Hlavní obsah

Překonal 27 světových rekordů, teď smějící se zabiják poradil

Praha

Dohání vás stres? Světová běžecká legenda má recept. Nemusíte platit tisíce, domlouvat si sezení u odborníka, stačí jedno. "Nejlepší lék je pot. Stres musíte odstranit, na to je jednoduchá cesta, pracujte fyzicky, jděte běhat," radí legendární Haile Gebrselassie, který se takto vyslovil při ranním běhu v New Yorku. K němu se připojil i Wilson Kipsang z Keni.

Foto: iaaf.org

Haile Gebrselassie v akci.

Článek

Tato slavná běžecká dvojice se připojila k rannímu výběhu v New Yorku. I oni si dali tři míle se skupinkou dvaceti běžců v Central Parku.

Rodák z Etiopie patří mezi největší běžce historie, tento "Běžecký Císař" je bývalým držitelem maratónského světového rekordu, dvakrát vyhrál olympijské hry. Ani teď v běžeckém důchodu nezahálí, rozdává optimismus a na jeho tváři často zříte úsměv. Tedy vlastně žádná novinka. Jedním důvodem je i fakt, že v jeho rodné zemi narůstá počet běžců.

"Nemáme jen pár rychlých maratónců. Když jsme začínali se závodem Ethiopia Run na deset kilometrů v Addis Abebě, měli jsme 10 tisíc běžců. Mysleli jsme, že to je to nejlepší, co jsme mohli udělat. Jenže nyní jich máme 40 tisíc, každý rok stále více," nechal se slyšet muž, který do výšky narostl pouze do 165 centimetrů. Jenže na výšce nezáleží. Ale věkem tento rychlík a smějící se zabiják údajně mate.

Jak je to vůbec s věkem?

„Gebrselassie uvádí, že je ročník 1973, což není pravda. Já jsem ročník 1971 a viděl jsem ho poprvé běhat u nás v roce 1991, kdy přijel do hlavního města. A byl mnohem starší než já, my na něj koukali skoro jako děti. To vám potvrdí každý Etiopan, že mu v žádném případě není 42 let, jsem si jistý, že minimálně 48. Spolužáci, kteří s ním studovali, mají vnoučata. K padesáti mu bude," řekl v rozhovoru pro behani.sport.cz Mulugeta Serbessa, etiopský lékař žijící v Česku.

Výsledky měl, to je podstatné. Jak už to bývá u těchto běžců, i on musel do školy běhat. Trénink je trénink, ten dokázal zúročit. Během své kariéry překonal celkem 27 světových rekordů

Další velké jméno, které se ukázalo v Central Parku, byl Wilson Kipsang, který dokázal vyhrát Berlínský maratón v čase 2:03:23, ten byl světovým maratónským rekordem do 28. září 2014.

Tento třiatřicetiletý běžec zase hovořil o situaci v Keni. "Dostupnost sportu může lidi spojit dohromady v neklidné rodné zemi," myslí si. "Musíme se navzájem poznat pomocí sportu. Získáváme přátelé v rodném městě, v naší vlastní zemi, po celém světě, a to prostřednictvím sportu. Tady je každý stejný, v Keni se také snažíme dávat příležitost ženám," citoval competitor.com Kipsanga.

Gebrselassie a medailové žně
Letní olympijské hry
2x zlato
Mistrovství světa
4x zlato, 3x stříbro, 1x bronz
Halové mistrovství světa
4x zlato
Mistrovství světa juniorů
2x zlato
(Etiopan závodil na distancích od 1500 metrů po 10 000 metrů)

Reklama

Související témata: