Hlavní obsah

Jak utéct zraněním?

René KujanSport.cz

Člověk se může na různých místech dočítat, že běhání je vlastně nebezpečný sport. Prý je spojen se spoustou zranění a jejich počet dokonce narůstá. Nejrůznější statistiky ukazují, jak je ten běh vlastně nezdravý a jak je vlastně lepší se mu nevěnovat. Myslíte si, že je to pravda?

Foto: Profimedia.cz

Je dobré držet se pár zásad, abychom utekli zraněním.

Článek

Já osobně to nedokážu posoudit ani zhodnotit. Za dvacet let běhání jsem se k žádnému vážnému zranění ‒ vyjma pár puchýřů nebo škrábanců ‒ nedopracoval. Jen k radosti a nadšení. Asi jsem prostě málo trénoval. Ale znám pár běžců s mnohonásobně více zkušenostmi a kilometry ‒ a nic. Třeba takový Petr Vabroušek se nad tím po desetiletích závodní kariéry jen usmívá.

Externě a interně

Pojďme se ale na problém podívat opravdu vážně. Na to, zda se při běhání zraníte, mohou mít v zásadě vliv dva druhy faktorů ‒ vnitřní a vnější. S těmi interními, jako je věk, pohlaví, stavba kostry, váha atd. většinou až tak mnoho nenaděláte. To ty externí faktory ovlivníte mnohem lépe. Frekvence tréninků a jejich intenzita, výběr bot, zaměření tréninku také na hluboký stabilizační systém, ohebnost, pružnost... To lze ovlivnit poměrně snadno a řekněme rychle.

Poslouchej své tělo

Porozumění vlastnímu tělu je základ nejen běhu, ale vlastně všech sportovních aktivit. Je jasné, že pokud budu nazrálý padesátník s předchozí nulovou fyzickou aktivitou a vyběhnu na trať horského maratónu, pravděpodobně se proletím záchranářským vrtulníkem, aniž bych dosáhl cíle. Každý má však trochu jiné dispozice a pro každého funguje něco trochu jiného. Základní biomechanické, fyzikální a chemické zákonitosti ale platí pro každého, takže můžeme shrnout několik základních pravidel, které vám pomohou se případným zraněním vyhnout, ať už jste kdokoli:

• Nechte se inspirovat ostatními (trénink, běžecký styl apod.), ale vybírejte si od nich jen to, co vám skutečně sedí.
• Nenavyšujte svoje tréninkové dávky o více než 10 % z týdne na týden.
• Svůj tréninkový plán vždy šijte na míru aktuálním možnostem svého těla, nikoli svým aktuálním časovým možnostem.
• Běhání si užívejte, vyhněte se přílišnému analyzování. To si nechte až na dobu, kdy budete trénovat na olympiádu.
• Vyberte si běžeckou obuv tak, aby vám dobře seděla a nic vás z ní nebolelo. Ideálně rotujte několik párů od různých výrobců, případně vkládejte také úseky naboso, abyste nenechali svá chodidla zlenivět.
• Rozvíjejte se rovnoměrně. Nezapomínejte na pravidelný strečink a kompenzační cvičení.
• Mějte na mysli základní fakt prověřený staletími: Nejdůležitější součástí tréninku je odpočinek!

Hodně radostných kilometrů bez nehod!

Reklama

Související témata: