Hlavní obsah

Chomutov - Sparta 3:1Tomica zářil, Chomutov porazil Spartu a přeskočil ji v tabulce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Tomica 1 : 0
21. Tomica 2 : 0
25. Procházka 2 : 1
52. Pospíšil 3 : 1
Záznam online reportáže

Chomutov

Hokejisté Chomutova porazili ve 25. kole extraligy Spartu 3:1 a bodovali v devátém zápase za sebou. Díky výhře, na níž se podílel dvěma trefami útočník Marek Tomica, přeskočili Piráti svého soupeře v tabulce.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Marek Tomica z Chomutova se raduje ze svého gólu v zápase proti Spartě.

Článek

O několik opor oslabená Sparta měla brzy k dispozici početní výhodu, kterou nevyužila. Stejně si v ní vedli vzápětí i domácí. Při hře pět na pět byli Piráti aktivnější a hrálo se více před gólmanem Lukášem. Ten odolával do 10. minuty, kdy Ruttovu ránu od modré čáry tečoval před brankovištěm clonící Tomica. Chomutov tak zlomil 251 minut a 41 sekund dlouhé prokletí, kdy nedokázal Spartě gól.

Hosté zlobili nejvíce při další přesilovce, kdy měl plno práce Kopřiva v chomutovské brance. Poradil si však i s Poláškovou bombou, kterou se štěstím vytěsnil ramenem. Na druhé straně se do zakončení prodral Vondrka, jenž ztroskotal na Lukášovi.

Chomutovu vyšel skvěle nástup do druhé třetiny. V situaci dva na dva si vyměnili puk Pospíšil s Červenkou, jenž ho místo střely ideálně předložil na střed z druhé vlny najíždějícímu Tomicovi a ten po 33 odehraných vteřinách přidal svou druhou trefu.

Sparťané brzy kontrovali: Pech na své cestě za domácí branku našel Procházku a ten zblízka snadno snížil. Vzápětí hráli hosté přesilovku, hned na jejím začátku ujel Červenka a přestože měl hodně času a klidu na zakončení, Lukáše přelstít nedokázal.

I v dalších zásadních okamžicích druhé části figurovalo Tomicovo jméno. Před polovinou základní hrací doby se provinil proti pravidlům a nabídl Pražanům 68 vteřin přesilovky pět na tři, jeho spoluhráči na ledě ale těsné vedení uhájili. Ve 34. minutě si Tomica zkusil sólo, v němž se ocitl předtím Červenka, jenže i on místo hattricku souboj s Lukášem prohrál.

Ve třetím dějství sledovalo více než pět tisícovek diváků snahu Sparty o vyrovnání, jež se rozbíjela o soustředěnou obranu Chomutova. Piráti se i nadále snažili nachytat Spartu útočnými výpady, při nichž hýřil nápady především aktivní Červenka. A vyplatilo se - po obléhání Lukášovy branky zvýšil na začátku 52. minuty s výraznou pomocí jednoho ze sparťanských zadáků Pospíšil na 3:1.

Závěr si Chomutov s přehledem pohlídal, Sparta už neměla síly na zvrat a koncovku nedokázala zdramatizovat ani při brzké power play.

25. kolo hokejové extraligy:
Piráti Chomutov - HC Sparta Praha 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Tomica (Rutta, Červenka), 21. Tomica (Červenka, Pospíšil), 52. Pospíšil - 25. M. Procházka (Pech). Rozhodčí: Pešina, Kaukokari (Fin.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Bez využití. Diváci: 5082.
Chomutov: M. Kopřiva - Rutta, Skinner, Harant, Jánošík, Šidlík, Pereťagin, Dlapa - Pospíšil, Červenka, Tomica - D. Květoň, V. Růžička ml., Vondrka - Chlouba, Kämpf, Sklenář - R. Veselý, Dušek, Hřebejk. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.
Sparta: Lukáš - Čajkovský, Švrček, Eminger, Polášek, Hrbas, J. Mikuš, Glenn - Sabolič, Pech, Kumstát - M. Procházka, Klimek, Buchtele - Forman, Hamilton, A. Kudrna - Havel, Černoch, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata: