Hlavní obsah

Pračlověk i slavný Clint Eastwood. Od kořisti až po medaile

Vystihnout historii běhu není snadné, je to takové zasáhnout a minout. V dnešní době je běhání populární, někteří si možná myslí, že jde o záležitost posledních třiceti let, kdy se svět rozběhl. Žijeme a běháme v současnosti, za záda se dnes už moc nekoukáme. Hledíme a řítíme se vpřed. Mezery v historii existují, ale už přece pračlověk běhal desítky kilometrů, aby stopoval a lovil zvěř. My za časy, medailemi, on za potravou.

Foto: Profimedia.cz

Rok 1924 a olympijské hry v Paříži, kde vynikli finští běžci Paavo Nurmi, který získal získal pět zlatých medailí, Ville Ritola čtyři.

Článek

Kdy ale začal běh za účelem sportu, zdraví? Už Řekové před více než 2000 lety pořádali hry na počest bohů. Tady se ale nedalo hovořit o dlouhých tratích, tehdy byla distance od jednoho konce arény k druhému.

Moderní olympijské hry byly zahájeny v roce 1896 a byly zde místní běžecké závody. Vrcholnou disciplínou byl maratón, běžecká královská disciplína. Vítězem se stal tehdy domácí Spyridon Louis, který byl poté národním hrdinou, jemuž v cíli aplaudovalo přes 100 000 diváků.

Běhání se nevyhnulo venkovským oblastem, když bylo účastno náboženských festivalů. Ty zahrnovaly více druhů sportů - zápas, přetahování lanem, nevyjímaje běhy na dlouhé vzdálenosti. Gaelská atletická asociace zase oživila hry v roce 1924, kde se pořádaly běhy přes vřesoviště a kopce severní Británie. Ty se pořádaly například v době sklizně nebo při Velikonocích.

16. století a šermíří

Historie běhu a joggingu se začala používat v 16. století, kdy se termín jogging šířil mezi šermíři, kteří běhání používali jako svoji školící techniku. Tato činnost byla oblíbená především ve vyšších třídách a u šlechty. Tady se podle myrunningtips.com může datovat začátek fitness a běhání.

S příchodem 19. a 20. století bylo běhání stále více a více populární jako tréninkový režim atletiky. Poté se postupně vše měnilo až do dnešní podoby. Velký vliv na rozmachu má i Novozélanďan Arthur Lydiard, který stvořil Auckland Jogger Club, který vznikl pro sociální a fitness běhání. V roce 1962 Američan Bill Bowerman šel běhat právě s Lydiardem a poté v Americe publikoval knihu Jogging, to se psal rok 1966. Kniha byla velmi úspěšná a šílenství okolo běhu propuklo ve velkém. Je zaznamenáno, že 25 miliónů lidí se v sedmdesátých letech minulého století rozběhlo v USA. Mezi nimi i herec Clint Eastwood a bývalý americký prezident Jimmy Carter.

Vracíme se zpět. Opět běhání naboso

Běžecký boom v Americe pokračoval přes populární olympijské hry a vítězství Franka Shortera v maratónu v roce 1972. Mezi běžecké dominanty a ikony patří v současnosti i maratón v Bostonu, který začal v roce 1897 s 18 běžci, dnes patří do top nejlepších na celém světě a přitahuje desítky tisíc běžců každý rok.

Rozmach běhu zažíváme v posledních letech i v Česku. Od klasických silničních závodů tu jsou adrenalinové, překážkové i zábavné běhy. Každý si může vybrat. Podle statistik v Česku běhá nyní pravidelně téměř dva milióny lidí minimálně jednou týdně.

Do běhu stále více a více promlouvá technika, funkční oblečení, lepší a lepší boty, ale na druhou stranu se rozmáhá i běhání naboso, kdy se vlastně vracíme zpátky do historie, když naši předkové pronásledovali svou kořist. Oni chtěli maso na obživu, my toužíme protnout cílovou pásku, získat a medaili a pocit, že děláme něco pro sebe. Kam až doběhneme?

Reklama

Související témata:
Pračlověk