Hlavní obsah

Strýcová - Muguruzaová 6:3, 6:2Senzace! Strýcová poslala ze hry světovou trojku. Další dvě Češky vypadly. Následoval je Rosol

Melbourne
Aktualizováno

Senzace! První účast ve 4. kole úvodního grandslamového turnaje roku si ve své kariéře zajistila devětadvacetiletá česká tenistka Barbora Strýcová. Povedlo se jí to na úkor světové trojky Garbině Muguruzaové, kterou udolala 6:3, 6:2. Další dvě Češky jsou na Australian Open ze hry. Denisa Allertová a Karolína Plíšková ve 3. kole skončily. První z nich v Melbourne vypadla s Britkou Johannou Kontaovou (dvakrát 2:6), druhá s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou (3:6, 2:6). Neuspěl ani Lukáš Rosol se čtvrtým nasazeným Stanem Wawrinkou ze Švýcarska - 2:6, 3:6, 6:7. Se Strýcovou, která si v pondělí zahraje s Běloruskou Viktorií Azarenkovou, zůstává z Čechů ve hře už jen Tomáš Berdych. Ten do osmifinále postoupil včera a v neděli ho čeká Roberto Bautista ze Španělska.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Barbora Strýcová se raduje z výhry nad Španělkou Muguruzaovou.

Článek
Fotogalerie

Strýcová (48. na žebříčku WTA) měla utkání se španělskou favoritkou plně pod kontrolou, od počátku jí dokázala brát servis. Celé to trvalo jen hodinu a čtvrt...

„Vše vycházelo, jak mělo, jsem strašně šťastná," radovala se po překvapivé výhře nad hráčkou, proti níž v předchozích dvou vzájemných zápasech neuhrála ani set. „Věřila jsem si však, nebyla nervózní a dobře jsem se pohybovala," hodnotila dále Strýcová.

S Běloruskou zatím ani set

"Vyřadila jsem trojku. Dodává mi to sebevědomí," uvedla dále jediná postupující ze tří Češek, které zahajovaly program dne v nejvěších melbournských arénách.

"Barbora mě rozběhala a hrála chytře. Já se necítila na kurtu dobře. Nemohla jsem se dostat do rytmu a trefit dvorec," řekla Muguruzaová, která udělala 32 nevynucených chyb, dvakrát více než Strýcová.

Ta je v grandslamovém osmifinále dvouhry teprve podruhé v kariéře. Její další protivnicí bude šestadvacetiletá Azarenková, která dvakrát 6:1 porazila Japonku Naomi Osakaovou.

"Proti takovým hráčkám musíte hrát svůj nejlepší tenis, hluboko do kurtu, dobře podávat a o to se zase budu snažit," poznamenala k běloruské hráčce Strýcová. S dvojnásobnou vítězkou turnaje neuhrála v dosavadních čtyřech zápasech ani set. V Melbourne na Bělorusku narazí potřetí za sebou, loni ani předloni neměla proti favoritce šanci.

"Viktoria je stále velmi, velmi dobrá, viděla jsem ji v tréninku a zasahovala míče skvěle," dodala Češka, která může vyrovnat či překonat své kariérní grandslamové maximum - čtvrtfinále z Wimbledonu 2014.

Plíšková a Allertová ji nenapodobily

Karolína Plíšková si zopakovala loňský výpadek s Makarovovou. Na první osmifinále Australian Open v kariéře si musela nechat zajít chuť.

Ruska razantně smázla naděje české hráčky, která o servis přišla poprvé za stavu 2:3. Po prvním prohraném setu naštvaně odhodila raketu. Ve druhém dějství se obraz hry nijak nezměnil...

Allertová končila bez většího odporu, podlehla Kontaové, která se stala za 29 let první Britkou postoupivší do osmifinále Australian Open. Češka pro ni nebyla vážnější soupeřkou, mohl ji ale těšit už premiérový postup ze druhého kola grandslamového turnaje.

Wawrinka má další český skalp

Rosol byl v prvních dvou setech proti Wawrinkovi nevýrazný. Třetí proměnil ve velkou bitvu, dovedl ho do tie breaku, kde ale dokázal držet krok jen do stavu 3:3.

Wawrinka tak vyřadil dalšího Čecha - ve druhém kole poslal ze hry Radka Štěpánka.

Ten dnes uspěl ve druhém kole čtyřhry po boku dalšího veterána, Kanaďana Daniela Nestora.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 44 mil. australských dolarů):
Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Wawrinka (4-Švýc.) - Rosol (ČR) 6:2, 6:3, 7:6 (3)
Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Kubot, Matkowski (10-Pol.) 7:6 (7:4), 6:1
Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Strýcová (ČR) - Muguruzaová (3-Šp.) 6:3, 6:2
Makarovová (21-Rus.) - Kar. Plíšková (9-ČR) 6:3, 6:2
Kontaová (Brit.) - Allertová (ČR) 6:2, 6:2
Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Gasparjanová, Panovová (Rus.) 7:5, 6:1
Karolína Plíšková, Görgesová (13-ČR/Něm.) - Krejčíková, Wang Ja-fan (ČR/Čína) 7:5, 6:3
Strýcová, Lučičová-Baroniová (ČR/Chorv.) - Atawová, Spearsová (6-USA) 6:7 (4:7), 6:1, 6:2
Juniorky
Dvouhra - 1. kolo:
Kaňková (14-ČR) - Arakawaová (Jap.) 6:3, 6:2.
Výsledky dalších zápasů

Reklama

Související témata:
  4 : 5 Bejlek - Blinkovová 4 : 5 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík