Hlavní obsah

Nizozemsko - Česko 2:3Češi dovršili nizozemský zmar. Nad Oranje senzačně vyhráli i v Amsterdamu a ovládli skupinu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Kadeřábek 0 : 1
35. Šural 0 : 2
66. Van Persie (vlastní) 0 : 3
70. Huntelaar 1 : 3
83. Van Persie 2 : 3
Záznam online reportáže

zp (Amsterdam)Sport.cz
Aktualizováno

Kvalifikační misi završila česká fotbalová reprezentace přímo senzačně. V posledním zápase vyhrála nad Oranje i v jejich amsterdamském chrámu, i když nastoupila hned se šesti změnami v porovnání s předchozím duelem proti Turecku. A to přitom domácím šlo o všechno, protože potřebovali živit a držet i skomírající naději. Zemřela jim ale už do přestávky a ani vyloučení Marka Suchého ji neoživilo. Vrbův tým po trefách Pavla Kadeřábka, Josefa Šurala a vlastním gólu Robina van Persieho v Holandsku vyhrál a dostal se ve skupině A na první příčku. Nizozemci budou poprvé od roku 1984 na mistrovství Evropy absentovat.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká radost po prvním gólu proti Nizozemsku.

Článek
Fotogalerie

Takhle to vypadalo v kabině národního týmu po výhře v Nizozemsku.

Fotbalisté slaví těsně po závěrečném hvizdu v Amsterdamu.

Jedinou šancí zrozenou už po 47 vteřinách se Oranje vyčerpali natolik, že jim dalších deset minut trvalo, než si připravili další. Pravdou ovšem je, že ta úvodní stála za to a nebýt Čechova zákroku, mohla je dostat do vedení. Depay totiž chytře uvolnil El Ghaziho, jenž se ocitl českému gólmanovi tváří v tvář. Zkusil ho prostřelit, ale nepochodil.

Deset minut po něm měl slibnou možnost i Sneijder. Zase po akci El Ghaziho, opět po zaváhání Gebre Selassieho, který na nezvyklé levé straně obrany hořel. Sneijderovi se nabídla slibná palebná pozice, jenže v rozhodující chvíli podklouzl a bránu vysoko přestřelil.

Varování přineslo obrat i góly

Dvě vážná varování přiměla český tým, aby přidal, zlepšil pohyb, napadání soupeře i kombinaci a začal hrát odvážněji než v úvodu střetnutí. A hned to bylo znát, protože rázem bylo horko i před Zoetem. Nejprve po jeho chybě, neboť mu vypadl míč z rukou, ale Gebre Selassie byl nabídnutou možností tak zaskočen, že ji prováhal. Dvě minuty poté ale Kadeřábek jeho zaváhání napravil. Necid vyhrál souboj s Van Dijkem, Skalák chytře posunul míč Kadeřábkovi a ten se nekompromisní bombou postaral o vedoucí branku Vrbova výběru.

Režie zápasu se v tu ránu zcela obrátila. Nizozemci zaskočení inkasovaným gólem a vědomi si bezvýchodnosti situace, v níž se v kvalifikační skupině v ten moment ocitli, úplně vypadli z tempa. Nestíhali, všude byli druzí a chaoticky čelili pokračující ofenzívě českého celku. Samozřejmě že na ně dopadl další trest. Zase se o něj přičinil Necid, který přiťukl míč Šuralovi. Ten se probil obranou, s přehledem rutinéra obelstil Teteho i Van Dijka a překonal Zoeta podruhé.

Idyla ovšem skončila dvě minuty před přestávkou. Suchý skopnul unikajícího Depaye, dostal červenou a české mužstvo dohrávalo zápas jen v deseti. Logicky se muselo bránit tlaku Nizozemců, do jejichž řad vnesl nový elán a vervu střídající Van Persie.

Oranžovou zkázu dovršil vlastenec

Ovšem jen na pár minut před přestávkou, protože po ní upadla hra domácích zase v chaos a zmar. Na kloudnou akci se Oranje ani v početní převaze nezmohli, vyloženou šanci si také nevytvořili a spoléhali jen na náhodu.

To akce a poté třeba i hlavička výborného Šurala operujícího ve druhé půli na hrotu útoku místo Necida byla mnohem nebezpečnější.

Oranžovou zkázu nakonec dovršil vlastní gól Van Persieho. Centr z trestného kopu totiž Gebre Selassie minul a střídající kanonýr ho hlavou poslal za záda šokovaného brankáře Zoeta.

Jen drama, nic víc...

Nizozemci sice vstřelili přičiněním hlavičkujícího Huntelaara gól a sedm minut před koncem po trefě Van Persieho závěr střetnutí ještě zdramatizovali, ale prohru a vyřazení už ani při závěrečném hektickém náporu neodvrátili. Naopak střídající Škoda jim mohl v samém závěru zasadit ránu z milosti.

I když jim ji neuštědřil, český celek i v deseti výhru uhájil. Samostatná reprezentace vyhrála desátý z jedenácti závěrečných střetnutí kvalifikační skupiny ME či MS.

Oranje budou poprvé od roku 1984 na evropském šamponátu chybět. Zato česká reprezentace se výhrou v Amsterdamu prodrala ve skupině na první příčku, kterou potvrdil triumf Turků nad Islandem (1:0). Svěřenci kouče Vrby si tak zajistili nadějnou pozici pro prosincové losování závěrečného turnaje.

Utkání skupiny A kvalifikace o postup na mistrovství Evropy fotbalistů v roce 2016:
Nizozemsko - ČR 2:3 (0:2)
Branky: 70. Huntelaar, 83. Van Persie - 24. Kadeřábek, 35. Šural, 66. vlastní Van Persie. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Vinčič, Žganec (všichni Slovin.). ŽK: Huntelaar, Blind, Van Persie, Sneijder - Skalák, Gebre Selassie. ČK: 42. Suchý (ČR). Diváci: 45 000.
Nizozemsko: Zoet - Tete, Bruma, Van Dijk (64. Dost), Riedewald (39. Van Persie) - Wijnaldum, Sneijder, Daley Blind - El Ghazi (69. Lens), Huntelaar, Depay. Trenér: Danny Blind.
ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, Kadlec, Gebre Selassie - Darida, Pavelka - Skalák, Plašil (86. Škoda), Šural (71. Kalas) - Necid (46. Procházka). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: