Hlavní obsah

Zpestřete si trénink na běžeckém pásu, když nemůžete ven

Praha

Počet běžců se se snižující teplotou bude venku redukovat. Někteří uberou na trénincích, jiní se přemístí na běžecké pásy do posiloven, fitness center. Ano, na ty černé gumy, které mají také své odpůrce. Necítí vítr ve vlasech, lidé v místnosti je dusí. Ale i na pásu si jde zatrénovat, chce to jen více představivosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Běžecký pás nemusí být nudným strašákem, zkuste ho.

Článek

Proto vám představíme tři jednoduché programy v jednom, které mohou boj s pásem osvěžit, a trénink vás bude poté více bavit. Dávky si zvolíte sami podle své výkonnosti. Samozřejmě pocítíte také větší progres při pravidelných pokusech, které můžete zařadit do svého běžeckého plánu.

Jsou lidé, kteří na běžeckém pásu postavili své živobytí. Už rok funguje například v New Yorku Mile High Run Club, kde se specializují na běžecké hodiny, které jsou pod střechou. Klub se řídí motem, že atmosféra skupinového cvičení a kamarádství je více než pot. Běžcům jsou nabízeny různé typy tréninků - kopce, intervaly, žebřík, a to až do šedesáti minut běhání.

Ať už se v příští sezóně chystáte uběhnout a zlepšit si čas na pět kilometrů, případně zdolat královský maratón, i na pásu se dá natrénovat, když venkovní počasí nedovolí vyběhnout.

„Každý je schopen pracovat na individuální tréninkové úrovni, ale stále také můžete pracovat společně," citoval server runnersworldonline.com zakladatelku newyorského klubu Deboru Warnerovou

Trénink od 30 minut do hodiny

Úroveň jednotlivých běžců je odlišná, proto si každý může vybrat. Zkuste trénink na půl hodiny, když bude cítit, že máte na víc, přidejte po běhání kopce. Ti nejzdatnější si zařadí i žebřík. Pokud nemáte k dispozici žebřík, zkuste stepper. Začněte pětiminutovým rozehřátím na pásu, poté postupujte po jednotlivých úrovních.

Běh
Úroveň 1 = pomalá frekvence (regenerační tempo)
Úroveň 2 = střední frekvence (maratónské tempo)
Úroveň 3 = vysoká frekvence (tempo na 10 kilometrů)
Úroveň 4 = maximální frekvence (tempo na 5 kilometrů)
(Každá úroveň má sedm minut)
Kopce
3 minuty při sklonu 2,4 %
1 minuta při sklonu 1,0 %
2 minuty při sklonu 2,6 %
1 minuta při sklonu 1,0 %
1 minuta při sklonu 2,8 %
1 minuta při sklonu 1:0 %
Žebřík
3 minuty na úrovni 2
3 minuty na úrovni 3
2 minuty zotavení na úrovni 1
2 minuty na úrovni 2
2 minuty na úrovni 3
2 minuty zotavení na úrovni 1
1 minuta na úrovni 2
1 minuta na úrovni 3
(Po poslední úrovni se na 5 minut vyklusejte a protáhněte)

Reklama

Související témata: