Hlavní obsah

A milióny dolarů se kutálí na účty. Chcete? Šanci máte

Pro někoho jde o chvíle, kdy si čistí hlavu. Jiní mají tento sport jako obživu, která umí nadít jejich bankovní účty, ale takových není mnoho. Pokud chcete milióny, musíte být výjimeční, odlišní od miliónů dalších. Fakt, který platí i pro běžce silničních závodů. Není žádným překvapením, že na špici je Haile Gebrselassie a Paula Radcliffová, legendy, které si běháním výrazně přilepšily do svých rozpočtů.

Foto: Sport.cz

Paula Radcliffová probíhá vítězně cílem Vídeňského maratónu

Článek

Být na špici znamená, že se o vás prestižní podniky na světě perou. Tudíž nabízejí i nadstandardní podmínky. Běžecký server Runner's World pracoval s veřejně dostupnými informacemi, nejde tedy o konečná čísla a výdělky. Ty ani nejdou zjistit, nikdo je neodhalí. Přesná data má jen finanční úřad. Do celkové částky musíte započítat příjmy z reklamy, sponzory, výkonností odměny. I přes tento fakt jde o sumy, na které většina lidí nikdy nedosáhne.

Zajímavá jména pro pořadatele, média, fanoušky. K tomu překonávání světových rekordů, za kterými jsou ale roky dřiny. Někdo je truhlářem, jiný běžcem. Práce, jen trochu odlišná.

Příjmy za kariéru
Haile Gebreselasie3 550 000
Paula Redcliffová2 240 000
Irina Mikitenková2 040 000
Samuel Wanjiru1 890 000
Catherine Nderebaová1 800 000
Kenenisa Bekele1 630 000
(částky jsou uvedeny v dolarech)

Vítěz maratónu v Dubaji získá 200 tisíc dolarů, Boston naděluje 150 tisíc, Chicago a New York 100 tisíc. Evropští giganti jako je Londýn a Berlín se pohybují okolo částky 50 tisíc dolarů. Jenže závod není jen o jedné personě, uspět chce více běžců. I ty musí organizátoři nalákat.

Pokud se podíváme na odměňování z jiného úhlu, zjistíme, že se pořadí štědrosti mění. Když si odmyslíme vítěze, jsou tu také finanční částky od druhého do pátého místa. Zde nejvíce sype bostonský maratón, který například v minulém roce rozdělil mezi tyto čtyři pozice 155 tisíc dolarů, Dubaj byla se 152 tisíc druhá. Přes 100 tisíc se ještě dostal New York a Chicago. Londýn skončil pátý se 77 tisící dolary, Berlín osmý - 72 tisíc.

A co Praha? Vítězové Volkswagen Prague Marathonu si v květnu přišli na 15 000 eur. Celkem si deset prvních běžců rozdělilo 33 000 eur.

Jaké jsou vaše finanční příjmy ze sportu?
Velká nula.
75,2 %
Jedu na medaile.
5,6 %
Spíše dostávám po doběhnutí igelitovou tašku s pitím.
5,3 %
Nemůžu se dopočítat.
6,1 %
Nad 100 tisíc ročně.
7,8 %
Celkem hlasovalo 3750 čtenářů.

Reklama