Hlavní obsah

Chicago - NY Rangers 2:3Úřadující šampióni na úvod NHL prohráli, Plekanec doplatil na nové pravidlo. Hudler a Hertl skórovali

Aktualizováno

Před zahájením nové sezóny vyvěsili pod strop haly United Center banner na počest červnového triumfu ve Stanley Cupu, na ledě už to ale taková sláva nebyla. Hokejisté Chicaga prohráli v úvodním utkání nového ročníku NHL s New York Rangers 2:3, švédský gólman hostí Henrik Lundqvist kryl 32 střel. První gól nového ročníku slavné zámořské soutěže vstřelil Max Pacioretty. Kapitán Montrealu se v duelu s Torontem trefil dokonce dvakrát a měl lví podíl na výhře svých barev 3:1 v dalším souboji týmů tzv. Original Six.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Max Pacioretty z Montrealu jásá, kapitán Montrealu vstřelil v utkání proti Torontu premiérový gól nového ročníku NHL.

Článek
Fotogalerie

Střelecky se prosadili také čeští hokejisté. Jiří Hudler vstřelil čestný úspěch Calgary v utkání proti Vancouveru, v souboji San Jose na ledě Los Angeles pomohl další český útočník Tomáš Hertl gólem v přesilovce k vysokému triumfu hostí 5:1.

Babcock testoval nové pravidlo

Trenér Toronta Mike Babcock hned v úvodní hrací den NHL jako první otestoval nové pravidlo o přezkoumání záběrů, zda inkasovanému gólu nepředcházel faul na brankáře. A uspěl. Záznamy prokázaly, že český útočník hostí Tomáš Plekanec zasáhl holí gólmana Jonathana Berniera do masky a vyvedl ho z rovnováhy ještě předtím, než puk prošel brankovou čáru (viz video).

Proto nebyla ve druhé třetině za nerozhodného stavu 1:1 uznána trefa Jeffa Petryho. Skvělý tah Babcocka, který po deseti letech v Detroitu změnil v létě působiště, ale znamenal jen dílčí vítězství, konečnou prohru neodvrátil. V dresu poražených nenastoupil zadák Roman Polák.

New York Rangers, jeden z kandidátů na vítězství Stanley Cupu v letošním ročníku, pokazil Chicagu slavnostní večer. Obhájci trofeje si před utkáním připomněli triumf z uplynulé sezóny téměř půlhodinovým ceremoniálem, jakoby by však na ně oslavné chvíle zapůsobily a byli v první třetině myšlenkami mimo hru, protože v ní inkasovali všechny tři branky. Ztrátu už nedohnali, i když jim rozhodčí neuznali minutu před koncem vyrovnávací gól.

Vancouver se částečně pomstil kanadskému rivalovi za vyřazení v jarním play off. Hudler, který loni odehrál nejproduktivnější sezónu v kariéře, snížil v prostřední části po kombinaci celého útoku na 1:2. Zápas ale patřil formaci dvojčat Henrika a Daniela Sedinových, s kterými nastupuje na startu sezóny Brandon Sutter.

Posila z Pittsburghu zaujala místo, které po boku švédských hvězd patřilo v minulém ročníku Radimu Vrbatovi. Formace se postarala o tři branky, Sutter v 19. minutě zvýšil 2:0, když puk trefil basebalově ze vzduchu. "Pravděpodobně bych to z 99 případů ze sta netrefil. Měl jsem štěstí," řekl Sutter, který si připsal vítěznou branku utkání.

Gólem vstoupil do nového ročníku i Hertl, přestože utkání nezačal dobře. Jednadvacetiletý český útočník už při prvním střídání v osobním souboji neubránil Nicka Shorea, který tečí rozjásal ve druhé minutě fanoušky Los Angeles. V dalším průběhu zápasu už ale skórovali jen hráči San Jose. Čtvrtý gól zaznamenal Hertl, který v přesilové hře stínil brankáři Jonathanu Quickovi a tečoval střelu Marka-Edouarda Vlasice. Přispěl tak k úspěšné premiéře nového kouče Sharks Petera DeBoera.

Výsledky zápasů NHL:
Toronto - Montreal 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky: 21. Van Riemsdyk - 4. a 60. Pacioretty, 53. Galchenyuk. Střely na branku: 37:30. Diváci: 19.241. Hvězdy zápasu: 1. Price (Montreal), 2. Bernier (Toronto), 3. Galchenyuk (Montreal).
Chicago - New York Rangers 2:3 (1:3, 1:0, 0:0)
Branky: 15. Panarin, 27. Teräväinen - 2. Lindberg, 17. Klein, 20. Stepan. Střely na branku: 34:27. Diváci: 22.104. Hvězdy zápasu: 1. Klein, 2. Lindberg (oba NY Rangers), 3. Panarin (Chicago).
Calgary - Vancouver 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Branky: 24. Hudler - 11. Hansen, 19. Sutter, 40. D. Sedin, 49. Burrows, 57. H. Sedin. Střely na branku: 30:44. Diváci: 19.289. Hvězdy zápasu: 1. D. Sedin, 2. Sutter, 3. Tanev (všichni Vancouver).
Los Angeles - San Jose 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Branky: 2. Shore - 10. Thornton, 16. Pavelski, 27. Burns, 29. Hertl, 44. Donskoi. Střely na branku: 20:32. Diváci: 18.230. Hvězdy zápasu: 1. Pavelski, 2. Thornton, 3. Burns (všichni San Jose).

Reklama

Související témata: