Hlavní obsah

Berbr splnil slib, chce omluvy a statisíce. Jinak bude soud, hrozí kritikům

Praha

Co sliboval, to plní. Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr a šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková se brání nedávným slovům ze strany Libora Kovaříka a dalších kritiků. Deník Sport přináší informace o tom, že se jim dostalo odezvy v podobě úředních výzev k omluvám a finančním náhradám. Ve výši až půl miliónu korun... Když jeho požadavky nebudou splněny, hrozí pokračováním záležitosti u soudu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Článek

Bývalý sudí Kovařík v rozhovoru pro deník Sport prohlásil, že rozhodčí ovládá mafiánskými praktikami Berbr, který je životním partnerem Damkové. K otevřené kritice poměrů se v minulých měsících přidali další bývalí sudí Antonín Kordula, Tomáš Kovařík a Drahoslav Handlíř, ale i bývalí svazoví či asociační činovníci Josef Nikodém a Ivo Lubas.

"Vzhledem k tomu, že jsme se stali v poslední době terčem nehorázných pomluv a lží, což poškozuje nejen nás dva, naši práci pro fotbal, ale i FAČR, rozhodli jsme se celou záležitost předat našemu právnímu zástupci ke sjednání nápravy soudní cestou," uvedli Berbr s Damkovou v prohlášení z počátku září tohoto roku.

Došlo i na výjimečnou sumu

Výsledek? Po Kovaříkovi žádali Berbr a Damková podle Sportu úhradu v řadech desítek tisíc korun. Po Ladislavu Vízkovi, který se do kritiky Berbra pustil v minulosti opakovaně, a to i na Sport.cz. chce kromě omluvy za křivé obvinění z korupce, násilí, zastrašování atd. i 7600 korun jako náhradu nákladů.

Obdobnou sumu žádal prý i po dalších kriticích. Výjimka? Náhradu nemajetkové újmy ve výši 500 000 korun údajně chtěl od Josefa Nikodéma, bývalého sekretáře Řídící komise pro Čechy. Ten pro Sport před časem sdělil, že komisi, které předsedá Damková, ve skutečnosti řídil Berbr.

„Nevidím důvod, proč bych se měl omlouvat, když jsem řekl stoprocentní pravdu," reagoval pro Sport Nikodém. „Na tyhle věci si asi potrpí. A asi se musel takhle bránit, jinak by přiznal, že to, co se o něm píše, sedí. Někoho to navíc může zastrašit," uvedl Nikodém.

"Hnusný, ubohý"

„Je to podlý, hanebný, hnusný a ubohý," vyjádřil se k Berbrovým krokům Vízek. „Neuhnu mu, nevím, proč bych to dělal."

Další bývalý arbitr Handlíř uvedl, že v případě soudu má přislíbenou "pomoc také prvoligových a druholigových rozhodčích, z řad těch, kteří jsou stále aktivní".

Kovařík, který v minulých týdnech navrhoval i vzájemnou konfrontaci v televizním přenosu, se ke svým dalším krokům nevyjádřil.

Lhůta na omluvu a zaplacení požadovaných částek byla pět dní od doručení. Podle Sportu nikdo výzvě nevyhověl.

Kovařík obvinil Berbra krátce poté, co ukončil rozhodcovskou kariéru s tím, že za jeho koncem byly právě praktiky místopředsedy asociace. Funkcionář údajně řídil komisi rozhodčích přes veřejné zesměšňování na seminářích, vyhrožování nebo nucení k podpisům různých petic. Potvrdili to další bývalí sudí.

Berbrovi se dostalo podpory od současných arbitrů Pavla Královce a Jana Jílka. Odmítli, že by Berbr rozhodčí ponižoval a zastrašoval, jak popisoval Kovařík. Podporu jim vyjádřila i samotná komise. Nic zásadního nepodniká předseda FAČR Miroslav Pelta, jen připustil, že Berbrův vliv na komisi není zcela v pořádku.

Reklama