Hlavní obsah

Vynikáte postavou maratónce? Máte šanci na stupně vítězů

Chcete dosáhnout na kvalitní maratónský čas? Pokud vlastníte keňský cestovní pas, pak máte určitě předpoklady běhat velmi rychle, a přitom elegantně. Pokud nejste majitelem tohoto dokladu, zaměřte se na svoji postavu. Nejlepší závodníci v cíli mají mimo talentu, tvrdého tréninku většinou jedno společné. Je to jejich postava.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Tato partička má předpoklady na kvalitní časy. A není to jen tím, že mají odlišné cestovní doklady.

Článek

Jmenovatelem nejrychlejších v cíli téměř bez výjimky je okolo 60 kilogramů živé váhy a výška okolo 170 centimetrů. Většina maratónců je přiměřené výšky a velmi tenké postavy.

„Běhání ve vysoké rychlosti vyžaduje hodně energie. Zkuste si představit, že máte v každé ruce dvoukilové závaží nebo ho máte kolem pasu. Pokud má maratónský běžec čtyři kila nadváhy, tak tuto „zbytečnou" váhu musí nést téměř 42,2 kilometru. Proto všichni elitní běžci mají málo tuku. Jen kosti a svaly, jak to je možné," řekl pro server theglobeandmail.com profesor kineziologie Richard Hughson, který byl také bývalým elitním běžcem.

Elitní dálkoví běžci jsou jako sportovní auta. Jejich tělo je jako karosérie vyladěného auta. To ve spojení tréninku a životosprávy dává předpoklady pro kvalitní výkony. Menší jedinci mají lepší předpoklady než objemnější atleti bez ohledu na jejich trénink. Menší váha je menší zatížení pro výkon, běžci mají také lehčí nohy.

Dalším minusem pro objemnější typy jsou možná zranění, ke kterým mají blíže. „Jde o fyzické zatížení skeletu, svalů a šlach. Tohle vše má vliv na rychlost. Těžší vytrvalci musí vyvíjet mnohem větší sílu. Když vynásobíte počet kroků, dostanete tuny, které masivnější vytrvalci musí přenést. Dálkový běžec není sprinter, kde jde o velkou sílu v krátkém čase," říká Hughson.

Když pracují fyzikální zákony a gravitace

Pokud nyní máte pocit, že vám dlouhé tratě nejsou souzeny, nezoufejte. Hodně věcí se dá ovlivnit. Jde o přizpůsobení běhu danému tělu, aby mu co nejvíce věcí vyhovovalo. Těžší běžci by měli začít pomaleji a na kratších vzdálenostech, protože vyšší váha je více zatížení a stresu pro tělo a nezodpovědný trénink může vést rychleji ke zranění.

Pokud lidé se svalnatější postavou chtějí dosáhnout rychlejších časů, potřebují být štíhlejší. Běžet několik hodin, to je jiný zápas. Zde pracují fyzikální zákony, gravitace. Pokud jste lehčí, budete obvykle také rychlejší.

Jestliže vaše konstrukce nesměřuje k méně kilogramům, aby se z vás stal elitní maratónec, zkuste triatlon, kde doplníte běh plaváním a kolem, tam více svaloviny není na překážku. „Existují genetická omezení a každý by měl žít s těmi, které má, rozvíjet je a být nejlepší, jak to jen jde," dodává Hughson. Cílem pro 99 % běžců je užít si sport a být fit. Maratónské stupně vítězů jsou z drtivé části pro jiné.

Reklama

Související témata:
Kilogramy