Hlavní obsah

Běh s dioptrickými brýlemi. Na co si dát pozor?

Markéta LyachováSport.cz

Už zase vybíhám v pološeru. Nijak by mi to nevadilo, kdyby mě nebrzdilo mé vlastní tělo. Opatrně došlapuju, přesto se mé kotníky co chvíli nebezpečně zakymácejí. Ne že bych neviděla na cestu, „jen“ nerozeznám všechny detaily na trati. Na lesní cestě je to trošku problém. Tohle smrdí úrazem, říkám si. Ale přece nebudu běhat v brýlích, na to nejsem zvyklá. Asi by mi překážely, vždyť se těžko vyrovnávám i s těmi slunečními.

Foto: Petr Horník, Právo

Oční trable řeší hodně běžců, brýle mohou být řešením.

Článek

Čočky si do očí stále nedokážu dát, stále jsem ještě nepřemohla nepříjemný pocit při aplikaci tohoto jistě hodnotného vynálezu. A vlastně ani nevím, jestli se s čočkami vůbec běhat dá.

Budu se muset rozhodnout: buď běhat do terénu nepůjdu a zvolím třeba běžecký pás v posilovně nebo nasadím brýle. Jenže i s nimi můžou nastat problémy, občas se vám totiž zamlží a pak vidíte ještě hůř než bez nich. Jindy vám zase nepříjemně kloužou z nosu. Když prší, potřebujete kšiltovku, jinak přes mokrá skla taky neuvidíte.

Vidění je namáhavé. Ve skutečnosti jím spotřebováváme okolo 25 procent výdeje energie našeho těla. Toto procento ještě vzrůstá, pokud je jakkoliv omezováno - například zhoršenými podmínkami jako je ostrý sluneční svit, vítr, déšť, hmyz nebo prach. Naše oči jsou prý navíc „navrženy" pro pohyb pomalejší než 10 kilometrů za hodinu.

Investice se vyplatí

Pokud s brýlemi běháte pravidelně, zřejmě se vyplatí do nich investovat. Naštěstí v dnešní době už celá řada sportovních značek na obrýlené sportovce myslí a speciálně pro ně vyrábí brýle na míru.

Ať už jde o ty sluneční nebo dioptrické – vyrobeny jsou z nelámavého materiálu, který je odolný vůči extrémním teplotám a podmínkám. Tomu, aby vám brýle neklouzaly z nosu, zase zabrání speciální nosník. Vlhkosti a zamlžování zamezí unikátní technologie na „potítku" brýlí.

Ale pozor!

U sportovních dioptrických brýlí je nejdůležitější správná korekce. Proto je dobré věnovat pozornost správnému změření dioptrií, výběru vhodných obrouček i zabroušení skel – tak, aby vám běžecké dioptrické brýle přinášely maximální užitek a zrakovou pohodu a pomohly tak zlepšovat vaše výkony.

Další důležitou vlastností sportovních dioptrických brýlí je bezpečnost. Při sportu by měly oči také chránit proti škodlivému UV záření, povětrnostním vlivům, hmyzu a podobně.

Ideálním materiálem na dioptrické čočky do sportovních brýlí je Trivex. Tento materiál kombinuje UV ochranu, nízkou hustotu (je to nejlehčí materiál na výrobu brýlových čoček), skvělé optické vlastnosti a obrovskou odolnost vůči nárazu, které z něj dělá jeden z nejbezpečnějších materiálů. Někteří výrobci dávají na trivexové čočky doživotní záruku proti prasknutí.

Podle techniky zábrusu dioptrických čoček můžeme sportovní dioptrické brýle rozdělit do dvou skupin - sportovní brýle s dioptrickým klipem nebo sportovní brýle s přímo zabroušenými dioptrickými zorníky.

Nevýhodou takových brýlí může být pro běžce poměrně vysoká cena, která je může od nákupu odradit. Pokud je však běh vaší vášní, zkuste to. Pohoda při běhu za to rozhodně stojí.

Reklama

Související témata: