Hlavní obsah

TEST: USN na stole výživy. Aby mělo tělo odkud brát

Martin KavkaSport.cz

V létě jsem měl před sebou velký cíl. Plánoval jsem pořádnou přípravu před zářijovým maratónem v Berlíně a chtěl jsem si proto pořádně naložit. A proto jsem se rozhodl raději trénink proložit rovněž nějakou tou dávkou povolené pomoci v podobě sportovní výživy. Takže jsem spojil letní přípravu s testem suplementů firmy USN, která má své zastoupení i v Česku.

Foto: Lily Kavková

Výrobky firmy USN, kreré Martin Kavka používal.

Článek
Fotogalerie

Z berlínského maratónu nakonec sešlo, protože mě v napěchovaném tréninkovém plánu zastavil zánět v achilovce, přesto jsem ale stihl odběhat dost na to, abych výživu otestoval. Nejsem přitom žádný velký fanoušek pobíhání s flaškou v ruce, v naprosté většině vybíhám „jen tak". Zkrátka nalehko. Pro jednou jsem se ale rozhodl udělat změnu a zjistit, co na té výživě všichni mají.

Pravda, byl to trochu předimenzovaný test. Rozpustné hydratační tablety Hydrator Fizz se ještě vešly do jedné z kuchyňských skříněk, ale obří dvoukilové balení R-3 Excellu, což je regenerační nápoj po výkonu, a kilová piksla Epic Pro All-in-one, který se pije během zátěže i po ní, už našly místo jedině na ledničce.

Hlavně pohled na monumentální R-3 Excell budil udivené pohledy návštěv i občasné komentáře mé manželky. Vypadalo to, že budu mít co pít po tréninku až do přespříštích Vánoc. Ale nenechte se zmást – bílá piksla s nápojem je sice obrovská, ale ze všeho nejvíc je to marketingový trik. Na daný obsah by totiž stačila i poloviční a s práškem si tak koupíte i hodně vzduchu.

Tropická příchuť? Proč ne

Také když vezmete do úvahy, že po každém tréninku nasypete do shakeru tři plné odměrky na půl litru, zjistíte, že obsah mizí opravdu velmi rychle. Nicméně to byly asi moje největší výhrady k celému produktu. Nápoj s příchutí tropického ovoce mi jinak velmi vyhovoval – dal se snadno rozmíchat, v shakeru neplavaly nerozpustitelné kusy a příprava tak byla celkem svižná. Sice v shakeru rychle napěnil, ale pěna brzy opadla a bylo možné pít.

Chuť tropického ovoce není v tuzemsku úplně obvyklá, ale rozhodně nebyla špatná. Možná bych měl ale přece jen menší výtku – R-3 Excell byl dost sladký a odpustil bych mu „o pár kostek cukru" méně. Na druhou stranu – výsledky mě potěšily. Po kratších výbězích jsem se dal dokupy o poznání dřív, nohy rychle zregenerovaly a dvě menší denní tréninkové fáze nebyly problém. Únavu jsem z nohou vyklepal dříve i po delších výbězích.

Epic Pro All-in-one: ještě o fous lepší

Kombinoval jsem R-3 Excell spolu s Epic Pro All-in-one (rovněž s příchutí tropic) – a oba fungovaly výtečně. Epic Pro byl z mého pohledu možná ještě o fous lepší – byl více „ananasový", což je moje oblíbené ovoce, a nebyl tak sladký, navíc při přípravě tolik nepěnil. Jen nešel na první dobrou úplně rozmíchat a nějaké kousky v něm pořád plavaly. Ale čert to vem, když pomáhal na trati i mimo ni po doběhu.

Musím přiznat, že pokud bych si měl vybírat znovu, sáhnu v obchodě rovnou po Epic Pro „vše-v-jednom". Poznal jsem ho jako univerzální nápoj, lehký a osvěžující, který při výběhu nijak netrápil žaludek, odsunul nastupující únavu a dodal šťávu po skončení tréninku. Navíc jsem ho párkrát využil pro doplnění energie ještě před dlouhým výběhem – ráno do sebe nic moc nenacpu, forma nápoje mi proto vyhovovala více.

V horku hůř klouzal do krku

Nejčastěji jsem během testování vybíhal brzy ráno, když ještě nebylo takové horko – v takových podmínkách se oba nápoje od USN dobře konzumovaly. Pár výběhů mi ale vyšlo až na rozpálené odpoledne či večer (a že letos bylo tropických dnů opravdu požehnaně), kdy už to nebyla taková hitparáda a nápoj už mi moc nešel do krku... Ale jakmile se v září znovu ochladilo, bylo to zase bez problémů.

No a co se týká vedra, v tom jsem zase hodně ocenil šumivé tablety Hydrator Fizz. Když už se mi trochu motala při výběhu šiška, stačila většinou jedna tableta a bylo po problému. Kapsle pomohla i proti nastupujícím křečím.

Příklady cen testovaných výrobků
Hydrator Fizz - 12 tablet - 360 Kč
R-3 Excell - 1kg - 690 Kč
Epic Pro All-in-one - 1kg - 1090 Kč

„Fizz" jsem si ale s sebou bral spíše zřídka, vystačil jsem si s Epic Pro All-in-onem (anebo jsem si vyběhl „jen tak" bez flašky v ruce), nicméně pro zavodnění na trati především během rozpálených dnů jsou tablety od USN fajn – rozhodně s nimi nic nepokazíte, a když si nejste jisti, jak bude váš žaludek reagovat při dlouhých bězích na tropický nápoj, tak mohou být jednou z alternativ. Jen musíte počítat s tím, že energii s nimi nedoplníte...

Výsledek? Možná to bylo placebo, ale na mě drinky i tablety zabíraly. Takže až vyléčím achilovku a znovu si naplánuju nějaký další tréninkový záhul před jiným maratonem, tak po nich sáhnu zase. Ne vždycky a ne v každém výběhu, ovšem sáhnu. Nemusíte se mnou souhlasit, ale holt když tělo dostává zabrat, musí mít taky kde a z čeho brát.

Děkujeme firmě usn.co.cz za přípravky na testování.

Reklama