Hlavní obsah

Kazachstán - Nizozemsko 1:2Nizozemsko i po výhře zůstalo čtvrté

Astana
Aktualizováno

Fotbalisté Nizozemska zvítězili v kvalifikaci mistrovství Evropy na hřišti Kazachstánu 2:1, po výhře Turecka 2:0 v Praze ale zůstali na čtvrtém místě skupiny A s dvoubodovou ztrátou. Island má po remíze 2:2 s Lotyšskem v čele tabulky před úterním finišem náskok jednoho bodu na českou reprezentaci. Účast na ME ve Francii dnes vybojoval poprvé v historii Wales a také Itálie s Belgií.

Foto: Alexey Filippov, ČTK/AP

Nizozemci Georginio Wijnaldum (zleva), Wesley Sneijder a Anwar El Ghazi jásají po prvním gólu proti Kazachstánu.

Článek

Útočník Ajaxu Amsterodam El Ghazi nastoupil k premiérovému utkání za nizozemskou reprezentaci a hned se podílel na první brance v Kazachstánu, když asistoval Wijnaldumovi. Po změně stran zvýšil náskok hostů Sneijder, který se v soutěžním utkání za Nizozemsko prosadil poprvé od mistrovství světa v Brazílii.

V brance týmu Oranjes dostal poprvé v kvalifikaci šanci Krul, který se ale v závěru duelu zranil a první minuty v seniorské reprezentaci si připsal Zoet, jenž v nastavení inkasoval gól od Kuata. Poslední tři minuty odehrál útočník Van Persie a zaznamenal tak 100. start za Nizozemsko.

V páté minutě duelu mezi Islandem a Lotyšskem vyrazil gólman Vanins přímý kop Gylfiho Sigurdssona pouze před sebe a u míče byl nejrychleji útočník francouzského Nantes Sigthórsson, který neomylně zakončil. Náskok navýšil skákavou střelou zpoza vápna Sigurdsson, se šesti brankami nejlepší střelec severského celku v kvalifikaci.

Islanďané vedení neudrželi

Hned na začátku druhého poločasu kontaktní branku vstřelil po Višnakovsově přihrávce Cauna a Island poprvé v kvalifikaci inkasoval od jiné než české reprezentace. V 68. minutě navíc dokázal střelou z první vyrovnat Šabala a Island tak podruhé v řadě získal pouze bod.

Bosna a Hercegovina rozhodla o vítězství nad Walesem 2:0 v závěru. Nejprve Djurič hlavičkou překonal gólmana Hennesseyho, v 90. minutě pojistil tříbodový zisk domácích Ibiševič. Přesto si Wales zahraje hlavní část velkého turnaje poprvé od roku 1958, kdy postoupil do čtvrtfinále MS ve Švédsku. Pomohla mu k tomu prohra Izraele s Kyprem 1:2. Právě tyto dva týmy budou společně s Bosnou bojovat v posledním kole o třetí místo ve skupině B.

Belgie splnila v Andoře roli favorita, v prvním poločase se trefili z delší vzdálenosti Naingollan a De Bruyne. Po změně stran snížil z penalty Ildefons Lima, chvíli nato však dostali pokutový kop k dispozici i hosté a Hazard se nemýlil. Na 4:1 pro Belgii zvýšil Depoitre, který prožil snový debut za národní tým. Druhý gól v zápase mohl přidat Hazard, další penaltu však neproměnil.

Itálii poslal do vedení v Ázerbájdžánu Éder, velkou zásluhu na brance měl i záložník Verratti, který útočníka Sampdorie Janov poslal do šance povedenou přihrávkou za obranu. V 31. minutě sice vyrovnal nedůsledně bráněný Nazarov, ještě do poločasu si ale hosté vzali vedení zpět. První gól za reprezentaci od listopadu 2012 vstřelil El Shaarawy. V druhém dějství pojistil výhru Darmian a Itálie poprvé pod trenérem Contem dala v zápase tři branky.

Na druhém místě skupiny H zůstalo po výhře 2:0 nad Maltou Norsko o dva body před Chorvatskem. Tomu k vítězství s Bulharskem před prázdnými tribunami pomohli Perišič a Rakitič, kteří si připsali desátý gól za reprezentaci. Třetí branku vstřelil devět minut před koncem útočník Fiorentiny Kalinič.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina A:
Praha: ČR - Turecko 0:2 (0:0)
Astana: Kazachstán - Nizozemsko 1:2 (0:1)
Branky: 90.+6 Kuat - 33. Wijnaldum, 50. Sneijder. Rozhodčí: Turpin (Fr.).
Kazachstán: Pokatilov - Engel, Malyj, Smakov, Logviněnko, Sujumbajev - Konysbajev, Kuat, Islamchan (16. Getěrijev), Dosmagambetov (81. Nurgalijev) - Ščetkin (63. Chižničenko). Trenér: Krasnožan.
Nizozemsko: Krul (81. Zoet) - Tete, Bruma, Van Dijk, Riedewald - Wijnaldum, Blind, Sneijder (80. Afellay) - El Ghazi, Huntelaar (87. Van Persie), Depay. Trenér: Blind.
Reykjavík: Island - Lotyšsko 2:2 (2:0)
Branky: 5. Sigthórsson, 27. G. Sigurdsson - 49. Cauna, 68. Šabala. Rozhodčí: Eskov (Rus.).
Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason (18. Ottesen), R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson, B. Bjarnason - Finnbogasson (65. Gudjohnsen), Sigthórsson. Trenér: Lagerbäck.
Lotyšsko: Vanins - Gabovs, Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Rakels, Zjuzins (85. Ikaunieks), Tarasovs (77. Laizans), Cauna, A. Višnakovs (65. Karašausks) - Šabala. Trenér: Pahars.
Skupina B:
Jeruzalém: Izrael - Kypr 1:2 (0:0)
Branky: 76. Bitton - 58. Dossa Júnior, 80. Demetriu. Rozhodčí: De Sousa (Portug.).
Andorra la Vella: Andorra - Belgie 1:4 (0:2)
Branky: 51. Ildefons Lima z pen. - 19. Nainggolan, 42. De Bruyne, 56. Hazard z pen., 64. Depoitre. Rozhodčí: Gil (Pol.).
Zenica: Bosna a Hercegovina - Wales 2:0 (0:0)
Branky: 71. Djurič, 90. Ibiševič. Rozhodčí: Mallenco (Šp.).
Skupina H:
Oslo: Norsko - Malta 2:0 (1:0)
Branky: 19. Tettey, 52. Söderlund. Rozhodčí: Hunter (Sev. Ir.).
Baku: Ázerbájdžán - Itálie 1:3 (1:2)
Branky: 31. Nazarov - 11. Éder, 43. El Shaarawy, 65. Darmian. Rozhodčí: Collum (Skot.). ČK: 88. Hüseynov (Ázerbájdžán).
Záhřeb: Chorvatsko - Bulharsko 3:0 (2:0)
Branky: 2. Perišič, 42. Rakitič, 81. Kalinič. Rozhodčí: Dias (Portug.). ČK: 89. Čop (Chorvatsko).

Poznámka: Chorvatsku UEFA odebrala bod za incident s hákovým křížem na trávníku při utkání s Itálií.

Reklama

Související témata: