Hlavní obsah

Chlapi snáší bolest hůř. Předběhnou ženy jednou muže?

Markéta LyachováSport.cz

„Jóó, kdyby chlapi měli rodit, za chvíli vymřeme. Oni nic nevydrží,“ říkávala vždycky s chutí má maminka. Těžko soudit, když muži zřejmě nikdy rodit nebudou. Konfrontace tudíž není možná. Jak je to ale při běhu? Kdo víc vydrží? Které pohlaví lépe snáší bolest?

Foto: salmingrunning.cz

Předeběhnout ženy jednou muže?

Článek

Podle některých odborníků mají muži vyšší práh bolesti než ženy. Přestože ale u nich přichází bolest stejného typu později než u žen, snášejí ji hůř než ženy. U žen, podobně jako do všech oblastí života, zasahují i do vnímání bolesti city - proto ji vnímají více a intenzivněji. Muži se totiž soustředí pouze na samotnou bolest, a tak k nim dolehne později.

Na vnímání bolesti se podílí také mužské a ženské hormony. Během porodu má žena zvýšenou hladinu estrogenu, který spolu s hormony štěstí umožňuje snášet intenzivní porodní bolest. Na muže podobným ochranným způsobem působí hormon testosteron.

Vědci a lékaři, kteří zkoumají rozdílné vnímání bolesti mužů a žen, se shodují na tom, že léčba bolesti by se měla zaměřit nejen na původ a lokaci bolesti, ale i na to, zda se jedná o muže či ženu.

A ta běžecká bolest? Jsou ženy odolnější?

V roce 1992 vyšel v časopise Nature Communications článek „Předběhnou brzo ženy muže?". Jeho autoři vytvořili grafy se světovými rekordy mužů a žen napříč historii a všemi disciplínami od běhu na 200 metrů až po maratón a zjistili, že zlepšování ženských rekordů je daleko strmější než u mužů.

Z těchto křivek pak odvodili, že ženy porazí muže ve všech běžeckých disciplínách během první poloviny dvaadvacátého století. „Dosažené časy nejsou tak důležité jako tempo zlepšování, co se tak překvapivě liší. Rozdíly mezi muži a ženami se tak postupně stírá," napsali autoři studie.

Důkaz o tom, že ženy lépe snášejí bolest to ale není. Článek v časopise Nature Communications spustil lavinu nejrůznějších dalších průzkumů. Druhá skupinka vědátorů si myslí, že tvrzení, že ženy lépe snášejí bolest, je scestné. Chlapci prý zhruba ve věku 14 let dostávají doslova koňské dávky testosteronu - přírodního steroidu. Větší přísun testosteronu pak znamená vyšší produkci červených krvinek (větší tělo je nutné více zásobovat kyslíkem) a menší citlivost vůči bolesti. Proto obecně vžitá představa, že ženy dokáží lépe snášet bolest než muži, je mýtus. Ženy se totiž postupně, jak se blíží termín porodu, stávají méně citlivé na bolest, jak se jejich tělo přirozeně připravuje, ale v ostatních případech je žena jednoznačně citlivější než muž.

Ať už je váš práh bolestivosti jakkoli nízký nebo vysoký, vždy je třeba si uvědomit, že bolestí nám dává tělo signály o nějakém problému. Pokud se při prvních pocitech bolesti ihned utlumíme léky, můžeme tak oddálit včasné odhalení poruchy či nemoci.

Kdo ale chce závody vyhrávat, musí se na bolest připravit. Filozof William James napsal: „Za hranicí únavy a bolesti najdeme úlevu a sílu, o které se nám ani nesnilo. Zdroj energie, ze kterého jsme dosud nečerpali, protože nás vždy zastavily překážky."

Rozlišujte: bolest může pramenit z nemoci a pak buďte ostražití. Tu „zdravou" bolest ale s chutí překonávejte...

Reklama

Související témata: