Hlavní obsah

Plíšková - Babosová 6:3, 6:2Plíšková přiživuje šanci na Turnaj mistryň. Vaidišová končí sezónu. Proč?

Tchien-ťin

Tenistka Karolína Plíšková porazila na turnaji v čínském Tchien-ťin Maďarku Timeau Babosovou 6:3, 6:2 a posedmé si letos na okruhu WTA zahraje semifinále. Stále tak drží naději na Turnaj mistryň. A další zpráva z Číny? Nicole Vaidišová ukončila předčasně sezónu!

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Česká tenistka Karolína Plíšková, ilustrační snímek

Článek

Soupeřkou třetí nasazené Plíškové v semifinále bude turnajová dvojka Agnieszka Radwaňská z Polska, která by si v případě zisku titulu v Tchien-ťin start v Singapuru již zajistila. S Polkou Plíšková všechny čtyři předešlé vzájemné zápasy prohrála.

"Dvakrát letos a ještě jsem proti ní nezískala ani set. Je ve formě. Já si půjdu zápas užít a doufám, že budu mít šanci na dobrý výsledek," řekla česká hráčka,

Duelu s Babosovou (74. WTA) Plíšková dominovala. Nasázela jedenáct es, odvrátila všech pět brejkbolů a vyhrála za hodinu a minutu. "Byl to z mé strany výborný zápas, fungoval mi servis a odzadu jsem byla solidní. Vyhrála jsem dva zápasy po sobě bez ztráty setu a doufám, že předvedu podobný výkon v semifinále," řekla Plíšková na kurtu moderátorovi, který ji oslovoval Kristýno, tedy jménem jejího dvojčete.

Světová patnáctka Karolína Plíšková postoupila do semifinále letos posedmé a šest předchozích zápasů proměnila ve finálovou účast. Titul získala v Praze.

Pokud se chce Plíšková dostat premiérově mezi osmičku nejlepších hráček sezóny, musí využít volnou kartu na turnaji v Moskvě. A pokud v tomto týdnu v Číně nevyhraje, musí v Moskvě získat titul. Kdyby by se v Tchien-ťin z triumfu radovala, "stačila" by jí k cestě do Singapuru v ruské metropoli finálová účast. Pro Moskvu je ovšem vícero žadatelek o divokou kartu, a tak se šance české hráčky snižují.

Chce doléčit nohu

Vaidišová ukončila předčasně sezónu. Bývalá sedmá hráčka světového žebříčku, která se na kurty vrátila loni v září, chce doléčit poraněnou nohu a připravit se na další tenisový rok. Oznámila to po turnaji WTA v Číně, kde původně chtěla zůstat na dva podniky nižšího okruhu ITF.

Šestadvacetiletá Vaidišová letos odehrála 12 turnajů, z toho pět na WTA Tour. Jen v Miami nemusela hrát kvalifikaci a tam také postoupila do 2. kola, což byl mezi elitou nejlepší výsledek sezony. V srpnu se zúčastnila ITF v Praze na Štvanici.

Její tenisový program ovlivnilo dubnové zranění kotníku, po němž nehrála čtvrt roku. Naposledy v Tchien-ťin po úspěšné kvalifikaci vypadla v 1. kole s domácí hráčkou Tuan Jing-jing. "Tři zápasy (v kvalifikaci) byly dobré, ve čtvrtém jsem neměla svůj den," napsala na Instagramu aktuálně 270. hráčka žebříčku.

"Po konci v Tchien-ťin jsem se kvůli pokračujícímu zranění nohy rozhodla, že letos už žádný turnaj hrát nebudu. Není sranda nebýt stoprocentně fit a hrát s neustálou bolestí. Teď se zaměřím na to, abych doléčila zranění a byla připravena na rok 2016," doplnila.

Allertová v Linci vypadla

Denisa Allertová si na turnaji v Linci druhé semifinále v sezóně nezahraje. Česká tenistka, která na minulém turnaji v Kuang-čou došla až do finále a v žebříčku WTA se posunula těsně za své maximum na 58. místo, ve čtvrtfinále podlehla Belgičance Kirsten Flipkensové za hodinu a 19 minut 3:6, 4:6.

Dvaadvacetiletá Allertová vstoupila do zápasu úspěšným brejkem, pak ale dvakrát neudržela své podání a dostala soupeřku do výhody. Belgičanka sebrala Allertové podání i potřetí a za stavu 5:3 podávala na zisk první sady. Česká hráčka sice v maratonském gamu odvrátila šest setbolů a sama si vypracovala brejkbol, ten ale nevyužila a Flipkensová na sedmý pokus sadu po 46 minutách hry ukončila.

Ve druhém setu přišla Allertová o podání dvakrát, a přestože dokázala soupeřce rovněž jednou servis vzít, vyrovnat už nestačila. Češka kazila především údery od základní čáry a Belgičanka první vzájemný zápas dotáhla k vítězství.

O šanci kvalifikovat se na Turnaj mistryň dál bojuje elitní deblový pár Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Druhé nasazené hráčky postoupily v Linci do finále, a pokud si chtějí udržet naději na cestu do Singapuru, potřebují turnaj vyhrát. O poslední postupové místo bojují s dalšími dvěma páry.

Tchien-ťin (tvrdý povrch, dotace 500 000 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (3-ČR) - Babosová (Maď.) 6:3, 6:2
Jovanovská (Srb.) - Mladenovicová (5-Fr.) 6:4, 4:6, 6:3
A. Radwaňská (2-Pol.) - Kuličkovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:2
Koviničová (Č. Hora) - Tuan Jing-jing (Čína) 7:5, 3:6, 6:3
Semifinálové dvojice:
Koviničová - Jovanovská
Karolína Plíšková - A. Radwaňská
Hongkong (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kerberová (2-Něm.) - Garciaová (7-Fr.) 7:5, 6:3
Stosurová (5-Austr.) - Watsonová (Brit.) 4:6, 6:3, 6:0
V. Williamsová (3-USA) - Cornetová (8-Fr.) 6:1, 6:1
Jankovičová (4-Srb.) - Gavrilovová (6-Rus.) 6:1, 6:1
Semifinálové dvojice: Kerberová - Stosurová, V. Williamsová - Jankovičová
Linec (tvrdý povrch, dotace 226 728 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Flipkensová (Belg.) - Allertová (ČR) 6:3, 6:4
Larssonová (Švéd.) - Brengleová (USA) 7:5, 7:6 (8:6)
Pavljučenkovová (7-Rus.) - Kruničová (Srb.) 6:3, 6:3.
Friedsamová (Něm.) - Gasparjanová (Rus.) 6:3, 6:4
Semifinálové dvojice: Friedsamová - Larssonová, Pavljučenkovová - Flipkensová.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Solovjevová, Vogtová (Rus./Licht.) 6:4, 2:6, 10:3
Irigoyenová, Kaniaová (Arg./Pol.) - Flipkensová, Strýcová (Belg./ČR) bez boje.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík