Hlavní obsah

Sparta - APOEL 2:0Reparát za porážku v derby Letenští složili a lídra kyperské ligy jistě přehráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Fatai 1 : 0
60. Brabec 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Fanoušky si po bídném derby zase trochu udobřili. Podstatné ovšem je, že se fotbalisté pražské Sparty výhrou 2:0 nad kyperským APOEL Nikósie ve 2. kole Evropské ligy usadili ve skupině K na druhém postupovém místě. Třetí duel Pražany čeká 22. října na hřišti vedoucího Schalke, jež ve druhém čtvrtečním utkání hladce zdolalo Asteras Tripolis (4:0). Sparta získala za výhru prémii v přepočtu 9,7 miliónu korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané se radují z úvodního gólu Kehindeho Fataie v utkání EL proti kyperské Nikósii.

Článek
Fotogalerie

Žádné velké zemětřesení v sestavě Sparty po prohraném derby na Slavii se opravdu nekonalo. Zraněný Holek se do pořádku nedal a jen na lavičku usedli Hybš s Hušbauerem, takže v základní sestavě se dostalo i na Brabce, Marečka a Fataie.

Hrálo se v komornější atmosféře než jindy, protože kotel domácích příznivců zůstal prázdný. Ultras tak vyjádřili svůj nesouhlas proti akci UEFA, která nařídila klubům věnovat z každé prodané vstupenky na první domácí duel částku 1 euro ve prospěch uprchlíků mířících do Evropy.

Letenští si byli vědomi útočné síly protivníka, takže ho chvíli oťukávali. Postupně se chopili iniciativy, kterou však brzdila řada nepřesností. Hodně aktivní byl nigérijský rychlík Fatai a již v 24. minutě se mu to vyplatilo. Brabec poslal ideální centr za obranu, Lafata ho zpracoval a naservíroval lahůdku Fataiovi, který pohodlně zasunul míč do prázdné branky. O dvě minuty později se sparťané radovali znovu, tentokrát však marně. Krejčího gól hlavou totiž kvůli ofsajdu neplatil.

Bičík ve druhé půli zázračně zasáhl

Také ve druhém poločase Sparta zápas kontrolovala, ale stále vedla jen o gól. Mohlo ji to mrzet, ale Bičík si s Efremovou šancí zblízka poradil. A byl to klíčový zákrok, protože o chvíli později domácí rozehráli roh nakrátko, Dočkal odcentroval a stoper Brabec důrazným a přesným zakončením ukázal trenérovi, že víc už na lavičce náhradníků vysedávat nechce...

Třetí branku mohl přidat agilní Jiráček, ale trefil jen tyč.

Lídr kyperské ligy ani náznakem nepřipomínal tým, který před třemi lety vypadl ve čtvrtfinále Ligy mistrů s Realem Madrid... Sparta mohla jen litovat, že nedala víc gólů, protože až do konce nebohou Nikósii tlačila před její branku.

Evropská liga - 2. kolo skupiny K:
Sparta Praha - APOEL Nikósie 2:0 (1:0)
Branky: 24. Fatai, 60. J. Brabec. Rozhodčí: Gil - Sadczuk, Borkowski (všichni Pol.). ŽK: Jiráček, Matějovský - Vander, Antoniades, Sergio, Artymatas. Diváci: 9130.
Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Frýdek - Matějovský, Jiráček - Fatai (86. Konaté), Dočkal, L. Krejčí (90. Steinhöfer) - Lafata. Trenér Ščasný.
APOEL: Waterman - Sergio, Anastasiou, Carlao, Antoniades - Morais, Makridis (80. Charalambidis) - Efrem, Artymatas, Vander (53. Stilič) - Piatkowski (67. Cavenaghi). Trenér Kecbaja.

Reklama

Související témata: