Hlavní obsah

Kvitová - Kontaová 7:5, 6:3Radost i smutek! Kvitová je na US Open poprvé v kariéře ve čtvrtfinále, Berdych končí

New York
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová má důvod k radosti. Vůbec poprvé v kariéře se na US Open probojovala do čtvrtfinále, když v rámci čtvrtého kola zdolala na největším kurtu Arthura Ashe britskou kvalifikantku Johannu Kontaovou 7:5 a 6:3. O účast mezi nejlepšími osmi hráči turnaje usiloval i Tomáš Berdych. Česká jednička však prohrála s Francouzem Richardem Gasquetem 6:2, 3:6, 4:6, 1:6 a se závěrečným grandslamem sezóny se tak rozloučila v osmifinále.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Spokojená Petra Kvitová děkuje divákům, česká jednička právě postoupila do čtvrtfinále US Open.

Článek
Fotogalerie

Kvitová vstoupila do duelu s Kontaovou velmi aktivně a sebevědomě, na vítězství se však nadřela mnohem víc než v předešlých utkáních. Hned v úvodní hře čelila brejkbolu soupeřky, nebezpečí ztráty vlastního servisu ale zažehnala.

Kontaová, které patří na žebříčku WTA až 97. místo a start v New Yorku si musela vybojovat v kvalifikaci, dokázala na cestě do osmifinále vyřadit hned dvě nasazené hráčky. A nezalekla se ani dvojnásobné wimbledonské šampiónky!

Čtyřiadvacetiletá Britka měla vysokou úspěšnost prvního podání a v první sadě si vypracovala celkem pět brejkbolů. Kvitová však všechny odvrátila a trpělivě čekala na svou příležitost. Ta přišla v samém závěru. Za stavu 6:5 se světové čtyřce povedl křížný bekhend ven z dvorce a vůbec poprvé v utkání tak měla k dispozici brejkbol a zároveň i setbol. Kvitová pro jeho využití nemusela udělat vůbec nic. Kontaová se totiž v nejméně vhodný okamžik dopustila premiérové dvojchyby a česká tenistka ovládla první sadu poměrem 7:5.

Dvojchyba pomohla Kvitové i v druhé sadě

Vyrovnaný byl i druhý set. Rozhodující moment se rodil hodně nenápadně. Kontaová sice prohrávala 3:4, při svém servisu ovšem vedla už 40:0 a kráčela za srovnáním stavu. Jenže žádný z gembolů nevyužila, což ji pořádně mrzelo. Kvitová se čtyřmi míči v řadě propracovala k brejkbolu a hned ho proměnila. Britka znovu chybovala na podání, předvedla další dvojchybu a pustila českou jedničku do vedení 5:3. Kvitová se už o vítězství nenechala připravit a stala se první českou čtvrtfinalistkou ženské dvouhry na US Open po dlouhých čtrnácti letech. Naposledy se tak daleko dostala Daniela Bedáňová v roce 2001.

"Byl to velmi těžký zápas, což jsem čekala. Ona výborně podávala a od začátku zápasu jsem byla na dvorci horší, ale nějak jsem dokázala udržet podání a čekala na svoji šanci, kterou jsem v každém setu využila," řekla na kurtu Kvitová, jež na letošním US Open ještě neztratila ani jeden set.

V boji o semifinále se Kvitová utká ve středu s Italkou Flavií Pennettaovou, která si poradila s Australankou Samanthou Stosurovou dvakrát 6:4. Rodačka z Bílovce má s Pennettaovou vyrovnanou bilanci 3:3. Poslední tři vzájemné duely ovšem Kvitová vyhrála. Naposledy se obě tenistky potkaly před třemi lety na olympiádě v Londýně. Na trávě tehdy zvítězila česká hráčka hladce 6:3, 6:0.

Berdych nestačil na Gasqueta

Berdych vstoupil do osmifinálového souboje s Gasquetem výtečně. Francouz držel krok se svým protivníkem jen do stavu 2:2, poté rodák z Valašského Meziříčí získal čtyři gamy za sebou a první sadu opanoval 6:2.

V dalším průběhu střetnutí se ale Francouz zlepšil, v páté hře uzmul Berdychovi podání a druhou sadu ovládl 6:3. Ve třetí si oba borci dlouho drželi svůj servis. Jenže v desátém gamu se Berdych dopustil několika nevynucených chyb, nabídl Gasquetovi tři setboly a Francouz nabídkou nepohrdnul. Další klíčový moment pak přišel v úvodu čtvrtého setu. Berdych neproměnil tři brejkboly, naopak sám přišel dvakrát o servis a po dvou hodinách a 27 minutách opouštěl kurt Louise Armstronga smutný.

"Škoda nevyužitých šancí, protože začátek byl dobrý a byla to cesta, jakou bych se měl s ním držet, aby utkání dobře dopadlo," řekl Berdych. "Ne, že by se to extra moc pokazilo, ale jediné, co byla největší změna, že šance, které jsem si připravil, se mi nepodařilo využívat. V tom byl velký rozdíl," litoval český tenista.

Gasquet oplatil Berdychovi letošní porážky z Dauhá a Madridu. Newyorským maximem českého hráče tak nadále zůstává semifinálová účast z roku 2012.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Gasquet (12-Fr.) - Berdych (6-ČR) 2:6, 6:3, 6:4, 6:1
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Kvitová (5-ČR) - Kontaová (Brit.) 7:5, 6:3
Další výsledky US Open najdete zde.
Postoupí Petra Kvitová přes Italku Flavii Pennettaovou do semifinále US Open?
Ano
86,8 %
Ne
13,2 %
Celkem hlasovalo 16324 čtenářů.

Reklama

Související témata: