Hlavní obsah

Litva - Srbsko 67:64Basketbalisté Litvy zaskočili Srbsko a jsou ve finále ME!

Basketbalisté Litvy překvapivě v semifinále mistrovství Evropy porazili vicemistry světa Srby 67:64 a zahrají si finále proti Španělsku. Celek, který v základní skupině udolal české reprezentanty 85:81 až po prodloužení, potvrdil zlepšenou formu v play off a do finále postoupil podruhé za sebou. Před dvěma lety prohrál s Francií.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jonas Mačiulis (vpravo) z Litvy zkouší přejít pod koš přes Srba Nikolu Kaliniče.

Článek

Litevci se sice v základní skupině trápili, prohráli i s Belgií, ale v koncovkách vždy ukázali svou sílu. Po přesunu na play off do Lille navíc chytli druhý dech a předváděli mnohem lepší výkony.

Proti Srbsku, které bylo favoritem na celkové vítězství, vedli téměř celý zápas, když předváděli týmovější basketbal než soupeř. Dařilo se rozehrávači Kalnietisovi, který ke 12 bodům přidal devět asistencí, pod košem byl tradičně silný Valančiunas, který i dobře bránil pivoty soupeře Raduljicu a Bjelicu.

Přesto mělo Srbsko šanci v závěru srovnat, když za stavu 66:64 dvanáct vteřin před koncem neproměnil Seibutis druhý trestný hod, ale Bogdanovič zbrklým nájezdem šanci zahodil a Litva už si výhru pohlídala.

Má tak šanci na historicky čtvrté zlato, poté co slavila už v letech 1937, 1939 a 2003. Další dvě finálové účasti zakončila stříbrem.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Lille - semifinále:
Litva - Srbsko 67:64 (22:17, 35:34, 48:43)
Nejvíce bodů: Valančiunas 15, Seibutis a Kuzminskas po 13, Kalnietis 12 - Teodosič 16, Bjelica a Raduljica po 10.
Utkání Česko - Lotyšsko zde.

Reklama

Související témata: