Hlavní obsah

TEST: Puma Ignite XT. Šelma, která není omezená

Libor KalousSport.cz

Nevyzkoušet boty, které má ve svém botníku i slavný Usain Bolt? Ne. To by byl hřích. Proto jsme se rozhodli zkusit a běhat v botách, které poznaly i jamajskou pumu, která dobývá svět i díky Puma Ignite XT. Rozbalte trénink a leťte jako šelma s botou, která byla navržená pro cross trénink, ale své uplatnění najde i mimo běh.

Foto: puma.com

Puma Ignite XT. Líbí?

Článek
Fotogalerie

Zadání pro další řadu výrobků Puma bylo vcelku snadné - zaměřit se na maximalizaci energie pohybu po celou dobu vysoké intenzity tréninku. Proto se na svět dostala bota nabitá funkcemi na zvýšení výkonnosti. Je tomu opravdu tak?

Puma nabízí botu, která má mít optimální odezvu a energetickou návratnost. Zjednodušeně. Co do boty vložíte, to se vám má také vrátit. Co nejmenší energetické ztráty, to vše v návaznosti na koordinaci pohybu do stran, nevyjímaje obratnost.

Boty ze síťované konstrukce jsou flexibilní a pohodné, což je základ pro úspěšný běh, trénink, závod, cvičení. Když není pohodlí, nedokážete v tréninku odevzdat sto procent, vaše mysl bude mít starosti navíc.

Při každodenním používání je pro běžce také důležitá prodyšnost materiálů, proto výrobce zvolil v tomto případě dvoutónovou síťovinu. Svrchní matriál je jednodílný, lépe tak obejme nohu na mediální straně. Dalším plusem je hladký jazyk, který je z jedné strany celý součástí vrchního materiálu, takže nemůže utíkat do stran. Vhodnou volbou jsou i ploché tkaničky, které nemají tendenci se rozvazovat během tréninku.

Plusy
Pohodlí
Stabilita
Prodyšnost
Zpevněná pata
Neutíkající jazyk
Minusy
Absence reflexních prvků
Cena
Od 2250 Kč

Kdo našel při svém běhání zalíbení v odpružení, Puma Ignite XT tento styl nabízí. Podrážka je navíc gumová, voděvzdorná a v oblastech s vyšším opotřebením je pamatováno na dlouhodobější životnost. Po délce se na podrážce uprostřed nachází také drážka, která má snadněji umožňovat změnu pohybu a koordinaci. Pata a zadní části bočních stran jsou vyztuženy pro lepší podporu pohybu, vysokou intenzitu cvičení a samozřejmě bezpečnost.

Pokud uvažujete o koupi nových běžeckých bot, tak nastupujícím sychravým počasím jde s tímto typem o vhodnou volbu, protože bota drží i na mokru, svoji stabilitu má i při změně podkladu, například když vběhnete do listí.

Boty jsme vyzkoušeli při půlmaratónu v Ústí nad Labem, při běhání na asfaltu, v parku, ale i při cvičení ve fitku. Pokud vám nevadí jeden pár na více sportovních činností, máte šanci. Ne jen, že nebudete muset řešit, který pár vzít, ale také finančně ušetříte.

Reklama