Hlavní obsah

Schalke - Sparta 2:2Sparta šokovala Schalke. Navzdory utrženým ranám si veze z jeho chrámu remízu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Di Santo 1 : 0
50. Fatai 1 : 1
63. Lafata 1 : 2
73. Sané 2 : 2
Záznam online reportáže

Gelsenkirchen

Skvělý výkon a stejně senzační výsledek. Fotbalisté pražské Sparty šokovali v třetím dějství Evropské ligy favorizované německé Schalke odvážnou a hlavně ofenzivně laděnou partiturou, díky níž si odvezli ze stadiónu třetího týmu bundesligy remízu. A to přesto, že těsně před zápasem přišli o zraněného Frýdka a po šesti minutách prohrávali. Vzepřeli se osudu, dvojice Fatai a Lafata skóre otočila, a i když střídající Sané vyrovnal, drahocenný bod umocňující postupové šance si Pražané odvezli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník Kehinde Fatai střílí gól proti Schalke na stadiónu v Gelsenkirchenu.

Článek
Fotogalerie

Spartu potkaly trable už před zápasem. „I Lafata se dal po intenzivní práci maséra Tomáše Stránského do pořádku," ujišťoval trenér Ščasný, ještě než se odebral na tribunu, kde musel být pod dohledem delegáta UEFA. Letenský kanonýr se ovšem posadil jen mezi náhradníky a po rozcvičce tam za ním putoval i Frýdek. I on se zranil, takže na levou stranu obrany musel vyrukovat Hybš.

Dvě rány hned na úvod

Tím ovšem zásahy do taktických plánů Pražany neskončily. Ještě se nenaplnila šestá minuta a přišla druhá rána. Turecký legionář Ayhan z trestného kopu nacentroval a hlavičkující Argentinec Di Santo skóroval. Snadno a pohodlně, protože Brabec ho jaksi nebral na vědomí a ponechal mu prostor i čas.

Přitom Sparta chtěla a i po inkasovaném gólu se snažila hrát se Schalke otevřeně. Konaté v samém úvodu předvedl sólo zakončené střelou do boční sítě, Matějovského rána šla po čtvrthodině vedle Fährmannovy brány, čímž si Pražané dodali sebevědomí a ještě větší odvahy. S třetím týmem bundesligy hráli vyrovnanou partii, i když pravdou je, že po půlhodině se musel při šanci Höjbjerga vytasit se výtečným zákrokem brankář Bičík.

Sparta ovšem měla příležitosti na vyrovnání také. A velké! Fataie ovšem zastavil praporek pomezního sudího, Dočkal pak namísto toho, aby umlčel Veltins Arenu, vypálil šest minut před přestávkou slabě a navíc přímo do rukou domácího gólmana. Každopádně však bylo překvapením, jak rychle se hosté po dvou inkasovaných ranách zvedli a favorizovaného německého protivníka trápili.

Duo "LAFATAI" skóre otočilo

A hned po půli ho zlomili. Potřebovali k tomu dokonce o pár desítek vteřin kratší dobu, než Schalke v úvodu zápasu. Konaté zatáhl míč k hranici šestnáctky, Höwedes ve snaze balón odkopnout trefil jen Konatého, čímž zadělal domácím na malér. Fatai se k míči dostal a nekompromisně vyrovnal.

Pro domácí šok, z něhož se se ještě ani pořádně neotřepali a zažili druhý. Střídající Lafata jim totiž po pár desítkách sekund na trávníku zasadil druhý úder. Centrovaný míč se v šestnáctce odrážel jako na biliárovém stole, než od Goretzky doputoval k letenskému snajprovi. Ten vypálil z otočky levačkou a trefil se přesně k tyči.

Obrat měl ovšem krátké trvání. Dlouhý míč za obranu stačil domácímu náhradníkovi Sanému k tomu, aby utekl všem, udělal kličku Bičíkovi a do prázdné brány skóre srovnal.

Schalke postrádající svého nizozemského snajpra Huntelaara pochopitelně zkusilo udeřit ještě jednou, ale Sparta už remízu uhájila a bod zvyšující její naděje na postup ze skupiny si z chrámu třetího týmu bundesligy odvezla.

Utkání 3. kola skupiny K Evropské ligy:
Schalke 04 - Sparta Praha 2:2 (1:0)
Branky: 6. Di Santo, 73. Sané - 50. Fatai, 63. Lafata. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portugalsko). ŽK: Höjbjerg - Costa, Hybš. Diváci: 51 244.
Schalke: Fährmann - Caicara, Höwedes, Ayhan (62.Geis), Kolašinac (83. Aogo) - Höjbjerg (62. Sané), Goretzka, Neustadter, Meyer - Di Santo, Choupo-Moting. Trenér: Breitenreiter.
Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Konaté (62. Lafata), Dočkal, Jiráček, Matějovský (90. + 1. Hušbauer), Krejčí - Fatai (88. Holek). Trenér: Svoboda.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen