Hlavní obsah

TEST: Puma Ignite Mesh - silnici promění v peřinu

René KujanSport.cz

Existuje spousta bot na běhání, o nichž výrobci tvrdí, že jsou rychlé a pohodlné. A ony skutečně rychlé mohou být. Když do nich strčíte nějaké rychlé nohy. V žádné jiné botě ale nebudete vypadat tak dobře jako nejrychlejší sprinter této planety. Usain Bolt nosí totiž přesně takové. Tedy pokud si ze čtyř dostupných barevných kombinací zvolíte tu modro-žlutou variantu. Jak dopadly zážehové pumy v praxi? Jak se v nich běhá?

Foto: Puma.com

Puma Ignite Mesh - řekni to mé ruce!

Článek
Fotogalerie

Puma Ignite Mesh (ignite = anglicky zažehnout) je lehká, pohodlná bota pro rychlejší tréninky či závody na zpevněném povrchu. Stvořena moderními technologiemi, z moderních materiálů. A potěší také citlivější běžce. Ty s citlivějším chodidlem, i ty s citlivější portmonkou.

Podrážka

Jako každý seriózní výrobce běžecké obuvi, se i producent s dravou kočkovitou šelmou ve znaku snaží zajistit maximální návratnost energie a zároveň ochránit před přílišnými nárazy běžcův kosterní aparát. Je to úloha značně přetěžká, jedno jde proti druhému, a tak si výrobci obuvi musí lámat hlavu úplně stejně jako konstruktéři automobilů při ladění soustavy odpružení-tlumiče. Puma řeší situaci mezipodešví z řady Ignite a podešví s odolnými elementy a měkčí torzní výztuhou. Bota je přirozeně nejvíce ohebná ve špičce, s vynaložením větší síly ji lze ohnout také ve střední části. Torzní tuhost je spíše menší. Dosaženo je tak dobré citlivosti obuvi, jež je vhodná pro běžce s neutrálním typem došlapu. Drop je přibližně 11 milimetrů.

PLUSY
velké pohodlí
dobře drží i za mokra
pěkný design
MÍNUSY
neposedná horní část jazyka
CENA
kolem 2000 korun

Svršek

Na svršku už najdeme velice málo klasických stehů po šicím stroji. Naprostá většina spojů je vyřešena lepením nebo navařováním. Varianta Mesh má zesílené nejnamáhavější části svršku. Dobře pojednaná je špička. Pata má sice vyztužení, ale to je příjemně měkké. Hledí si, aby odvedlo dobře svoji práci a zároveň, abyste o něm co nejméně věděli. Pata zároveň nese jediný reflexní element boty ‒ svislý odrazkový proužek. Sedmero dírkami probíhá tkanice s plochým, čočkovitým průřezem. Okolí kotníku i paty je královsky vyměkčeno.

Zdá se, že si výrobce u řady Ignite dává záležet také na jazyku a jeho modifikacích. Zatímco řada XT nesla velice atypický jednostranně řešený jazyk, Mesh má tuto součástku řešenou, co se střihu týče, klasicky. Je uchycený pouze ve spodní části a štědře vyměkčený. Na místě jej drží jedno očko, jímž se provlékne tkanička. Horní okraj je pro zvýšení pohodlí pouze z jedné vrstvy látky. A tato výhoda je zároveň jeho velkou nevýhodou. Okraj jazyka měl při delších výbězích tendence se různě žvachlat, kroutit, přehýbat a vůbec dělat neplechu. Také při potřebě rychlého nazutí boty občas dělal problémy.

Pohodlí jako v peřince

Z mého pohledu by síťovaná struktura Meshů mohla být klidně ještě síťovanější a prodyšnější. Na druhou stranu umožňuje jeho současná podoba používat boty ve větším teplotním rozsahu. Tak, jak vypadá, se mi jeví jako dobrý kompromis mezi prodyšností a výdrží proti mechanickému opotřebení.

Ignite Mesh je jak na první proběhnutí, tak po delším běhání velmi pohodlná bota, která neodře ani ty největší citlivky. Ani po odběhnutí řekněme půlmaratónské trasy je nebudete mít potřebu vyzout a klidně v nich strávíte celý zbytek dne. Po naběhaných asi 80 kilometrech vykazují malou míru opotřebení, a to jsem je nešetřil a používal i na povrchu, pro který nejsou určeny. Nebyl bych to asi já, abych boty zlovolně nevyzkoušel i na terénních cestách plných kamenů ‒ a obstály opravdu dobře.

Mokro jim svědčí

K mému velkému překvapení se podrážky chovali velice solidně i za mokra na nejrůznějším podkladu. Mokrý asfalt, beton, dlažbu zvládaly s velkým přehledem, až nečekaně dobře. Problémy nenastaly ani v rychlých pasážích, kdy asfaltovou cestu pokryla vrstva mokrého listí. Boty opět velmi dobře držely. Totéž na kočičích hlavách, kamenné dlažbě a všem, co vás takhle na zpevněném povrchu může potkat. S prokluzem jsem měl problém pouze na leštěném mramoru nebo železných víkách kanálů (oboje pouze za mokra).

Celkově jde o velmi povedené botky s nadstandardním pohodlím a výdrží. Běhalo se mi v nich tak dobře, že jsem se rozhodl jim odpustit i ten neposedný jazyk. S Boltem si mne na ulici zatím nikdo nespletl, ale pokud máte dva metry do výšky a hlavu plnou jemných tmavých kudrlin, budete mít určitě větší štěstí.

Reklama

Související témata: