Hlavní obsah

TEST: Led Lenser SEO 5R ‒ mnoho funkcí v malém těle

René KujanSport.cz

Nastává pomalu čas, kdy z práce budeme chodit ‒ v našem případě však mnohem častěji běhat ‒ za houstnoucího šera či černočerné tmy. Ať to už bude spíše po temných zákoutích města, po dopravních komunikacích nebo v zešeřelých hvozdech, budeme potřebovat dvě věci. Jednak dobře vidět na cestu, jednak být také dobře viděni. Nastává čas čelovek!

Foto: René Kujan, Sport.cz

Led Lenser SEO 5R, seznamte se.

Článek
Fotogalerie

Do dnešního testu se dostává čelovka německého výrobce, model 5R, druhý nejvýkonnější z řady SEO. Dosah jejího světelného kuželu, výdrž a odolnost předurčují čelovku k outdoorovým sportovním aktivitám, běh samozřejmě nevyjímaje. Jde o lampu s jednoduchou konstrukcí, kde jak svítivé těleso samotné, tak baterie obývají tutéž skořepinu. Světlomet je odolný proti silnému dešti. Na čele pak celá věc drží pomocí gumové čelenky.

V balení najdete čelovku, Li-ion akumulátor, kabel na dobíjení. Manuál v úředním jazyce země prodejce je samozřejmostí. Nicméně do české edice SEO 5R se nějakým nedopatřením zatoulal český návod k SEO 7R. Nás ale samozřejmě bude nejvíce zajímat řídící čip a samotná svítivá dioda. Výrobce uvádí rozsah světelného toku od 20 do 180 lumenů, dosah pak od 40 do 120 metrů. Co je ale mnohem zajímavější, že světelný tok můžeme plynule regulovat.

Plynulá regulace samozřejmostí

Další výhodou je i možnost plynulého „ostření", tedy regulování šíře světelného kuželu. Funkce zoomu se postupem času stala jakýmsi rozeznávacím znamením německého výrobce. Když potřebujete svítit více do dálky, kužel zúžíte. Pro běh v lese, kde na vás číhá spousta škodolibých větviček ze všech stran, kužel roztáhnete do šířky a pokryjete tak velkou část svého zorného pole. Samozřejmě na úkor dosvitu do větší dálky. Připravte se ovšem na to, že regulační kroužek, který je jinak snadno ovladatelný, budete v chladnějších měsících v rukavicích obsluhovat s určitými nesnázemi.

Samotný světlomet se zoomem je výklopný, což umožňuje individuální nastavení úhlu světelného kuželu. Náklon lze měnit v osmi stupních, přičemž už v základním nastavení má reflektor odklon od kolmice 70°. V druhé krajní poloze dosahuje 25°. Akční rádius je tak pouhých 45°. Tady pro mne nastával největší problém, i když je samozřejmě dosti individuální. Buďto mi čelovka dobře seděla na hlavě, ale i ve své nejzazší poloze svítila hodně do země, nebo svítila příjemně kupředu, ale zase mi při běhu nekomfortně poskakovala po čele.

Světelné režimy

Výkonná dioda nabízí tři režimy ‒ plný výkon, regulovatelný tok a blikání. Skvělé je, že regulace je plynulá a dosažení krajní hodnoty čelovka naznačí krátkým bliknutím. Po straně je ještě další, tentokráte červená dioda s režimem stálého svícení nebo blikání. Tu můžeme využít ve větší skupině lidí, abychom druhé nepříjemně neosvěcovali nebo jako varovnou blikačku při nejrůznějších příležitostech. Vše se ovládá pouze jedním pogumovaným tlačítkem. A totéž tlačítko nabízí také velmi praktickou funkci přepravního zámku, takže si čelovku omylem nevysvítíte v kapse nebo v batohu ještě dříve, než nadejde její chvíle.

Napájecí variabilita

Bateriový kryt je spolehlivě chráněn gumovým těsněním a lze jej poměrně snadno otevírat. Výrobce myslel na různé priority uživatelů, a tak můžete svítidlo nakrmit buďto třemi mikrotužkovými články (AAA) nebo battery packem, jenž je součástí balení. Samotná tato baterie stojí za širší zmínku ‒ je samozřejmě dobíjecí. Navíc vám postačí vzít přiložený kablík USB/micro USB a připojit jej přímo k baterii. Druhý konec připojíte např. k nabíječce svého mobilního telefonu nebo k počítači. Baterie má také dva malé indikátory ‒ červený pro probíhající nabíjení, zelený pro signalizaci celkového nabití.

Jednoduchá čelenka, na níž baterka drží, je z elastického pásku posetého po celé délce reflexními body a logy výrobce. Má také praktickou plastovou karabinku, za níž můžete svítidlo zavěsit. Navíc lze v případě potřeby celou čelenku odepnout a vyprat.

Jedna muška

Celkově jde o vydařenou baterku s mnoha příjemnými funkcemi, odolností proti dešti i velké průtrži mračen a dostatečnou výdrží pro běžné závody, kdy nestrávíte na nohou úplně celou noc. Nepatří samozřejmě mezi úplně nejlevnější kousky, ale vzhledem ke kvalitě je to pochopitelné. Mrzí mne vlastně jen jedna věc, a to že čelovka nemá větší možnosti při regulaci sklonu reflektoru, případně že jeho krajní poloha není kolmá k bateriovému krytu. Pokud chcete svítit přímo před sebe, musíte zaklonit hlavu, nebo posunout svítidlo po čele do nepřirozené polohy.

PLUSY
plynulá regulace
voděodolnost
přídavná červená dioda
zoom světelného kužele
přibalený dobíjecí battery pack; nabíjený přímo
reflexní čelenka
přepravní zámek
záruku lze po registraci prodloužit na 5 let
MÍNUSY
malý rozsah úhlů výklopného reflektoru
žádná deklarovaná odolnost proti nárazu/pádu z výšky
CENA
kolem 1500 korun
Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Led Lenser Seo 5R

Reklama

Související témata: