Hlavní obsah

Lékař se jí zeptal, na kterém kilometrovníku chce zemřít

Washington

Během několika málo let se z aktivní triatletky a běžkyně stala chodící encyklopedie zhoubných onemocnění. Lékaři Kim Stempleové diagnostikovali velmi vzácné onemocnění buněčných mitochondrií způsobující rychlý úpadek fyzických i mentálních sil. Další vyšetření ukázala na kostní nádory, bolestivé onemocnění nervových buněk, nádory na mízních uzlinách, onemocnění kůže. Kim tuší, že brzy zemře. Teď ale žije naplno.

Foto: facebook K. Stemple

Kim Stempleová se svým manželem na jednom ze závodů.

Článek

Ještě před šesti lety byla Kim, trenérka cross-country posedlá závoděním. Soutěžila ve všemožných bězích i v triatlonu. I na svých nejlepších výkonech dokázala najít nějaké smítko, důvod k nespokojenosti. „Závodění jsem si neužívala. Mým jediným zájmem bylo dostat se do cíle co možná nejrychleji," popisuje svůj předchozí život Kim.

Dnes už není za usedlou dámu jako dříve. Její vlasy jsou krátké a tělo pokrývá mnoho tetování. A stále se účastní závodů. „Teď se pořád usmívám. Nyní jsou pro mě závody opravdová zábava. Doktoři tvrdí, že to mé běhání mě ještě drží při životě," dodává Kim. V tuto chvíli žije už o dva roky déle než by odpovídalo jejím diagnózám. Dochází na paliativní léčbu a chemoterapii. Poslední zastávkou bude hospic.

S blížícím se koncem myslí Kim Stempleová na druhé. V roce 2012 založila organizaci We Finish Together (volně přeloženo „Společně do cíle"). Na tuto myšlenku ji přivedl vlastní zážitek, kdy byla po sérii zdravotních problémů upoutána na nemocniční lůžko a nemohla běžet svůj vysněný Rock'n'Roll Marathon v Las Vegas. Kamarád, který závod absolvoval, jí věnoval medaili svou. Kim si uvědomila, že má doma spoustu svých medailí, které může darovat lidem na oddělení a udělat jim radost. A tak to vlastně celé začalo. Dnes díky We Finish Together nachází tisíce a tisíce účastnických medailí své místo u těch, kteří již sportovat nemohou ‒ s osobním věnováním na stuze a inspirativní fotografií.

Nikdo z lékařů nevěřil svým očím, když se Kim letos přihlásila na Marine Corps Marathon a opravdu se jej chystala běžet. „Na kterém kilometrovníku hodláte zemřít?" zeptal se jí jeden z lékařů. Své neuvěřitelné rozhodnutí komentovala pragmaticky: „Vím, že umřu. Ale raději budu dělat něco, co mne činí šťastnou, než jen ležet na gauči a dívat se na další chuchvalec vlasů, které mi vypadly." Svůj další maratón doběhla. Jeden z mariňáků jí zavěsil na krk medaili. Lihovou fixou napsala na její stuhu zprávu a zavěsila ji na krk svému manželovi ‒ svou poslední maratónskou medaili v životě.

Přála by si, aby organizace We Finish Together pracovala dál: „Lidé mohou vzít do ruky věnovanou medaili a vědí, že na ně někdo myslí. Medaile je takovou připomínkou, že máte věřit v sebe sama a bojovat se vším, s čím bude třeba."

Reklama