Hlavní obsah

Zlatý medailista trénoval v africkém vězení i s českým kriminálníkem

Johannesburg

Nadějný atlet byl vzorem pro mnohé. Vždyť jen dokázat to, co se jemu podařilo na sportovním poli, bylo jedinečné. I bez přihlédnutí k faktu, že tento sportovec přišel kvůli vrozené vadě o obě nohy pod koleny v raném dětství. Úspěchy z paralympiád střídaly úspěchy ze závodů se zdravými sportovci. Radikální zvrat do jeho života přinesla střelná zbraň těžkého kalibru a vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oscar Pistorius se v roce 2012 objevil i na Zlaté tretře v Ostravě.

Článek

Oscar Pistorius přišel o obě nohy už v jedenácti měsících. Jeho chuť a touhu vyrovnat se ostatním, ba je i předčít, to nijak neovlivnilo. Hrál ragby, tenis nebo vodní pólo. Jeho doménou se však stala atletika. Technický pokrok mu umožnil běhat se speciálními protézami a on pilně trénoval. Už ve svých osmnácti letech získává na paralympiádě v Aténách bronz v běhu na 100 metrů a zlato na dvojnásobné trati.

Jeho touha však mířila výš. Chtěl se popasovat i se zdravými sportovci. Usiluje o účast na olympijských hrách. Kontroverze vyvolávaly jeho pružné protézy, které mu prý propůjčují oproti zdravým běžcům jisté výhody. Otázkou byla i možnost zranění sebe nebo dalších hráčů. Mezinárodní sportovní arbitráž však nakonec posvěcuje právo Pistoria na účast na OH. Svou šanci však neproměnil. Nedokázal splnit kvalifikační limit. Přesto si z Pekingu odváží tři zlaté medaile, a to z paralympijských her, kde dokázal zvítězit na tratích 100, 200 a 400 metrů.

Jeho nejslavnější den přichází 1. září 2011 v jihokorejském Tegu, odkud si odváží stříbro z atletického mistrovství světa ve štafetovém běhu na 4x400 metrů. Ačkoli se na olympiádě v Londýně v roce 2012 nedokázal prosadit ze semifinále, z paralympijských her si tehdy odvezl dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Na Valentýna 2013 nastává v jeho životě náhlý zvrat. Pistorius ve svém domě čtyřikrát střílí po své přítelkyni, která zraněním podléhá. Pistorius je zatčen. Konečnou kvalifikaci činu jako zabití z nedbalosti s pětiletou sazbou odnětí svobody se státnímu zástupci daří zvrátit. Za vraždu by tak atlet mohl dostat až 15 let. Oscar Pistorius byl ovšem z jihoafrického vězení propuštěn 19. října tohoto roku. Jeho proces není doposud definitivně u konce. Soud má pokračovat na jaře příštího roku. Do té doby zůstává běžec v domácím vězení.

Velkou publicitu atletovi přinesly také snímky z vězení, kde hraje fotbal s uprchlým občanem české republiky Radovanem Krejčířem, který je na území JAR stíhán za pokus o vraždu, únos a pašování drog, v Čechách ještě pro přípravu vraždy, daňové podvody, nedovolené ozbrojování a další. Spolu s Krejčířem prý Pistorius ve vězení také sdílel běžecký pás a cyklistický trenažér.

Reklama

Související témata: