Hlavní obsah

Nic Plzni nedlužím, krčil rameny Jiráček. Musel snášet pískot i skandování zpochybňující jeho rozum

Plzeň

Hořký návrat na plzeňský stadión prožil záložník Petr Jiráček. V dresu klubu ze Štruncových sadů slavil tuzemský titul, zažil bitvy v Lize mistrů a skvostnými výkony si vybojoval místo v bundeslize. Při letním návratu dal však přednost Spartě. A při včerejší vzájemné řeži pocítil, jak nelibě rozhodnutí devětadvacetiletého borce nesou fandové Plzně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Petr Jiráček (vpravo) během utkání v Plzni.

Článek

Při každém Jiráčkově kontaktu s míčem tribuny pískaly. „Ze Sparty se chodí do Plzně, ne naopak!" stálo na transparentu, který po půlhodině hry rozvinuli nejvěrnější fanoušci Západočechů za jednou z branek. Často se pak z tribun neslo skandování: „Jiráčku, kam jsi dal rozum."

Zápas se nevydařil celé Spartě. Jiráček ve srovnání s předešlými duely evidentně nebyl ve své kůži. Když po hodině hry ještě za bezbrankového stavu opouštěl hřiště, vyprovázel jej ohlušující pískot. „Žijeme v Čechách, takže mě projevy plzeňského publika nepřekvapily. Čekal jsem podobné reakce," přiznával upřímně borec, který minulé tři sezóny prožil ve Wolfsburgu a Hamburku.

„Mrzelo mě, jak se fanoušci zachovali. Mám svědomí čisté a Plzni nic nedlužím. Svoji práci v dresu Plzně jsem odvedl. Nic zlého jsem domácím příznivcům neudělal. Jsem spokojený ve Spartě a chci pro ni odvádět maximální služby. Plzeň házím stranou," krčil rameny Jiráček.

Rivalita stoupla, říkal už před výkopem

Ještě jako hráč Plzně vystřelil Západočechům před pěti lety výhru nad Spartou, která tehdy Viktorii nasměrovala k prvnímu titulu. „Za pět let rivalita hodně stoupla," přiznal ještě před výkopem. Nechtěl Plzni po prohře s Rapidem Vídeň a Brnem dopřát šanci ke zlepšení nálady.

Ovšem mrzutý nakonec byl mrzutý právě Jiráček a jeho parťáci. „Protože náš výkon byl hodně pasivní. Po přestávce jsme chtěli Plzeň přitlačit, nechat ji běhat bez balónu, ale z naší strany byla hra uspěchaná a někdy až taková bez tempa. Možná jsme uvěřili, že domácí budou chtít jen bránit. Samozřejmě se ale jen k obraně neuchýlili," posteskl si Jiráček.

Už jen z lavičky sledoval, jak se dlouho bezbrankový duel zlomil ve prospěch Plzně. „Přihráváme si, držíme míč, ale jakmile se dostaneme k velkému vápnu, chybí nám předfinální fáze, což je rozhodující. Bez toho proti silnějším soupeřům nemůžeme uspět," přemítal zklamaný Jiráček.

Přitom kupříkladu na hřišti Schalke Pražané utkání zvládli. „Protože jsme nastoupili proti jasnému favoritovi a neměli co ztratit. Byli jsme uvolnění. Je to v hlavách hráčů. Ale nepovedl se nám jen jeden zápas. Chceme zvládnout nadcházející zápas proti Schalke a naučit se vyhrávat i těžké duely na domácí scéně," hlásil Jiráček.

Reklama

Související témata: