Hlavní obsah

Recept od světového mistra ultra. Čočkový hamburger s houbami

Praha

Jaká je kuchyně jednoho z nejlepších ultramaratónců na světě? Krátce řečeno - bezmasá. Takový přístup si zvolil před lety Scott Jurek. Sportovec, který v létě 2015 dokončil například Appalachian Trail. Cestu, která je dlouhá 3500 kilometrů, zvládl za 46 dnů, 8 hodin a 7 minut. Nikdo rychlejší na tomto světě ještě nebyl. Co tento člověk konzumuje? Máme pro vás jeho recept na čočkový hamburger s houbami.

Foto: poweredbyplantz.com

Čočkový hamburger s houbami od mistra běhu Scotta Jurka.

Článek

Podle svých slov tento Američan vděčí za své úspěchy na poli ultramaratónů právě stravě. Autor knižního bestselleru Eat and Run si myslí, že není náhoda, že jeho kariéra vzlétla poté, co přestal jíst živočišné produkty v roce 1999. „Mám rád vaření, doufám, že povzbudím lidi, aby si uvědomili, že veganské jídlo není tak obtížné, jak si možná myslí," řekl Jurek pro server news-sentinel.com.

Ve své knize říká, že rostlinná strava je efektivnější a pomáhá tělu při běhání. Omezuje záněty a urychluje regeneraci. Jurek razí cestu ovoce, zeleniny, zdravých tuků jako je kokos, dále například avokádo. Také u něj najdete hnědou rýži i žlutý hrách.

„V okamžiku, kdy se přestaneme učit, v životě nejdeme tak dobře. Musíte obejmout své neúspěchy, protože takto se nejvíce naučíte. Jako kluk jsem neměl rád zeleninu, nedokázal jsem si představit, že se ze mě stane jednoho dne vegan ultramaratónec," řekl běžec, který sleduje vše kolem sebe, jógu nevyjímaje.

Čočkový hamburger s houbami
1 šálek sušené zelené čočky (2 ¼ vařené)
2 ¼ šálku vody
1 lžička sušené petržele
¼ lžičky černého pepře
3 stroužky česneku
1 ¼ šálku jemně nakrájené cibule
¾ šálku nasekaných vlašských ořechů
2 šálky strouhanky
½ šálku lněného semínka
3 šálky jemně nasekaných hub
1 ½ šálku jemně nasekané kapusty nebo špenátu
2 lžíce kokosového nebo olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
2 lžíce dijónské hořčice
2 lžíce přírodních kvasnic
1 lžíce mořské soli
½ lžičky papriky

Do malého hrnce vložíme čočku, vodu, petržel, jeden stroužek česneku, čtvrt šálku cibule a vše přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a dusíme. Asi za 35-40 minut se voda vstřebá a čočka je měkká.

Mezi přípravou čočky smíchejte vlašské ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidejte kvasnice, sůl, pepř, papriku a dobře promíchejte. Zbývající cibuli, česnek a žampióny vložte do oleje asi na deset minut. Poté vyndejte čočku, přidejte ocet, hořčici a připravte z toho hustou pastu.

Ve velké míse smíchejte čočku, dušenou zeleninu a dobře promíchejte. Poté nechte zchladit v lednici po dobu 15 - 30 minut. Pomocí rukou vytvořte placičky a položte je na voskovaný papír. Můžete je poté smažit v pánvi nebo grilovat až budou mít světle hnědou barvu z každé strany. Pokud vám nějaké zůstanou, můžete je zamrazit do plastových sáčků nebo fólie. Dobrou chuť a dobrý běh!

Reklama