Hlavní obsah

Plíšková - Stosurová 6:4, 7:6Kristýna Plíšková šokovala Melbourne, Kvitové se vydařila odveta

Melbourne
Aktualizováno

Petra Kvitová jako první z českých tenistek postoupila na úvodním grandslamovém turnaji sezóny do druhého kola. Světová sedmička oplatila Thajce Luksice Kumkhumové na Australian Open dva roky starou porážku z prvního kola. O senzaci se postarala kvalifikantka Kristýna Plíšková, která senzačně vyřadila turnajovou pětadvacítku Samanthu Stosurovou 6:4 a 7:6.

Foto: Jason Reed, Reuters

Senzace! Kristýna Plíšková vyřadila Samanthu Stosurovou.

Článek
Fotogalerie

Levou rukou hrající Kristýna Plíšková, dvojče světové dvanáctky Karolíny Plíškové, nasázela v utkání 31 vítězných míčů a zápas ukončila při třetím mečbolu desátým esem. "Jsem nadšená a nevím, co říct. Je to největší zápas mé kariéry," řekla na kurtu 114. hráčka žebříčku WTA a svěřenkyně trenéra Iva Mináře.

A to ji trápila bolest nohy. "Jsem ráda, že jsem vydržela do konce a vyhrála ve dvou setech, ve třetím by to asi bylo horší a horší," uvedla Plíšková.

Na radu manažera i trenéra vsadila na novou raketu. "Z té staré to tolik neletělo. Hodně jsem se s ní nadřela. Ta nová je rychlejší, sedí mi, nedám na ni dopustit," pochvalovala si a zadoufala, že se brzy usadí v elitní stovce. "Mám potenciál být o hodně výš. Záleží na hlavě. Podobné zápasy mě můžou nakopnout."

Druhé kolo si zahraje v Melbourne podruhé v kariéře, před třemi lety to dokázala při první účasti v hlavní soutěži. Vyrovnat své grandslamové maximum z loňského Wimbledonu a postoupit do třetího kola se pokusí ve středu, kdy bude hrát s finalistkou ze Sydney Monikou Puigovou z Portorika.

Kvitová postoupila za 79 minut

Kvitovou zkraje ledna sužovaly zdravotní trable. Kvůli střevním problémům vzdala v čínském Šen-čenu duel prvního kola s domácí Čeng Saj-saj a poté se odhlásila i z turnaje v Sydney. Česká ženská jednička tak vstoupila do Australian Open, aniž by v novém roce dohrála jediný zápas. Navíc ji hned v prvním kole čekala soupeřka, na níž nemá vůbec příjemné vzpomínky. Kumkhumová ji předloni v Melbourne senzačně vyřadila a toužila na úspěch navázat, jenže Kvitová zvládla odvetu skvěle.

České tenistce se dařilo na servisu. V první sadě zaznamenala celkem tři čisté hry, mladá Thajka uhrála při jejím podání pouhé čtyři fitýny. Důležitý okamžik pak přišel v osmém gamu. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka se propracovala k dvěma brejkbolům. Ten první Kumkhumová ještě odvrátila, poté se ovšem dopustila dvojchyby a pustila favoritku do vedení 5:3. Česká hráčka brejk potvrdila a za 37 minut se radovala ze zisku prvního setu.

V druhé sadě Kvitová v Rod Laver Areně už jasně dominovala. V úvodu hned dvakrát uzmula soupeřce podání. Za příznivého stavu 3:0 sice poprvé a naposledy ztratila servis, poté ale Kumkhumové nepovolila ani jeden game. Tenistce z Fulneku sice statistici napočítali osmnáct nevynucených chyb, na druhou stranu ovšem zahrála i osmnáct vítězných úderů. Postup do druhého kola slavila za pouhých 79 minut.

Hradecká si proti Kvitové nezahraje

Kvitová se v boji o účast ve třetím kole utká s domácí Darjou Gavrilovovou. Ruská tenitka reprezentující Austrálii zdolala v prvním kole Hradeckou, která tak v Melbourne nezopakuje loňské úspěšné tažení, kdy se z kvalifikace probila až do třetího kola, přičemž dokázala porazit třeba bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Hradecká svedla v pondělí s Gavrilovovou vyrovnanou, leč neúspěšnou bitvu. První sada se rozhodovala až v tie breaku. V něm třicetiletá rodačka z Prahy sice dokázala srovnat z 0:3 na 3:3, Gavrilovová ale čtyřmi míči v řadě dotáhla zkrácenou hru do vítězného konce.

Klíčový moment druhého setu přišel v sedmém gamu za nerozhodného stavu 3:3. Hradecká čelila třem brejkbolům a soupeřka obrovskou příležitost využila. Gavrilovová se  následně o vítězství nenechala připravit a může se připravovat na souboj s Kvitovou. Hradecká zahodila v utkání deset brejkbolů a poprvé po pěti letech skončila na Australian Open v prvním kole.

Koukalová vypadla s Gibbsovou

Jediné vzájemné střetnutí mezi Kvitovou a Gavrilovovou se uskutečnilo loni na tvrdém povrchu ve Wu-chanu. Česká hráčka zvítězila v třísetové bitvě 6:3, 4:6 a 7:5.

Kvitová se v roce 2012 probojovala na Australian Open až do semifinále, v posledních třech letech se však v Melbourne nedostala dál než do třetího kola.

Letošní Australian Open skončilo i pro Kláru Koukalovou. Třiatřicetiletá česká tenistka nestačila na americkou kvalifikantku Gibbsovou.

Berdych vyřadil Bhambriho

Vydařený vstup do turnaje má za sebou i Tomáš Berdych. Yuki Bhambri jej trápil jen v první sadě. Rodák z Valašského Meziříčí rychle vedl 4:1, jenže také on přišel o servis a třiadvacetiletý Ind manko dohnal. Nakonec však nedošlo ani na tie break, za stavu 6:5 si Berdych při soupeřově podání vytvořil setbol a dokázal ho proměnit.

Ve zbytku zápasu pak na dvorci Berdych kraloval. Indovi dovolil jen tři hry a za hodinu a 47 minut se těšil z vítězství.

Příštím protivníkem české jedničky bude úspěšný kvalifikant Mirza Bašič, kterého v prvním kole nezastavil ani Nizozemec Robin Haase. Čtyřiadvacetiletý Bosňan vyhrál 7:6, 6:4, 6:4.

O překvapení prvního dne se postarala Kristýna Plíšková. Česká tenistka, která postoupila z kvalifikace, si ve večerním duelu na centrkurtu poradila s pětadvacátou nasazenou domácí hráčkou Samanthou Stosurovou 6:4 a 7:6.

Australian Open (dotace 44 mil. australských dolarů)
Muži, dvouhra - 1. kolo
Berdych (6-ČR) - Bhambri (Indie) 7:5, 6:1, 6:2
Olivo (Arg.) - Veselý (ČR) 7:6 (10:8), 2:6, 1:6, 6:4, 6:4
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (6-ČR) - Kumkhumová (Thaj.) 6:3, 6:1
Gavrilovová (Austr.) - Hradecká (ČR) 7:6(7:3), 6:4
Gibbsová (USA) - Koukalová (ČR) 6:2, 2:6, 6:1
Kristýna Plíšková (ČR) - Stosurová (25-Austr.) 6:4, 7:6 (8:6)
Ostatní výsledky Australian Open najdete zde.

Reklama