Hlavní obsah

Euro na uprchlíky nedáme! varoval letenský kotel. A rowdies skutečně nepřišli

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Ztrátu tří bodů dokážeme skousnout, ztrátu Evropy nikoliv. Takový je postoj ultras fotbalové Sparty. Při důležitém večerním duelu Evropské ligy s APOEL Nikósie tak zůstal jejich kotel prázdný. Důvod? UEFA rozhodla, že všichni účastníci Ligy mistrů a EL z každé vstupenky z prvního domácího zápasu odevzdají částku 1 euro ve prospěch uprchlíků, kteří do Evropy míří. A to ultras odmítají.

Kotel fanoušků Sparty zůstal na úvodní domácí zápas EL prázdnýVideo: Sport.cz

 
Článek

S nápadem na solidární sbírku přišlo FC Porto, jehož iniciativu podpořil předseda UEFA Michel Platini.

Kotelníci jsou rozhodně proti

U českých fanoušků ale příliš pochopení nenašli. S iniciativou nesouhlasí ani kotelníci Plzně. Proto v úvodu zápasu s Minskem nefandili; část příznivců dokonce prodala již koupené lístky. Jeden z šéfů plzeňského kotle Roman Bakala označil akci UEFA za nechutnou.

Ultras Sparty zvolili radikální postoj. Na utkání s lídrem kyperské ligy vůbec nepřišli.

„Po dlouhé debatě jsme se rozhodli distancovat se od zápasu. Důvod je prostý - nechutná politika mafiánské organizace, jenž nese název UEFA. Doposud ani není známo, jakým způsobem se budou peníze přerozdělovat a kam přesně budou směřovat," oznámili na svém facebooku.

V ochozech jen devět tisíc

Nejtvrdší jádro sparťanských příznivců sice nevyhlásilo oficiální bojkot, na stadión však velká část fanoušků nedorazila. V den utkání už se vstupenky navíc neprodávaly.

„Jsme si vědomi, že svojí nepřítomností oslabujeme naše hráče na hřišti, nehodláme však přistupovat na špinavé praktiky organizací ECA a UEFA, které nejprve trestají politiku ve sportu, a následně vám ji vnucují bez možnosti výběru. Ztrátu tří bodů dokážeme skousnout, ztrátu Evropy nikoliv," zdůrazňují v prohlášení letenští ultras, kteří na zápas skutečně nedorazili.

Ščasný: To prostě neovlivním...

Horní patro tribuny za bránou směrem k letenské pláni, odkud pravidelně svůj tým povzbuzují, tak zůstalo prázdné. Ultras svou Spartu dopředu nehnali... I návštěva na utkání byla slabší, než by se na duel Evropské ligy slušelo. Oficiální údaj zněl - 9130 platících diváků.

"Zápas by si určitě zasloužil lepší atmosféru. Ale nic s tím nenadělám, protože jde o věc, kterou nemohu ovlivnit," přiznával po utkání i sparťanský kouč Zdeněk Ščasný, že proti Nikósii očekával větší diváckou podporu svého týmu. Zvláště, když proti lídrovi kyperské  ligy zahrál velice dobře a pohodlně zvítězil.

S krokem UEFA nesouhlasí například ani příznivci polského Lechu Poznaň, kteří bojkotovali úvodní zápas s Belenenses a před stadiónem vyvěsili transparent „Stop islamizaci".

Souhlasíte s postojem ultras Sparty, kteří se rozhodli bojkotovat domácí zápas EL s Nikósií?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 71848 čtenářů.

Reklama

Související témata: