Hlavní obsah

V dětství byla vážně nemocná. Dnes má světový rekord, ale čelila i obviněním z dopingu

Londýn

Právě dnes slaví Paula Radcliffová narozeniny. Je jí 42 let. Přesně tolik roků, kolik kilometrů má trať, na níž nejvíce vynikala. Dodnes je držitelkou světového rekordu na maratónské trati v ženské kategorii. Už dvanáct let ji nikdo nepřekonal.

Foto: Profimedia.cz

Paula Radcliffe se loučí s aktivní závodní kariérou - London Marathon 2015.

Článek

Bylo zrovna pondělí 17. prosince 1973, když se narodila dívka jménem Paula Jane Radcliffe, velmi nepravděpodobný kandidát na medaile a mistrovské tituly v atletice. Od mala totiž trpěla na astma a anémii, chudokrevnost, jež způsobuje sníženou schopnost krve transportovat nadechnutý kyslík k buňkám. Měla ale nerozumného otce, zapáleného maratónce. Ten ji nabádal, aby se věnovala běhání a všemožně ji v tom podporoval. Nebohé dítě tak ke své vlastní radosti začíná provozovat tento druh pohybu již v sedmi letech.

Paula začíná navštěvovat uznávaný atletický klub a ukazuje se, že je schopna dosahovat výjimečných výsledků v přespolním běhu. A tak v tom pokračuje. Po ukončení univerzity se dokonce rozhoduje věnovat se běhání na plný úvazek. Není také divu, výčet jejích úspěchů přesahuje rozměry našeho webu a polička s trofejemi by jistě sahala z Prahy až někam k Aši.

Po koketování s kratšími vzdálenostmi na tři, pět či deset kilometrů se rozhoduje věnovat královské disciplíně ‒ maratónu. Vypadá to, že rozhodnutí bylo více než správné. Paula Radcliffová, ačkoli již před časem oznámila ukončení aktivní závodní kariéry, je doposud královnou maratónu. Po dlouhá léta dokázala vzdorovat i vynikajícím africkým běžkyním.

Možná právě i tato skutečnost zavdala příčinu údajně křivých obvinění z dopingu. Britský list Sunday Times přinesl přehled podezřelých výsledků krevních testů mezi atlety. Radcliffová prý patřila mezi sportovce s abnormálními výchylkami některých parametrů. Ačkoli ji článek neuváděl jmenovitě, bylo jasné, kam míří. Paula Radcliffová se důrazně ohradila vůči všem nařčením. Její veřejnou obhajobu má na svém seznamu úkolů dokonce i nový prezident IAAF Sebastian Coe.

Samotná Mezinárodní asociace atletických federací ji následně očistila. Radcliffová byla obviněna z dopingu neoprávněně, protože tři údajné podezřelé vzorky krve byly nespolehlivé a běžkyně měla hodnověrné vysvětlení, které IAAF přijala.

Věříte, že je ještě dnes možné dosahovat rekordních výsledků a nedopovat?
Ano, je to možné. Tréninky se mohou neustále zlepšovat dle vědeckých poznatků.
39,5 %
Nevím, nejsem si jistý/á.
5,5 %
Ne. Jak by dnes mohl čistý člověk vyniknout nad všemi těmi, kteří dopují?
55 %
Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Související témata: