Hlavní obsah

V pěti letech ho operovala matka kuchyňským nožem. Přivezl čtyři zlaté z olympiády

René KujanSport.cz

Příběh Jamese Clevelanda „Jesseho“ Owense je nesmírně barvitý. Plný nenadálých zvratů, vzestupů i pádů. Do cesty se mu staví rasismus, vyrovnat se musí jak s německým nacismem, tak i s rasovou segregací ve vlastní zemi. Od raného dětství se musí prát o holé přežití, někdy do slova a do písmene. Když jste nejmladší z deseti dětí v chudé rodině, nic jiného vám ani nezbývá.

Foto: Profimedia.cz

Jesse Owens právě vítězí v běhu na 100 metrů na olympiádě v Berlíně.

Článek

Když na vás vlastní matka vezme nůž, nemusí jít hned o zlý úmysl. Jako pětiletému dítku se Owensovi vytvořila na hrudi nepříjemná bulka. Doktor za odstranění požadoval částku, kterou si rodina nemohla dovolit. A tak se do operace pustila zoufalá matka sama. Řádně nabrousila a vysterilizovala kuchyňský nůž a úlohu lékaře vzala na sebe. Malý Jesse ztratil značné množství krve. Zákrok se však nakonec zdařil a chlapec přežil.

Ani později si na něj život nebral rukavičky. V čase, kdy nebyl ve škole, musel vydělávat peníze, a tak se třeba dostal k čištění a opravování bot. První člověk, který si všiml jeho talentu a začal jej trénovat, Charles Riley, se s Jessem chodil dívat na koňské dostihy. Nabádal jej, aby při běhu napodoboval právě koně ‒ soustředěné pouze na cíl, bez jediného zlomku energie vydaného zbytečně.

To ještě nikdo z nich nevěděl, že Jesse bude s koňmi později také závodit. Lidé to považovali za nedůstojné a degradující pro olympijského šampióna. „Ale co jsem měl dělat? Čtyř zlatých medailí se nenajíte," řekl k tomu později samotný olympionik. Ještě předtím, než se v roce 1936 vítězoslavně vrátil z Berlína, musel si projít zkouškou nacistického ohně. Jeho čtyři bezchybná vítězství nezapadala příliš do teorie o nadřazenosti árijské rasy.

Ačkoli jednoho Adolfa pořádně dohřál, druhému Adolfovi pomohl ke světové nadvládě v oboru sportovní obuvi. Zakladatel firmy Adidas jej totiž přesvědčil, aby závodil právě v jeho tretrách. Začínající firma tak díky atletovi získala rázem světovou pozornost.

* „Běž, jako by dráha pod tebou hořela!" říkával Jessemu kouč Riley.
* Owensův recept na úspěch byl jednoduchý: „Vždycky jsem se snažil, aby má chodidla zůstávala na zemi minimum času."

To Jesse Owens byl na tom hůře. Po návratu do USA ho žádné uznání nečekalo. Kvůli rasovým předsudkům jen posluhování na čerpací stanici a další podřadné práce. Trochu peněz si mohl přivydělat právě jen tím, že na různých estrádách startoval proti koním a dalším zvířatům. Na opravdový zvrat musel dlouhá léta čekat.

Reklama

Související témata: