Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 97:70Naděje na Rio žije! Češi v klíčové bitvě o olympijskou kvalifikaci rozdrtili Lotyše

Lille
Aktualizováno

Mise českých basketbalistů na ME je do puntíku splněna. Vybojovali účast v olympijské kvalifikaci a konečná 7. příčka jim zajišťuje automaticky i postup na příští evropský šampionát v roce 2017. V Lille zakončili turnaj báječným způsobem, když v zápase o umístění doslova rozdrtili Lotyšsko rozdílem 27 bodů (97:70). Pro basketbalovou reprezentaci mužů je to jasně nejlepší výsledek od rozdělení Československa.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Čeští basketbalisté obsadili na ME výborné sedmé místo a zahrají si i o olympijské Rio.

Článek

S Lotyši prohrál národní tým utkání v základní skupině v Rize, teď jim to v daleko důležitějším souboji vrátil i s úroky. Ve hře totiž bylo poslední volné místo v červencové kvalifikaci o OH. Pro obě mužstva šlo o deváté utkání během čtrnácti dnů, takže rozhodovala i morálka a kdo v sobě objeví ještě zbytky sil.

Česku v sestavě chyběl zraněný pivot Benda a v úvodu bohužel vůbec nefungovala obranná činnost. Během pěti minut reprezentanti inkasovali osmnáct bodů a trenér Ginzburg tak za stavu 12:18 sáhl k oddechovému času, aby jim připomněl jejich obranné návyky. Znatelný úbytek fyzických sil klíčových reprezentantů však byl patrný i v útočných nepřesnostech, hlavně zaostávali na doskoku.

Koučova razantní promluva ale bleskově zabrala. Češi začali bránit aktivněji, lépe obstáli ve hře jeden na jednoho a víc zahustili prostor pod košem. To jim nabídlo i rychlé protiútoky. Po první trojce zápasu z ruky Satoranského tu pak v 9. minutě najednou bylo jejich vedení 24:22.

Převzali otěže zápasu

Rapidní herní zlepšení českého týmu se snoubilo s nasazením střídajícího Hrubana, jehož energie a bodový příspěvek pomohly k tomu, že po čtvrthodině měl národní tým za stavu 42:30 k dispozici uklidňující náskok. Navíc se v zakončení úspěšně přidali Houška a Jelínek. Za této situace si mohli jít na chvíli odpočinout na střídačku i přetěžovaní Satoranský s Veselým, přesto se vedení netenčilo.

Národní tým od druhé čtvrtinu těžil z osvědčené precizní obranné práce a Veselý, který je třetím nejlepším střelcem ME, při návratu na hřiště opakovaně ničil i lotyšskou zónu. Chytil se i další pivot Auda a poločasové vedení o 21 bodů už bylo hodně slibné.

Soupeř měl na přelomu druhé a třetí části pětiminutový úsek, během nějž nedostal vůbec míč do koše. Česká 11bodová šňůra dostala skóre až do podoby 63:36. Zatímco Lotyši v té chvíli měli na kontě už dvanáct ztrát míče, národní tým pouze čtyři. Reprezentanti se mohli spolehnout i na 81procentní úspěšnost trestných hodů, což bylo na jejich poměry na turnaji krajně neobvyklé.

Jak rostl náskok stále výborně bránícího českého mužstva, umocňovala se i jeho herní pohoda. Tohle utkání už nešlo i přes stažení opor ztratit. Reprezentace nakonec sice nenadělila Lotyšům stovku, přesto se senzačně přiblížila 6. místu ještě československého výběru z ME 1991. Při současném postavení Česka v evropském basketu je jeho letošní výsledek snad srovnatelný se stříbrem, které získali Kropilák, Brabenec a spol. před třiceti lety.

ME basketbalistů v Lille - utkání o 7. místo:
Česko - Lotyšsko 97:70
Nejvíce bodů: Veselý 24, Satoranský 16, Auda 13, Hruban 11, Jelínek a Houška po 10 - Timma 11, Meiers 10, Peiners 8, Strelnieks a Beržinš po 7, Freimanis 6, 7694 diváků, čtvrtiny 28:23, 29:13, 23:9, 17:25.
Semifinále Litva - Srbsko zde.

Reklama

Související témata: