Hlavní obsah

Čechům los na EURO 2016 moc nepřál: Obhájci titulu Španělé, Turci a Chorvati

Paříž
Aktualizováno

Turecko se stává českým osudem. Los závěrečného turnaje evropského šampionátu 2016 totiž rozhodl, že fotbalová reprezentace se s ním znovu potká. Narazila na něj v kvalifikaci, střetla se s ním na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku v roce 2008, utká se s ním v příštím roce i ve skupině D. Kromě týmu od Bosporu mu bude stát v cestě nejvýše nasazené mužstvo ve skupině Španělsko, které bude titul obhajovat, a dále pak Chorvatsko.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Česká fotbalová legenda Antonín Panenka při slavnostním losu EURO 2016.

Článek
Fotogalerie

Po krátkém kulturním programu, jenž předcházel losování, donesl kouč stále ještě úřadujících evropských šampionů Vincente del Bosque na pódium pařížského Kongresového paláce pohár pro mistra Evropy a nic už nebránilo, aby dělení do skupin mohlo začít.

Z nich do osmifinále postoupí první dva týmy a nejlepší čtyři týmy ze třetích míst.

Vše bylo v rukou exekutora rozhodující penalty v Bělehradu v šestasedmdesátém Antonína Panenky a také Němce Olivera Bierhofa, Angelose Charistease z Řecka a Francouze Davida Trezegueta.

Program skupiny D:
12. června: 15:00 Turecko - Chorvatsko (Paříž/Park princů),
13. června: 15:00 Španělsko - ČR (Toulouse),
17. června: 18:00 ČR - Chorvatsko (St. Étienne),
17. června: 21:00 Španělsko - Turecko (Nice),
21. června: 21:00 Chorvatsko - Španělsko (Bordeaux),
21. června: 21:00 ČR - Turecko (Lens).

Do skupiny D bylo po Španělsku a Turecku nalosována jako třetí mužstvo česká reprezentace, z druhého koše pak čtyřlístek doplnilo Chorvatsko.

Los byl nakloněn Francii

Těžko soudit, která z ostatních skupin je těžší. Relativně nejpřijatelnější je skupina A, kde domácí Francouzi narazí na Švýcary, Rumuny a Albánce, hratelná pro favority je ovšem i skupina F, kterou tvoří Portugalsko, Island, Rakousko a Maďarsko.

Stejně jako s českým týmem si los zalaškoval i s Poláky. Ti se v kvalifikaci o EURO 2016 potkali s Němci a ve Francii na ně ve skupině C narazí zase. Kromě nich budou mít za soupeře Ukrajinu a Severní Irsko.

Slovensko, které se probojovalo na mistrovství Evropy vůbec poprvé v historii, se ocitlo ve skupině B, kde má soupeře z ostrovů - Anglii, která v kvalifikaci neztratila ani bod, a spolu s ní Wales. Třetím protivníkem Kozákova výběru pak bude Rusko.

Česká reprezentace začíná se Španělskem

K úvodnímu zápasu nastoupí 10. června na trávníku pařížského Stade de France podle tradice pořádající země. Francie bude mít od 21 hodin za soupeře Rumunsko.

Na český tým čeká první střetnutí 13. června od 15 h v Toulouse, kde vyzve obhájce titulu Španěly. To patří k hlavním favoritům turnaje, neboť vyhrálo poslední dva evropské šampionáty a také mistrovství světa v roce 2010.

Ke druhému zápasu pojede český národní tým do St. Étienne, kde 17. června od 18 h hraje s Chorvatskem. S ním se v soutěžním střetnutí reprezentace ještě nikdy neutkala. Před čtyřmi lety s Chorvaty prohrála v přípravě v Pule 2:4, v roce 1996 s ním na turnaji v Casablance remizovala 1:1 a podlehla na penalty.

Poslední střetnutí ve skupině pak čeká Vrbův celek 21. června v Lens od 18 hodin proti Turecku, s nímž se utkal už v kvalifikaci o EURO 2016. V Istanbulu zvítězil 2:1, v odvetě v Praze prohrál 0:2. Na Turky narazil národní tým i na EURO 2008 v Rakousku a ve Švýcarsku, kdy v závěrečném duelu skupiny přišel o vedení 2:0 a po porážce 2:3 nepostoupil do čtvrtfinále.

Z toho je patrné, že problémy nastanou i s cestováním, neboť národní tým se bude přesouvat z jihu na sever Francie. St. Étienne je od Toulouse vzdáleno  540 kilometrů,  Lens od St. Étienne pak dokonce 720 kilometrů.

Finále mistrovství Evropy je naplánováno na 10. července do Paříže. Hrát se bude opět na Stade de France, výkop partie o zlato je stanoven na 21 hodin.

Los základních skupin fotbalového mistrovství Evropy 2016 ve Francii:
Skupina A:
Francie
Albánie
Rumunsko
Švýcarsko.
Skupina B:
Anglie
Wales
Slovensko
Rusko.
Skupina C:
Německo
Severní Irsko
Polsko
Ukrajina
Skupina D:
Španělsko
Turecko
Česko
Chorvatsko
Skupina E:
Belgie
Irsko
Švédsko
Itálie
Skupina F:
Portugalsko
Island
Maďarsko
Rakousko
Postoupí čeští fotbalisté ze základní skupiny EURO 2016?
Ano
46,1 %
Ne
53,9 %
Celkem hlasovalo 41870 čtenářů.

Reklama

Související témata: