Hlavní obsah

Jsem extrém, říká Češka o svém extrémním těle. V Dubaji si užila slávu

Libor KalousSport.cz

Ani nemusí promluvit a víte, že je jiná. Přesněji řečeno její tělo. Kateřina Kyptová je českou profesionální kulturistkou. S činkami si pohrává, že většina chlapů bledne a radši při tréninku odchází do jiného rohu posilovny. Dvaatřicetiletá slečna má kromě tun železa a striktní stravy další koníček. Ráda běhá. Má za sebou i několik závodů. Začátky nebyly snadné, ale dá se běhat i s osmdesáti kily živé hmoty.

Foto: Archiv Kateřiny Kyptové

Relax na pláži nikdy neuškodí.

Článek
Fotogalerie

Začněme u činek. Proč ne třeba jóga?

Jako dorostenka jsem začala v kulturistice, časem jsem se dostala do fáze, že jsem nechtěla mít tolik svalů. Preferovala jsem spíš ženský pohled, takže jsem chtěla jít spíš do fitness, ale před lety to tu nebylo tak populární a nebyli tu trenéři, kteří by mi mohli pomoci. Vlastně od začátku až do teď jsem na všechno sama.

Je to výhoda, nevýhoda?

Výhoda - ale. Když člověk cvičí patnáct, dvacet let, tak se dostaví syndrom vyhoření a potřebuje trochu změnu. Mám ale spoustu kamarádů, kteří mě nabíjí energií. Poznala jsem třeba kluky z Plzně, s nimi strašně ráda cvičím, ti jsou super. Jsou mladí, mají v sobě náboj.

Trenér má ale své opodstatnění, ne?

Je dobrý, že vám řekne chyby, nedostatky, ale i pochválí. Já jsem na sebe hodně kritická, takže vidím všechno špatně (smích).

Kolikrát týdně chodíte cvičit?

Šestkrát. Nedá se říct, že bych měla den volna. Já jsem závislá na pohybu. Když nejsem ve fitku, jdu běhat, na brusle, na kolo, hrát volejbal, na túru. Tu miluju, můžu chodit po horách celý den. Je to paradox, že já jediná z lidí, kteří dělají kulturistiku v Česku běhám a chtěla jsem běžet půlmaratón. Když jsem se o toma bavila s Američankami, tak na mě koukaly.

Proč tohle děláte, běhání s kulturistikou nejde dohromady, ne?

Mám ráda výzvy. Je mi jedno, že mám dvacet kilo nadváhu.

Kolik nyní vážíte?

80 kilo a měřím168 centimetrů.

Jak se běhá s takovými kily?

Hrozně, ale je to o zvyku.

Jste jako robot?

(smích). Když jsem začínala, tak první měsíc byl strašný, byl to pro mě neznámý pohyb. Holeně, paty bolely. Doktoři mi samozřejmě řekli, že běhání pro mě není vhodný. Jenže já jsem taková, že pokud se neumírá, tak chci. K tomu si nebudu zakazovat něco, co mě baví.

Kateřina Kyptová
Narodila se v Mladé Boleslavi, je jí 32 let. Česká reprezentantka v kulturistice, mistryně světa pro rok 2009, 2x stříbrná z Arnold Classic Europe a medailistka z Arnold Classic Amateurs. Díky výsledkům (2. místo na Mistrovství Evropy i světa) ji byla udělena profesionální licence. Od roku 2014 soutěží mezi profesionály v USA. Jejím dosavadním největším úspěchem v PROFI bylo druhé místo na Jon Lindsay's Grand Prix Pro. (zdroj: wikipedia.org)

Běhání vám ale ubírá na kulturistické postavě, formě, vzhledu svalstva, ne?

Já jsem profík v kulturistice, ale nikdy nebudu na úplném vrcholu, protože dělám hodně kontraproduktivních věcí, což je třeba běhání. Dávám si i tréninky, které trvají dvě a půl hodiny. Vím, že to není dobře, ale nebudu si celý život upírat to, co mě baví. Takhle mi to prostě vyhovuje.

Kdy jste začala s běháním?

Už na střední jsem běhala střední tratě, překážkové běhy. Ségra a máma dělaly vrcholově atletiku, tohle bylo v rodině. Začala jsem s aerobikem, ale nevyhovovaly mi společné tréninky, pořád se na někoho čekalo. Táta ale začal chodit do posilovny, tak jsem to s ním zkusila. Tam se mě ujmuli kluci, vysvětlili mi co a jak. Já pak začala o cvičení číst, začala jsem studovat, zajímat se o vše. Po čase přišly první závody, první pódium, to byl silný moment, kdy jsem se rozhodla, že tohle chci dělat.

Kolikrát týdně běháte?

Záleží na přípravě, ale dalo by se říci, že mám i období, kdy běhám obden.

Jaké vzdálenosti?

Deset kilometrů, když jsem trénovala na půlmaratón, tak delší trasy. Každý víkend jsem běžela něco delšího, nejvíce jsem dala asi osmadvacet kilometrů.

Proč jste nakonec neběžela půlmaratón?

Přišly do toho přípravy na závody, a když už není energie, tak to jde hůře. Ale je pravda, že jsem extrémista, dokážu být celý den bez jídla, bez příjmu a přitom jet na kole. Není to dobré, ale vím, že moje tělo tohle zvládne.

Kolik máte za sebou běžeckých závodů?

Na střední škole jich bylo hodně, teď nevím. Mám několik takových komerčních, jako byl Nike Run plus čtyři závody Spartan race.

Proč zrovna běh s překážkami?

První jsem běžela na Slovenku, kde se vybíhala sjezdovka, tam mě strašně dostala atmosféra. Tělo to dalo úplně bez problémů. Běžela jsem to s kamarádem, který je hluchoněmý, takže to bylo zajímavé, trochu srandy na překážkách bylo.

Tři čísla
Maximální hmotnost85 kilo
Maximální výkon v tlaku na lavici160 kilo
Maximální výkon v dřepu180 kilo

Jak na vás kouká okolí, když kolem nich proběhne svalnatá postava v ženském těle?

Jsem extrém. Dřív mi to vadilo, ale dneska jsem už otupělá. Běžela jsem třeba také v Dubaji Sparťana, tam to bylo strašně hezké. Byla jsem v tílku a měla jsem ze všech v uvozovkách nejlepší postavu. Nebyla jsem zrovna nějak moc velká, měla jsem asi 72 kilo, ale vypadala jsem dobře. Pak se se mnou lidi fotili, zdravili mě, to bylo hezké.

Koukají na vás lidé jinak doma než v zahraničí?

Neřekla bych, že jde v Česku o závist, ale spíš neznalost. Jsou to poznámky typu - takhle bych nechtěla vypadat. Taky neřeknu obézní ženský, že takhle bych vypadat nechtěla. Je pravda, že když vyjedu za hranice, tak v cizině je více lidí, kteří sami přijdou a řeknou, že máte skvělou postavu. U nás ne, tady to spíš funguje přes facebook.

Co vám jako kulturistce dává běhání?

Endorfiny. Je to zvláštní, ale čistím si běháním hlavu. Navíc to jsou jiné endorfiny než v posilovně. To se nedá popsat. Když běhám, tak cítím velkou volnost a svobodu, to samé mám i na bruslích. Pustím si hudbu, která je skoro meditační. Při běhání se uklidním, v posilovně tam to je zase o nabuzení. Oboje endorfiny, ale pokaždé jiné, ještě jsem nikde nečetla o více druzích endorfinu.

Jste také trenérka, stále platí, že ženy chtějí hlavně zhubnout a nemít svaly?

Jo, ale už tu je trend mít aspoň trochu svaly. Holky chodí, že chtějí svaly.

Je problém je ukočírovat?

Mají problémy s jídlem. Boji se jíst, nebo se přežírají, nedodržují jídelníček. Žádná z klientek nikdy nedodržela předepsané jídlo na sto procent.

Reklama

Související témata: