Hlavní obsah

Hodinu bojoval s legračním problémem, přesto nakonec bral milión a půl

Vedl, vyhrál, slavil, ale polovinu závodu měl nečekaný problém. Na první pohled legrační. Pokud by toto potkalo vás, máte jediné řešení - zastavíte a poradíte si. On ne, tlačili ho soupeři, čas, velikost závodu. Eliud Kipchoge vyhrál o víkendu maratón v Berlíně, ale přes dvacet kilometrů běžel s vložkami, které mu vyčuhovaly z bot.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Eliud Kipchoge vyhrál maratón v Berlíně, ale přes dvacet kilometrů běžel s vložkami, které mu vyčuhovaly z bot.

Článek

Keňský vytrvalec měl problémy od dvacátého kilometru. Nakonec přesto vyhrál v čase 2:04:01, který byl letošní nejlepší na světě. Kipchoge chtěl útočit na světový rekord, ale to se mu nepodařilo. Z části i kvůli nečekanému problému.

"Neměl jsem čas vložky vytáhnout. Světový rekord byl můj cíl, nedokázal jsem to, ale příští rok se vrátím," citoval krále letošního berlínského maratónu server nbcsports.com, který i přes tyto trable bral odměnu 55 tisíc eur, což je téměř 1,5 miliónu korun. Pokud by běžel jen o dvě sekundy rychleji, získal by vyšší prémii, a to dalších 15 tisíc eur (400 tisíc korun).

V předchozích dvou ročnících v německé metropoli vždy padl světový rekord, letos tomu tak nebylo. "Od prvního kilometru jsem měl s botami problém, nicméně jsem velmi rád. Miluju závod v Berlíně a lidi zde. Boty jsem testoval, zkoušel jsem hodně párů Nike. Myslím, že tohle jsem nejlepší boty vůbec. Tyhle nelepily (vložky), ale stejné jsem používal v Keni a byly dobré," obhajoval svého obuvníka třicetiletý vytrvalec, který běžel svůj šestý berlínský maratón a vyhrál v tomto roce před svým krajanem.

Čeští běžci Rio nedoběhli

Druhý skončil Eliud Kiptanui. Časem 2:05:21 posunul svůj osobní rekord, který si vytvořil v roce 2010 v Praze časem 2:15:39 na pražském maratónu. „Neměl jsem šanci ho dnes porazit," přiznal druhý muž pořadí, který byl jedním z více než 41 tisíc běžců ze 131 zemí, kteří se na závod registrovali.

Čeští běžci Jan Kreisinger a Jiří Homoláč bojovali o limit pro olympiádu v Riu (2:15:00), ale na tento čas nedosáhli. Homoláč zaběhl 2:17:44 a skončil čtyřicátý, Kreisinger závod nedokončil.

Mezi ženami kralovala loňská mistryně světa v půlmaratónu Cheronová, třináct sekund zaostala za traťovým rekordem Japonky Mizuki Nogučiové z roku 2005 (2:19:12) a zařadila se na sedmé místo v historických tabulkách. Vítězka loňského Pražského půlmaratónu vyhrála před Etiopankou Aberu Kebedeovou (2:20:48) a její krajankou Meseret Hailuovou (2:24:33).

Reklama

Související témata: