Hlavní obsah

Pennettaová - Kvitová 4:6, 6:4, 6:2Kvitová na US Open končí ve čtvrtfinále, ani Hlaváčková si o titul nezahraje

New York/Praha
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová zůstala na grandslamovém US Open před branami semifinále. Česká jednička prohrála ve středečním čtvrtfinále s šestadvacátou nasazenou Flavií Pennettaovou 6:4, 4:6 a 2:6. Třiatřicetiletá Italka vyrovnala v New Yorku své maximum z roku 2013, její příští soupeřkou bude turnajová dvojka Rumunka Simona Halepová z Rumunska, která v deštěm přerušeném čtvrtfinále udolala Bělorusku Victorii Azarenkovou 6:3, 4:6, 6:4.

Foto: Anthony Gruppuso, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová (vpravo) gratuluje Italce Flavii Pennettaové k postupu do semifinále US Open.

Článek
Fotogalerie

Kvitovou nezastihl duel v nejlepší pohodě, přesto souboj se zkušenou Italkou rozehrála velmi nadějně. První set ovládla 6:4, v tom druhém vedla 3:1 a šla na podání. Diváci na kurtu Arthura Ashe očekávali, že zápas už nepustí, jenže světová čtyřka ve zbytku střetnutí uhrála jen tři gamy!

Přes porážku je čtvrtfinálová účast jejím nejlepším výsledkem v kariéře. V žebříčku WTA si rodačka z Bílovce upevnila čtvrtou příčku a přiblížila se startu na Turnaji mistryň v Singapuru, který se uskuteční na přelomu října a listopadu.

Na dvorci Arthura Ashe hráčkám ztěžoval zápas stín na jedné půlce kurtu i ostré světlo na druhé straně, a obě měly problém udržet si servis. V první sadě začala ztrátou podání Kvitová, ale pak získala dva brejky a podávala za stavu 5:3 na zisk sady. Při setbolu udělala dvojchybu a úvodní sadu ukončila až o hru později za pomoci soupeřky, která se dopustila dvojchyby při druhém setbolu Češky.

Kvitová musela bojovat o každý svůj servis a až ve třetí hře druhého setu poprvé nečelila brejkbolu. Po prolomení servisu Pennettaové šla do vedení 3:1, vzápětí ale ztratila bez zisku míče vlastní podání a o náskok přišla. Kvitová se snažila hrát v horku co nejkratší výměny a z toho pramenily časté chyby. Jednou z nich ukončila druhý set.

Únava se na české jedničce projevila

První dva sety se hrály hodinu a tři čtvrtě, přičemž předešlé zápasy zvládla Kvitová v průměru za 1:11. Začala se na ní projevovat únava, nedostávala se k úderům, jak by potřebovala. To se projevilo od stavu 2:2 ve třetí sadě. Výborně returnující a běhající Italku měla převahu ve výměnách. Kvitová dřela, zatínala zuby, ale více kazila, už nestačila a do konce neuhrála ani game.

Zápas pětadvacetiletá Kvitová ukončila 60. nevynucenou chybou v utkání. Na druhou stranu nastřílela 41 vítězných míčů.

"Už jsem ve druhém setu moc nevěřila, ale bojovala jsem o každý balón a jsem moc ráda, že jsem v semifinále," řekla Pennettaová na kurtu. "Kvitová na sebe taky může být pyšná. Rvala se o každý míč přes dvě hodiny až do konce."

Tělo řeklo dost

"Hned jak jsem slezla z kurtu, byla jsem hodně smutná, ale dneska mi tělo asi řeklo, že už mu to stačí. Cítím se fyzicky vyčerpaná. Snažila jsem se, bojovala jsem, ale od začátku jsem byla ráda, že tam nějak pobíhám. Nešlo to," řekla Kvitová. "Ráda bych si zahrála semifinále, ale i tak jsem na sebe pyšná, co jsem tady letos předvedla vzhledem k okolnostem a tomu, že jsem moc netrénovala."

"Nepřemýšlela jsem dopředu, že bych zápas měla rychle dorazit. Pořád jsem bojovala se vším, co se se mnou na kurtu dělo. Snažila jsem se dál pokračovat v tom, co jsem hrála," řekla česká tenistka.

Kvitová navázala účastí v semifinále US Open na Janu Novotnou (1998). Poslední finalistkou zatím zůstává Helena Suková (1993) a jediný ženský titul z dvouhry s českou vlaječkou za jménem získala před 30 lety Hana Mandlíková.

Stop pro Hlaváčkovou

Andrea Hlaváčková na US Open svůj druhý titul ve smíšené čtyřhře nezíská. Spolu s Polákem Lukaszem Kubotem prohrála semifinále s americkou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová, Sam Querrey 4:6, 3:6.

"Cílem bylo vyhrát, ale odehráli jsme super zápasy a je fajn být v semifinále," řekla devětadvacetiletá Hlaváčková, která má ve sbírce jeden grandslamový titul ze smíšené čtyřhry. Ten vybojovala předloni na US Open s Bělorusem Maxem Mirným.

Proti Mirnému stála Hlaváčková ve čtvrtfinále a čelila jeho servisu. "Hrozně těžko se returnuje. Ze začátku mi to přišlo skoro nemožné," řekla plzeňská tenistka. Američan Querrey v semifinále ale dával ještě větší rány. "Míč byl ode mne ještě dál, byl mnohem rychlejší a je znát, že je singlistou a má velký potenciál," uvedla.

Osmatřicátý hráč světa Querrey se ukázal jako rozhodující faktor. "Byl lepší než my," přikývla Hlaváčková. S Mattekovou-Sandsovou se mohla rovnat. "Čekala jsem, že Bethanie bude dominantnější, jak ji znám, ale nebylo to tak. Ona pár míčů zkazila, někdy šla špatně a na holčičí straně jsem se necítila hůře," uvedla.

Postup do semifinále mixu byl pro Hlaváčkovou s Kubotem bonusem. "Měli jsme zase neuvěřitelně těžký los, takže jsme byli rádi za každý zápas," řekla Hlaváčková. V 1. kole s Kubotem vyřadili nasazené jedničky a obhájce titulu Saniu Mirzaovou z Indie a Brazilce Bruna Soarese. "Ale pak to bylo jen těžší," řekla Hlaváčková.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pennettaová (26-It.) - Kvitová (5-ČR) 4:6, 6:4, 6:2
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Matteková-Sandsová, Querrey (USA) - Hlaváčková, Kubot (ČR/Pol.) 6:4, 6:3
Výsledky ostatních zápasů najdete zde.

Reklama

Související témata:

Pavouk - US Open 2015 - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Spojené státy Venus Williamsová
    6 : 2; 1 : 6; 6 : 3
  • Itálie Roberta Vinciová Francie Kristina Mladenovicová
    6 : 3; 5 : 7; 6 : 4
  • 09.09.15      17 : 00
    Česká republika Petra Kvitová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 4; 4 : 6; 2 : 6
  • Bělorusko Victoria Azarenková Rumunsko Simona Halepová
    3 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Itálie Roberta Vinciová
    6 : 2; 4 : 6; 4 : 6
  • Itálie Flavia Pennettaová Rumunsko Simona Halepová
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • 12.09.15      21 : 00 New York
    Itálie Roberta Vinciová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 7; 2 : 6