Hlavní obsah

Běžci, pozor! Svátky klidu a alkohol: Neoddělejte se!

Praha

Dny sváteční jako by si přímo říkaly o nějaký ten přípitek, sklenku či panáčka něčeho ostřejšího. Ano, máte pravdu, alkohol v určitých objemech může být zdravý. Může před chorobami chránit vaše srdce, zažene rakovinu, vyplaví z těla toxiny, propůjčí vám veselejší pohled na svět. Má to však jedno ale: Jako ostatně se vším ‒ se to s ním musí umět. Neuspějete-li, můžete zbůhdarma vyhodit z okna mnoho hodin tvrdého tréninku. A to by byla škoda. Jak se tedy postavit k pokušení ohnivé vody?

Foto: Profimedia.cz

Pít, či nepít? Určitě ano! Teď jde jen o to co.

Článek

Negativní účinky nadměrné konzumace alkoholu známe asi bohužel všichni. Bolesti hlavy, žízeň, pocity (a často nejen ty) na zvracení, pálení žáhy. Většina z nich úzce souvisí s dehydratací a otokem cév v oblasti hlavy. Nic z těchto symptomů není něco, co by se vám vyloženě hodilo do tréninkového programu.

Jako dravá řeka

Vrcholoví běžci i jiní sportovci, s nimiž jsem se na podobné téma měl možnost bavit (nad sklenkou alkoholického nápoje ‒ jak paradoxní!), se vesměs shodují v tom, že nějakému rozsáhlejšímu pití se vyhýbají. Pokud by tak nečinili, bouřlivé vlny ohnivé vody by je odnesly daleko od natrénovaných výsledků. Mnoho oddřených tréninkových hodin by bylo k ničemu a začínat by se nedalo tam, kde člověk předtím skončil.

„Nejdůležitější je vnímat svoje tělo. Když to přepísknete s alkoholem, když si povolíte otěže v oblasti stravování, vaše tělo nutně potřebuje povolit otěže také v tréninku. Do tréninků naskakujte opravdu zlehka a s rozumem," říká český adiktolog Dušan Randák, psychiatr z Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK a zároveň běžec.

Rady našich zběhlých dědečků:
• Obecně a zjednodušeně platí: Čím více je nápoj čirý, tím méně následné kocoviny obvykle znamená jeho konzumace. (Ale ovšem záleží také na vypitém množství.)
• Nepijte na prázdný žaludek.
• Během konzumace řádně hydratujte.
• Ke konci své alkoholové seance do sebe nalijte také dostatečné množství elektrolytů (sportovní nápoj).
• Nemixujte různé druhy alkoholických nápojů.

Pokud se rozhodnete vyběhnout ještě s nějakým tím lidoopem na rameni, vězte, že budete náchylnější k dehydrataci (alkohol odvodňuje) a pořádně zatopit dáte také srdci. Chcete-li si svých pár metrů piv opravdu vyběhat, držte se raději při zemi a vyběhněte na něco kratšího a rozhodně ne rychlého.

Psychika v kýblu

Z dlouhodobějšího hlediska ovlivňuje etanol negativně také psychiku, i když se po něm krátkodobě můžete cítit jako s nasazenými růžovými brýlemi, jedoucí na růžovém tanku, zvyšuje jeho konzumace úzkosti a riziko depresí. U opravdových přeborníků patologicky roste krevní tlak a riziko mrtvice. Hýření jim přináší nepravidelný puls, zrychlené bušení a v krajních případech je příčinou náhlých úmrtí.

Jsme světoví!

„Před několika lety byl u nás proveden podrobný průzkum, z něhož vyplývá, že zhruba 7,5 % dospělé populace mezi 18-65 rokem pije extrémně rizikově, nadměrně," říká adiktolog Randák.

Například ve Velké Británii, za kterou určitě nijak nezaostáváme, je situace také alarmující: Každý čtvrtý muž ve věku 16-24 let a každý pátý muž ve věku 25-44 procházejí minimálně jednou těžkou opilostí každý týden. Navíc každé čtvrté dítě mezi 11-15 roky pravidelně pije alkoholické nápoje.

Ať už takové statistiky úspěšně rozšiřujete, či nikoli, vězte, že právě běžci ‒ rychlí i ti pomalí ‒ potřebují dobrou koordinaci pohybů a bystrý úsudek, což oboje alkohol silně negativně ovlivňuje. Každý určitě máme nějaké ty neřesti. A zároveň každý máme nějaké ty priority. Všechno je jen na nás, každý svého štěstí strojvůdce...

Jak to máte s alkoholem a běháním vy?
Nepiju vůbec, jsem abstinent.
6,2 %
Občas se napiju, ale hodně s rozumem.
47,3 %
Občas si dám, občas se i pěkně zřídím.
38,8 %
Cože? Co je dneska za den? Proč mám na monitoru něco o běhání?!
7,7 %
Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Reklama

Související témata: