Hlavní obsah

Nemá žádné kamarády. Výjimečný buldok nevydělal milión, ale i tak je celebritou

Praha

Běžící buldok. I tak se říká místní legendě v Charlottesville. Chlap, který neustále běhá, navíc v šortkách, většinou jen v šortkách a zdobí ho divoké vousy na tváři. Tohle vše je jeho poznávací znamení pro okolí. „Myslím, že jsem trochu celebrita, ne úmyslně, ale takhle to vyšlo," řekl Philip Weber v rozhovoru pro nbc29.com.

Foto: nbc29.com

Philip Weber je postavou, která nejde přehlédnout.

Článek
Fotogalerie

Weber buší do chodníku od roku 1980. Začínal na pěti kilometrech, dopracoval se až k maratónům. Jeho kilometráž je úctyhodná. Ročně si naloží přes 8000 kilometrů, což je více než 150 kilomerů týdně!

„Jsem trochu slavný pro běhání bez košile ve sněhu. Rád vyvolávám nesváry, proto jsem si vzal i šortky (jako britskou vlajku). Chtěl jsem běžet 4. července (Den nezávislosti USA), abych vyvolal polemiku, potom jsem dostal přezdívku britský buldok," přiznal muž, který počasí neřeší. Desetiletí už jen šortky a vousy.

Jeho tréninkové metody jsou výstřední. Je schopen si dát ráno půlmaratón a odpoledne pro zábavu maratón. Jindy si naordinuje třicet kilometrů čtyři dny po sobě, poté ubere do odpočinkové fáze, která čítá dvacet kilometrů. Mnozí musí jít při těchto číslech do mdlob.

Má vztah s běháním

„Lidé říkají, že na sebe moc tlačím, výhodou je, že netrpím na zranění, takže můžu chytnout rychlé kluky a králíky na konci závodu," je v pohodě pětapadesátiletý běžec, který je svobodný a bez dětí. Proto má stále čas někde pobíhat. On má vztah s běháním.

Jeho dávky udivují, výjimkou není ani Mark Lorenzoni, který vlastní obchod s běžeckými věcmi. „Jsou tu nové budovy, nové styly, které lidé nosí. A on? Ne, stále běhá a supí kolem, je jako ten králíček z reklamy. Ten se aspoň za ty roky změnil, on ne."

Už je skinhead

Sám Weber někdy přiznává, že je osamělý. „Opravdu nemám žádné přátele, skutečně nikoho takového neznám. Možná to jsou ti tiší v autech, kteří mě vidí běhat. To jsou přátelé, ale neznám jejich jména."

Proteinové nápoje, vazelína, lepicí páska, čistič na boty a bavlněné tkaničky. To je to, co drží jeho život pohromadě. K tomu sbírá také staré boty. Jinak absolvoval University of Virginia, kde studoval chemii a hudbu. Mimo běhání pracuje deset hodin týdně, připravuje audioknihy pro nevidomé a žije z naspořených peněz.

Podle svých odhadů naběhal za život přes 200 tisíc kilometrů. „Chtěl jsem být profesionálním sportovcem a vydělat milión dolarů, ale nestal jsem se profi hráčem baseballu, tak dělám tohle. Ještě jsem nevyhrál velký maratón, ale stále na tom pracuju," prozradil cíl ultra běžec, který kdysi míval i dlouhé vlasy. „Teď jsem skinhead."

Reklama

Související témata:
Buldok