda, že jsem to moc neuspěchala a čekala na příležitost, která přišla a je super, že jsem dál," uvedla Kvitová.

Pro Kvitovou je US Open nejméně oblíbeným turnajem "Velké čtyřky". Nejdále tu došla do 4. kola (v roce 2009 a 2012).

Strýcová vyhrála třísetovou bitvu

Strýcová mohla 112. hráčce světa Wang Čchiang nadělit v prvním setu kanára, ale při svém podání nevyužila dva setboly. Nakonec za stavu 5:2 a po dvaapadesáti minutách proměnila až sedmou možnost sadu ukončit. Ve druhém setu ale více chybovala a postup musela vybojovat ve třetí sadě, kterou rozhodla brejkem v dlouhém jedenáctém gamu.

"Pro mě to byl hrozně těžký zápas, protože jsem byla favoritkou. Byl to pro mě důležitý zápas pro psychiku," řekla Strýcová po tříhodinové bitvě. "Nevím, jestli zrovna v tomhle zápase rozhodly zkušenosti. Úplně si to nemyslím. Spíš rozhodlo to, která vydrží déle. Třetí set už byl o tom, kdo má víc štěstí, a jsem hrozně ráda, že jsem to vybojovala," oddechla si.

Na US Open se Strýcová dostala do třetího kola jako loni a vyrovnala tím své zdejší maximum. "Začínám to tady mít dost ráda," usmála se. O osmifinále bude svěřenkyně Tomáše Krupy hrát s 24. nasazenou Sabine Lisickou z Německa, která ve dvou setech vyřadila Italku Camilu Giorgiovou.

Veselého čeká Isner

Veselý si před zápasem na Karloviče věřil a bylo to vidět i na kurtu. Trpělivě čekal na své šance. První set získal v tie breaku, a i když druhý a třetí ztratil, ve čtvrtém se dočkal a dvakrát vzal soupeři servis. V rozhodující páté sadě měl dva brejkboly za stavu 5:5, ale 21. nasazený Chorvat je odvrátil esy. Českému hráči se povedl rozhodující tie break, v kterém vedl 5:1 a náskok už nepustil.

I v dalším utkání bude Veselý čelit výborně servírujícímu soupeři. Jeho sokem v utkání o osmifinále bude třináctý nasazený John Isner z USA.

Rosol skončil

Závěrečný grandslam sezóny skončil pro Lukáše Rosola, který devětadvacátému nasazenému Němci Kohlschreiberovi vzdoroval jen v prvním setu.

O účast ve třetím kole ještě usiluje Petra Cetkovská. Ta na centrkurtu Arthura Ashe hraje se čtvrtou nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska.

Zranění Radka Štěpánka, zablokované krční svaly a s tím spojené mdloby, kvůli kterým odstoupil v pondělí ze zápasu 1. kola dvouhry, nebylo vážné a mohl nastoupit ve čtyřhře. V páru s Tommym Haasem z Německa porazili v 1. kole třinácté nasazené Pabla Cuevase z Uruguaye a Španěla Davida Marrera 6:2, 3:6 a 6:3.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (5-ČR) - Gibbsová (USA) 6:3, 6:4
Strýcová (ČR) - Wang Čchiang (Čína) 6:2, 4:6, 7:5
Cetkovská (ČR) - Wozniacká (4-Dán.) 6:4, 5:7, 7:6 (7:1)
Čtyřhra - 1. kolo:
Cibulková, Rybáriková (SR) - Koukalová, Čchen Liang (ČR/Čína) 6:1, 7:5
Gasparjanová, Panovová (Rus.) - Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) 6:4, 6:4
Strýcová, Krajiceková (13-ČR/Niz.) - Raeová, Smithová (Brit.) 6:4, 6:4
Hsieh Su-Wei, An. Rodionovová (10-Tchaj-wan/Austr.) - Hrdinová, Jovanovská (ČR/Srb.) 6:2, 6:3
Niculescuová, Savčuková (Rum./Ukr.) - Voráčová, Aojamaová (ČR/Jap.) 6:2, 6:1
Barthelová, Siegemundová (Něm.) - Karolína Plíšková, Lisická (ČR/Něm.) 6:2, 3:6, 6:2
Knappová, Vinciová (17-It.) - Allertová, Konjuhová (ČR/Chorv.) 6:1, 6:0
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Melzer (Rak.) 7:6 (7:2), 6:1, 6:3
Kohlschreiber (29-Něm.) - Rosol (ČR) 7:6 (7:4), 6:2, 6:2
Veselý (ČR) - Karlovič (21-Chorv.) 7:6 (7:3), 3:6, 3:6, 6:2, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - 1. kolo:
Haas, Štěpánek (Něm./ČR) - Cuevas, Marrero (13-Urug./Šp.) 6:2, 3:6, 6:3
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Matteková-Sandsová, Querrey (USA) - Hradecká, Matkowski (3-ČR/Pol.) 6:4, 3:6, 10:7
Ostatní čtvrteční výsledky US Open zde.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články